Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Semilech kultura žije: Muzeum, kino i kulturní centrum těší vysoká návštěvnost

24. 01. 2023 | 15:16

Ředitele semilského muzea, kina i kulturního centra na počátku letošního roku příjemně překvapila vysoká čísla návštěvnosti za uplynulý rok. Po několika posledních letech poznamenaných nejprve kovidovou pandemií, následně válkou na Ukrajině a trvající energetickou krizí, v roce 2022 zaznamenali mezi veřejností o pořádané akce nečekaně velký zájem. Návštěvnost, která je obvykle jedním z hlavních měřítek programové úspěšnosti, díky tomu dosáhla v několika případech vyšších čísel, než v době před pandemií.

semily Kino a knihovna Jitřenka Semily
Archivní foto

"Pro některé národní památky je návštěvnost deseti tisíc osob možná slabá, pro semilské muzeum je to meta, kterou se podařilo pokořovat v její historii jen výjimečně," říká ředitel Muzea a Pojizerské galerie Semily Miroslav Šnaiberk. "Poprvé se tak stalo v roce 1987 až po sedmadvaceti letech od doby vzniku muzea, naposledy v roce 2013."

Přes návštěvně úspěšné období 90. let minulého století a přelomu tisíciletí došlo v roce 2014 k návštěvnickému útlumu daného i konkurencí volnočasových nabídek a hranici deseti tisíc návštěvníků se muzeu podařilo zdolat až v roce 2022. Byť není návštěvnost jediným kritériem úspěchu muzea, je toto číslo příjemným zjištěním, že po dvou letech kovidové kulturní frustrace se lidé ke kultuře opět vrátili. "Oproti kovidovému roku 2021 byla návštěvnost v roce 2022 o 250% vyšší," dodává ředitel semilského muzea. "Může za to nejen pestrá nabídka umělecko-historických výstav a doprovodných programů, ale především i intenzivní edukativní spolupráce se školami."

Na své si v roce 2022 co se týká návštěvnosti přišlo i Kulturní centrum Golf Semily. I v tomto případě předčila návštěvnost smělá očekávání. "Monitoring návštěvnosti je možný jenom u akcí, kde je KC Golf hlavním pořadatelem," vysvětluje Ing. Martin Brádle, ředitel kulturního centra. " Z toho vyplývá, že celkový počet lidí, kteří projdou KC Golf za kulturní nebo jinou akcí činností, je výrazně vyšší. Při průměru 147 lidí na jednu akci a celkovém počtu 167 akcí za rok lze předpokládat, že celkový počet návštěvníků, kteří prošli Kulturním centrem za uvedenými pořady v roce 2022, byl téměř 25 tisíc."

I vedoucí semilského kina Jitřenka Mgr. Ondřej Šír je s vývojem návštěvnosti pořadů v uplynulém roce víc než spokojen. "Celková návštěvnost kina v roce 2022 přesáhla 20 000 diváků a výší tržeb jsme překonali například rok 2017, když jsme utržili bezmála 2,5 milionu korun."

TZ/Renata Coufalová