Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Semilech se bude opět běhat pro charitu, pomůže to pacientům s poruchou autistického spektra

21. 03. 2023 | 10:19

V pátek 31. března t.r. ožije semilský park Ostrov sportem. Po roce se sem totiž vrací v pořadí již druhý ročník charitativního běhu pořádaný sportovními nadšenci ze Střední školy Semily. A zatímco výtěžek z prvního ročníku běhu putoval na podporu Ukrajiny, ten letošní pomůže pacientům s poruchou autistického spektra a ponese název Charitativní běh pro Slunce všem.

běhILustrNew
ilustrační foto

Charitativní běh pořádá Střední škola Semily u příležitosti Světového dne porozumění autismu, který si od roku 2007 připomínáme vždy 2. dubna. Letošní charitativní běh je připraven pro závodníky z řad široké veřejnosti, závodit se bude hned v pěti kategoriích.
Dopolední program je připraven pro děti z mateřských škol a žáky škol základních. Po nich si mohou zazávodit středoškoláci. Odpolední závody na vzdálenosti do 3 km proběhnou v rámci městském parku Ostrov na zpevněných cestách, trasy ostatních závodů se startem na Ostrově povedou mimo silnice převážně po turisticky značených zpevněných cestách podél Jizery a v městských parcích.

Ing. Daniel Sisr, spoluorganizátor běhu: "Byli jsme velice rádi, když nás naši žáci oslovili s myšlenkou opět po roce zorganizovat charitativní běžecké závody. V březnu roku 2022 jsme uspořádali první ročník, který reagoval na vzniklou situaci zaviněnou napadením Ukrajiny ruskými vojsky. Akce se díky velkému zájmu veřejnosti vydařila. Letos jsme tedy chtěli navázat a možná vytvořit jakousi tradici.

Motivem roku 2023 je Světový den porozumění autismu. Chtěli bychom s našimi žáky, jejichž motivací pro studium na Střední škole Semily je velmi často pomáhat lidem, upozornit na těžkou situaci postižených tímto handicapem a jejich rodin. Pokud možno pomoci konkrétní organizaci. Veškeré vybrané finanční prostředky budou zaslány na konto organizace Slunce všem. Její zakladateli byli rodiče a rodinní příslušníci těžce mentálně postižených dětí s autismem. Dnes je organizace pro velké množství lidí záchranou a její zaměstnanci zaslouží obrovský obdiv.

2. duben - Světový den porozumění autismu

Světový den porozumění autismu (World Autism Awareness Day) je jedním ze sedmi oficiálních mezinárodních dnů, které se organizace Spojených národů rozhodla věnovat tématům spojeným se zdravím. Jeho ustanovení předcházela dlouhodobá iniciativa OSN vedoucí ke zlepšení lidských práv. Součástí této iniciativy byla také Úmluva o právech osob se zdravotním postižením, která byla přijata v roce 2006 a jejímž účelem je podporovat, chránit a zajistit plnohodnotné a rovnocenné užívání všech lidských práv a základních svobod pro všechny osoby se zdravotním postižením a respektovat jejich přirozenou důstojnost.

SM/Renata Coufalová