Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Lomnici nad Popelkou oslaví letos na podzim stý i první rok kina zároveň

09. 10. 2019 | 10:01

Kulturní podzim letošního roku bude v Lomnici nad Popelkou mimo jiné patřit i Připomínce 100 let kina v Lomnici. Vždyť právě 11. října roku 1919 se uskutečnila členská schůze Družiny válečných invalidů v Lomnici n. P., která schválila zřízení biografu a podala žádost o jeho povolení.

kino lomnice 2
Foto: Artur Irma

I když první promítání proběhlo až o něco později, stoletá a bohatá historie lomnického kina právě tehdy začala psát své první řádky. Jedním z těch posledních zase bylo loňské říjnové otevření „nového“ lomnického kina po roční rekonstrukci a digitalizaci, uskutečněné díky zřizovateli tohoto kulturního stánku – Městu Lomnice nad Popelkou. (Více o nejstarší historii filmového promítání v Lomnici na webu www.lomnicenadpopelkou.cz.)

A protože, ruku na srdce, našlo by se asi jen málo milovníků kultury, kteří nejsou i filmovými fanoušky, a protože si je opravdu co připomínat – 100 let kina i 1 rok činnosti „nového“ kina – připravil jeho provozovatel, Kulturní a informační středisko Lomnice nad Popelkou, společně s Městem Lomnice nad Popelkou při této příležitosti různorodý program, který zabrousí jak do historie kinematografie, tak přiblíží moderní filmové technologie, nabídne filmové premiéry nebo představí jiné kulturní žánry na půdě kina, případně jinde.

Již 27. září mohli diváci zhlédnout premiéru českého filmu Národní třída podle románu spisovatele a lomnického rodáka Jaroslava Rudiše spojenou s besedou s tvůrci, v rámci projektu LiStOVáNí.cz proběhlo 4. října také scénické čtení jeho dalšího románu Český ráj, který vloni v kině sám představil, uskutečnilo se i promítání filmu lomnických autorů Prvorepubliková pohlednice Lomnice (29.9. a 6.10.).

Bezprostředně před námi pak je víkend, kdy se bez několika málo dní přesně po roce od otevření „nového“ kina odehrají hlavní akce připraveného programu. Po oba dva dny, v sobotu 12. a v neděli 13. října, je od 10 do 14 hodin veřejnost zvána na Dny otevřených dveří s prohlídkami zákulisí kina a kinotechniky a s promítáním ukázek zvuku Dolby Atmos, dále se uskuteční přednáška s promítáním „100 i 1 rok lomnického kina“ v podání lomnické kronikářky Lenky Morávkové doplněná o vzpomínky Bohuslava Zelenky, který působil „50 let ve službách lomnického kina“, a o zkušenosti produkčního Luďka Grabce z prvního roku činnosti kina (12.10. od 15 hodin). V 17 hodin na ni naváže přednáška Borise Masníka z firmy UPP, jež vytvářela vizuální efekty VFX v řadě hollywoodských filmů, nazvaná Vizuální efekty – Od Georgese Mélièse k digitální současnosti.

Lahůdkou jistě bude i promítání digitálně restaurovaných filmů Národního filmového archivu – filmu z roku 1919 Dáma s malou nožkou a snímku režiséra Gustava Machatého (autora Erotikonu či Extase) z roku 1931 Ze soboty na neděli (12.10. od 20 hodin) či koncert s názvem Filmová hudba v netradičním podání smyčcového YOLO kvarteta, které se s velkým úspěchem představilo v rámci nedělního koncertu letošního Léta na zámku (13.10. od 17 hodin). Nedělní program uzavře ve 20 hodin uvedení filmu Jiřího Menzela Báječní muži s klikou, který je holdem průkopníkům české kinematografie. Bude toho ještě více, např. diváci uvidí v sobotu 19. října od 17 hodin v Tylově divadle i oceněné představení hradeckého Divadla Drak, legendy českého loutkářství, Poslední trik Georgese Mélièse.

Přijďte si s námi na podzim připomenout kouzelnou magii „stříbrného“ plátna, které si v Lomnici můžeme užívat již celé století. Těšíme se na vás, kompletní program je k nahlédnutí na plakátě nebo na stránkách kina a Kulturního a informačního střediska.

archivní foto

1919 – 2019

Připomínka 100 let kina v Lomnici nad Popelkou – Rok od otevření rekonstruovaného a digitalizovaného kina v Lomnici nad Popelkou

27.9. od 18 a 21 hodin, kino – Národní třída (premiéra filmu) a beseda s Jaroslavem Rudišem (130 Kč)

29.9. od 18 hodin, kino – Prvorepubliková pohlednice Lomnice (promítání filmu, 70 Kč)

4.10. od 20 hodin, kino – LiStOVáNí.cz – J. Rudiš – Český ráj (scénické čtení, 120 Kč)

6.10. od 18 hodin, kino – Prvorepubliková pohlednice Lomnice (promítání filmu, 70 Kč)

11.10. od 16 hodin, kino – Přátelské setkání novodobých i bývalých provozovatelů lomnického kina (pro zvané)

12. – 13.10, od 10 do 20 hodin, kino – Malá výstava o historii kina (informační panely, plakáty ad.).

12. – 13.10., od 10 do 20 hodin, kino – Otevření kinokavárny

12.10. od 10 do 14 hodin, kino – Den otevřených dveří (prohlídka zákulisí kina
a kinotechniky, promítání ukázek Dolby Atmos, zdarma)

12.10. od 15 hodin, kino – 100 i 1 rok lomnického kina (přednáška s promítáním
o historii lomnického kina v podání kronikářky města Lenky Morávkové doplněná vzpomínkami Bohuslava Zelenky – 50 let ve službách kina – a zkušenostmi Luďka Grabce z prvního roku provozu kina po rekonstrukci a digitalizaci, 50 Kč)

12.10. od 17 hodin, kino – Boris Masník – Vizuální efekty – Od Georgese Mélièse k digitální současnosti (přednáška, 50 Kč)

12.10. od 20 hodin, kino – Promítání digitálně zrestaurovaných filmů Národního filmového archivu Praha: Dáma s malou nožkou (film z roku 1919, 31 minut) + Ze soboty na neděli (film Gustava Machatého z roku 1931, 69 minut, 15+), 100 Kč

13.10. od 10 do 14 hodin, kino – Den otevřených dveří (prohlídka zákulisí kina
a kinotechniky, promítání ukázek Dolby Atmos, zdarma)

13.10. od 17 hodin, kino – YOLO kvartet – Filmová hudba (koncert, 150 Kč) 

13.10. od 20 hodin, kino – Báječní muži s klikou (promítání filmu Jiřího Menzela, který je holdem průkopníkům české kinematografie, 80 Kč)

19.10. od 17 hodin, Tylovo divadlo – Divadlo Drak – Poslední trik Georgese Mélièse (oceňované představení legendárního Divadla Drak z Hradce Králové, které je poctou světu kouzel, filmu a imaginace, 190/130 Kč).

Prodej vstupenek na www.kino.kislomice.cz.

TZ