Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Semilech dokončili další etapu revitalizace sídliště Řeky, jednu z největších letošních investičních akcí

11. 11. 2019 | 14:29

Další etapu revitalizace panelového sídliště Řeky dokončili v Semilech. Projekt za bezmála 12 milionů korun patřil letos k největším investičním akcím města, polovinu potřebných prostředků se radnici podařilo získat ze státního Programu regenerace veřejných prostranství na sídlištích.

SMřeky
Foto: www.d-bau.cz

Obnoveny byly komunikace, chodníky, veřejné osvětlení i místa k parkování, řekla dnes ČTK starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily).

Panelové sídliště Řeky postavili v 80. letech minulého století, projekt jeho regenerace byl původně rozdělen do osmi etap dohromady za 130 milionů korun. Součástí byl ale například i parkovací dům za 40 milionů, který se stavět nebude. Úpravy sídliště začaly už v roce 2005 a od té doby do nich město investovalo více než 50 milionů korun, zhruba polovinu se podařilo získat z dotačních programů. "Ještě nás čekají dvě etapy, jedna je k parkování a druhá vylepšovací. Teď to ale nebudeme tlačit, protože chceme připravit i jiná sídliště, dáme si proto asi rok pauzu," řekla starostka.

Nejnáročnější akcí projektu zatím byla rekonstrukce Bavlnářské ulice za zhruba 16 milionů korun. Díky tomu ale vzniklo 82 nových parkovacích míst. I pátá etapa v oblasti Jizerské ulice a přilehlých ploch se týkala parkování. Mimo jiné zajistila rekonstrukci 129 parkovacích stání. Náklady původně odhadované na téměř 14 milionů byly nakonec o dva miliony nižší. "Úspora vznikla především díky nečekaně dobrému podloží komunikací, a také díky kvalitnímu technickému dozoru," řekl Martin Boreš z odboru rozvoje.

V příštích letech by se v Semilech mělo úprav a regenerace dočkat také sídliště Jižní-Luční, které bylo postaveno v 60. a 70. letech minulého století a žije v něm zhruba desetina obyvatel města. Stejně jako u jiných podobných projektů je velkou slabinou nedostatek míst k parkování, obnovu ale potřebují i ulice, chodníky a zeleň. Projekt by měl být rozdělen do čtyř etap a celkové odhadované náklady přesáhnou 22 milionů korun. Postupné úpravy prodělává také menší sídliště Na Olešce.

čtk