Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V muzeu v Turnově vystaví repliky královských korun, šperky i obrazy od uznávaného umělce a zlatníka Jiřího Urbana

13. 03. 2024 | 10:00

V muzeu v Turnově budou vystavené repliky královských korunovačních korun, šperky i obrazy, které vytvořil uznávaný český zlatník a šperkař z tohoto města Jiří Urban. Výstava se koná k jeho sedmdesátinám. Podle kurátora výstavy Miroslava Cogana se žádný ze současných českých šperkařů nemůže pochlubit tak rozsáhlým tvůrčím záběrem jako Urban.

urbanTurnov
Uznávaný český zlatník a šperkař z Turnova Jiří Urban. Foto: Artur Irma

Výběr z jeho díla na výstavě, která bude mít vernisáž ve čtvrtek odpoledne , doplní obrazy jeho dcery Markéty Urbanové a plastiky a design jeho zetě Jana Jaroše.

Uznávaný český zlatník a šperkař z Turnova Jiří Urban. Foto: Artur Irma

"Takovou stěžejní části výstavy k sedmdesátinám zlatníka, šperkaře Jiřího Urbana je instalace v Klenotnici turnovského muzea, kde se vedle sebe sešly kopie čtyř korun, které všechny měl na hlavě Karel IV," řekl Cogan. Jde o svatováclavskou, korunu císaře Svaté říše římské, lombardskou a korunu římského krále. Takto pohromadě mohli tyto kopie vidět jen návštěvníci putovní výstavy Magičtí Lucemburkové.

Uznávaný český zlatník a šperkař z Turnova Jiří Urban. Foto: Artur Irma

Kromě replik korun bude mít Urban na výstavě v Turnově i metrovou kopii gotické Sedlecké monstrance či pohřební korunu Přemysla Otakara II. Jedna místnost - Klenotnice je věnována Urbanovým šperkům. "Jsou to předměty, které normální návštěvník muzea nemůže vidět, protože jsou za obvyklých okolností uložené v sejfech soukromých sběratelů," uvedl kurátor výstavy.

Další šperky a objekty, které turnovský zlatník vytvořil od poloviny 80. let 20. století do současnosti, jsou ve výstavním sále muzea ve třetím patře. Tam má Urban i své obrazy. "To je takové moje splněné přání. Kdysi dávno jsem chtěl být malířem, takže jsem si zkusil také zamalovat," řekl dnes Urban ČTK. Obrazy jsou podle něj z posledního desetiletí, jsou na nich krajiny i figurální motivy. "Je to takový běžný život, postřehy třeba z cest," dodal.

Foto z FB Regionální turistické informační centrum Turnov

Urban, který v minulosti vytvořil i repliku pacifikálu (ozdobného kříže nebo zdobené destičky s motivem kříže) pro papeže Jana Pavla II. či granátovou soupravu pro anglickou královnu Alžbětu II., se nejvíce proslavil svými replikami královských korun. Z jeho vlastní iniciativy ale další nevznikají. "Tam jsem do toho tlačený a už z toho chci trochu vybruslit," uvedl. Nyní přesto pracuje na další. Zatím ale nemůže prozradit, o jakou jde. "Ale hlavně se teď soustředíme na práci pro Příbram, kde Stříbrný oltář utrpěl ztrátu nějakých artefaktů, tak to chceme nahradit," dodal Urban.

čtk