Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Turnově začala výstavba Alzheimer centra, svoji činnost zahájí od 1. ledna 2021

04. 06. 2019 | 6:05

V Turnově začala před dvěma týdny výstavba Alzheimer centra za 42 milionů korun. Stavba by měla být hotova do poloviny příštího roku a svoji činnost by centrum mělo zahájit od 1. ledna 2021. Novinářům to dnes řekl starosta Turnova Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

seniorka dependent-100343 1280
Ilustrační foto

Patnáctitisícovému městu se podařilo na stavbu a vybavení získat státní dotaci 31 milionů korun. Objekt musí být podle podmínek dotace z ministerstva práce a sociálních věcí zkolaudován nejpozději do konce roku 2020. "Vize je taková, že hrubá stavba se udělá letos před zimou, aby přes zimu mohly probíhat práce uvnitř," uvedl starosta. Po stavební stránce by mělo být centru hotové do konce června příštího roku.

Alzheimer centrum v Turnově zatím není. Pokud už je stupeň postižení takový, že vyžaduje zvláštní režim a v domově pro seniory už to nejsou schopni zvládnout, musí být klient předán jinam. Je to většinou léčebna v Kosmonosích, které jsou od Turnova 30 kilometrů. Výstavbě Alzheimer centra musely v Turnově ustoupit dva bytové domy v ulici 5. května, bouraly se letos v zimě.

čtk