Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Semilech budou oslavy 150 let založení hasičů, přijedou i historické stříkačky

07. 08. 2021 | 16:37

V Semilech se připravují na oslavy 150. výročí založení Sboru dobrovolných hasičů, do města se příští víkend sjedou historické stříkačky z celé země. Nebude to poprvé, parní stříkačky se ve městě potkají už potřetí. Sami semilští hasiči jednu takovou opatrují, jejich parní stříkačku vyrobili v roce 1904 ve Vídni. Sbor za ni tenkrát zaplatil 6000 zlatých, řekl ČTK starosta semilských dobrovolných hasičů Marek Vrtilka.

hashistorie
archivní foto

V Česku se zachovaly jen zhruba dvě desítky parních stříkaček a funkčních je pouze 15 z nich. V Semilech by se jich příští týden měla představit desítka, návštěvníci oslav tak uvidí většinu těch funkčních a navíc i při práci. "Přijedou z Klatov, z Bořitova, ze Svojanova, z Jilemnice, z Roztok u Jilemnice a také třeba z Opočna nebo Netolic," doplnil Vrtilka. Jsou to podle něj i stroje starší než ta semilská. Nejstarší je stříkačka z Klatov. "To je stříkačka, která byla později předělaná, ale původní stroj se zúčastnil hašení požáru Národního divadla," dodal.

Stříkačky budou i soutěžit, a to ve čtyřech disciplínách. "Začínáme tím, kdo dřív zatopí, respektive dostane stříkačku do určitého tlaku, tam jsme bohužel v nevýhodě, protože máme jednu z největších. Pak je soutěž stříkání do sudů, potom do dálky a také na lahve," řekl Vrtilka. Letos chtějí po letech zopakovat i dálkovou přepravu vody. Stříkačky budou rozmístěné po městě a budou si vodu přečerpávat. V roce 2008 vedli při srazu vodu na vzdálenost téměř tří kilometrů. Tentokrát nepůjde o žádný pokus o rekord, a tak to bude podle starosty jen něco přes kilometr.

Semilští dobrovolní hasiči jsou nejstarším sborem na Semilsku. Sbor založili 24. května 1871 jako součást sokolské jednoty. Historii a současnost semilských hasičů připomene výstava v Pojizerském muzeu a galerii, kterou zahájí v sobotu v rámci oslav 150 výročí založení sboru.

čtk