Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V lomnickém zámku se lze vydat do Světa kostiček i za obrázky výtvarnice, herečky a moderátorky Ivy Hüttnerové

29. 05. 2019 | 19:22

Ještě v květnu a poté v červnu budou v lomnickém zámku zahájeny první dvě letní výstavy v rámci letošního ročníku projektu Léto na zámku 2019 podpořeného grantem Libereckého kraje.

huttplakat
repro z plakátu na akci

V přízemí zámku se především dětští návštěvníci mohou až do 1. září těšit na barevný a veselý SVĚT KOSTIČEK® neboli unikátní expozici české stavebnice SEVA z bohaté sbírky Petra Šimra. Autor výstavy a patriot projektu Svět kostiček® v expozici představí nejen kompletní sortiment továrních setů včetně horkých novinek letošního roku, ale také další zajímavé modely ze své ultimátní vlastní tvorby, která je českým i světovým unikátem. Jedná se např. modely nejrůznějších vozidel, řada z nich vznikla dle jeho vlastních návrhů, jmenovitě třeba americký Western Truck, který se stal pro výrobce hraček inspiračním námětem pro novou sériově vyráběnou stavebnici. Dále pásová bojová vozidla, společenské a deskové hry nebo sortiment kuchyňského náčiní, nádobí a pokrmů Food a Kitchen z kostek SEVA, včetně třípatrového dortu. K zhlédnutí bude i malý retro koutek se stavebnicemi SEVA z 80. let. Chybět nebude ani herní koutek pro nejmenší bohatě zásobený kostkami.

Potěchou pro oko i duši návštěvníků bude zajisté od 1. června do 21. července druhá výstava Léta na zámku 2019 v Zámecké minigalerii v 1. patře zámku, kterou bude instalace cca čtyř desítek OBRÁZKŮ známé výtvarnice, herečky a moderátorky Ivy Hüttnerové. Malované obrázkové „příběhy“ s neopakovatelně přívětivou atmosférou je zavedou jak do časů dávno minulých, kdy jezdilo jen pár aut, dámy nosily klobouk…, kdy se zdálo, že čas utíká pomaleji, pánové byli galantnější, dámy elegantnější a lidé slušnější, tak do světa divadla a všeho, co k němu patří (kabarety, cirkusy, klauni…) nebo do světa autorčiných literárních a jiných lásek, v neposlední řadě do uliček staré Prahy s malebnými obchůdky či hospodami… Obrázky vás přesvědčí o pravdivosti slov autorky: „Prostě maluji, co znám, o čem jsem jen slyšela nebo četla, na co myslím, o čem sním a jak nejlíp umím. … Malování dalo mému životu řád, naučilo mě trpělivosti, pečlivosti a často mi pomohlo vymalovat se z trápení a starostí. Maluju jen tehdy, když se mi chce a to je prakticky každý den. Není to pro mě povinnost, ale práce, na kterou se těším. A když potěší ještě někoho, co víc si můžu přát?“ Přijďte se jejími obrázky potěšit i vy, případně si i kopii některého z nich v podobě grafického listu zakoupit a odnést domů. Vernisáž výstavy se koná v sobotu 1. června od 15 hodin ve velkém sále zámku, úvodní slovo: Iva Hűttnerová, hudební program: harmonikář Ondřej Zlevor.

TZ