Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V okolí hradu Trosky v Českém ráji se nesmí létat s drony, ruší při hnízdění kriticky ohrožené sokoly stěhovavé

09. 01. 2024 | 5:00

V okolí zříceniny hradu Trosky v Českém ráji se nesmí létat s drony, aby nerušily při hnízdění kriticky ohrožené sokoly stěhovavé. Zákaz bude platit každoročně pro období od začátku ledna do konce června, vyplývá z textu opatření obecné povahy, které vydala Správa CHKO Český ráj.

sokol p5060022 620
Sokol stěhovavý - zdroj: sokolinakominech.cz

Používat letadla bez pilota a jejich modely nesmí jejich majitelé na území přírodní památky Trosky a jejím přilehlém okolí - v okruhu 300 metrů od její hranice.

Sokoli stěhovaví na Troskách naposledy úspěšně zahnízdili v roce 1957. Tito kriticky ohrožení dravci se na hrad vrátili v roce 2019, zatím ale byly jejich pokusy o vyvedení mláďat neúspěšné. Ochránci přírody se domnívají, že jedním z hlavních důvodů bylo rušení drony. Jejich přelety nad Troskami bývaly v minulých letech téměř každodenní záležitostí.

Trosky, foto: Artur Irma"Rušení je zjevné především při létání dronů v blízkosti hnízda, nejvíce pak při nalétnutí do vyšší nadmořské výšky než je umístěno hnízdiště. Při popsaných událostech hrozí vyplašení sokolů při inkubaci snůšky a následně zastydnutí či opuštění vajec. Závažná rizika představuje i rušení po vylíhnutí mláďat, kdy může dojít k podchlazení či dehydrataci malých mláďat za nepřítomnosti dospělých sokolů. Při pohybu dronů u hnízda se dospělí sokoli bojí přilétat na hnízdo a hrozí tak retardace vývoje vlivem nedostatečného krmení a dehydratace," píše se v odůvodnění pro vydání opatření.

Trosky, foto: LKSokol stěhovavý je nejrychlejší dravec na světě, který je velký zhruba jako vrána. Ve druhé polovině minulého století počty sokolů výrazně klesly, především kvůli ztrátě vhodných hnízdišť, pronásledování člověkem a používání chemických látek, zejména pesticidů v zemědělství. Ty se přes potravní řetězec dostávaly až do vajec. Přestože počet sokolů v posledních letech v ČR stoupá, stále patří mezi kriticky ohrožené druhy. V Česku sokoli kromě Českého ráje hnízdí i v Jeseníkách, Českém středohoří, Českém Švýcarsku či Moravskému krasu.

čtk