Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V semilském muzeu ocenili vítěze amatérské výtvarné soutěže Portrét - autoportrét

16. 01. 2022 | 5:43

Ve středu 12. ledna se ve výstavních prostorách Muzea a Pojizerské galerie Semily za účasti ředitele muzea Miroslava Šnaiberka, členů odborné poroty a starostky města Semily Leny Mlejnkové uskutečnilo slavnostní vyhlášení výsledků amatérské výtvarné soutěže Portrét - autoportrét.

muzeum semily dsc 0527
Muzeum Semily

„V kategorii do 12 let soutěžilo 160 portrétů, 31 portrétů v kategorii 13 – 18 let a 22 portrétů namalovali účastníci starší 18 let,“ upřesnil ředitel muzea Miroslav Šnaiberk. „Nejmladšímu účastníkovi jsou 4 roky a ti nejstarší už dosáhli důchodového věku.“ Nejvíc kreseb (39) do soutěže zaslala Základní škola Mírová pod Kozákovem.

Na výběru vítězů jednotlivých kategorií se podílely známé výtvarnice Libuše Pražáková a Markéta Urbanová, porotu pak doplnil ředitel muzea Miroslav Šnaiberk a historik umění Tomáš Chvátal. „Původně jsme chtěli vybrat jednoho vítěze v každé kategorii, ale nakonec jsme ocenili vždy tři portréty," sdělil Miroslav Šnaiberk.

SoutěžícíV kategorii do 12 let porota vybrala jako vítězku Marii Štukovou (ZUŠ Lomnice nad Popelkou), druhé místo získali díky shodnému počtu bodů Filip Horák (ZŠ Mírová pod Kozákovem) a Eliška Havlíková (Gymnázium Ivana Olbrachta Semily). Vítězkou kategorie 13 – 18 let se stala Sofie Šídová (ZUŠ Semily), druhé místo obsadila Veronika Drahoňovská a třetí Hana Čapková (obě z Gymnázia Turnov). První místo v kategorii nad 18 let získala Zdeňka Hušková (Bozkov), druhé místo získal Jan Smetana (Jesenný) a na třetím místě se umístila Libuše Nesvadbová (Bozkov). Výtvarnice Libuše Pražáková udělila Cenu Libuše Pražákové Tobíku Šikolovi (ZUŠ Železný Brod). Všechny práce budou vystaveny v prvním patře Muzea a Pojizerské galerie Semily do 30. ledna 2022.

"Děkujeme všem zúčastněným a také školám a základním uměleckým školám, které nám doručily práce svých žáků, jmenovitě MŠ Bozkov, ZŠ Libštát, ZŠ Mírová pod Kozákovem, ZŠ Pěnčín, ZŠ Přepeře, ZŠ Roztoky u Jilemnice, ZŠ Slaná, Gymnázium Ivana Olbrachta Semily, Gymnázium Turnov, Střední zdravotnická škola Turnov a SUPŠ a VOŠ Turnov, ZUŠ Lomnice nad Popelkou, ZUŠ Semily a ZUŠ Železný Brod," říká Miroslav Šnaiberk. "S ohledem na značný zájem a ohlas soutěže zvažujeme, že i tento rok vyhlásíme podobnou soutěž s jinou tematikou."

TZ/Renata Coufalová