Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výrobce matrací Hilding Anders po požáru obnovil výrobu a chce zůstat na Semilsku

17. 03. 2021 | 6:54

Výrobce matrací Hilding Anders ČR po čtyřech měsících plně obnovil výrobu i dodávky zákazníkům. Továrnu v Roztokách u Jilemnice mu loni na konci října zničil požár, škoda přesáhla 100 milionů korun. Firma zatím působí v náhradních prostorech na třech místech v republice, ale Semilsko opustit nechce. Ředitel společnosti Petr Vašíček ČTK řekl, že se rozhodují mezi dvěma alternativami.

dítěMatrace
Ilustrační foto z FB Hilding Anders

Jednou z nich je obnova areálu v Roztokách a druhou stěhování do nedaleké Jilemnice, kde by firma odkoupila volný objekt. "Teď vyjednáváme. Pro nás je samozřejmě důležitý čas," uvedl Vašíček. I proto podle něj nepočítají už s možností, že by postavili nový závod takzvaně na zelené louce. "Tuto alternativu jsme odsunuli právě z důvodu legislativních lhůt. Od začátku projektu až do otevření je to bohužel v dnešní době na tři roky," uvedl.

Nejrychlejší variantou je podle něj získat už postavenou továrnu a upravit pro jejich potřeby. V takovém případ by nový závod mohl být v provozu ještě letos. Pokud se vhodný areál nepodaří v Jilemnici získat, nový závod nejspíš vyroste na místě toho zničeného v Roztokách, i když s touto možností firma původně nepočítala, neboť tam je limitována prostorem. Podle Vašíčka by to ale bylo legislativně jednodušší než postavit nový závod jinde. "Tam veškeré věci jsou, šlo by jen o obnovu," dodal. Pokud nakonec zvítězí tato varianta, nový závod v Roztokách by mohl být v provozu v příštím roce. Vašíček předpokládá, že rozhodnutí, kterou variantu zvolí, by mělo padnout v průběhu dubna.

V Roztokách působil výrobce matrací 20 let. Původně pod názvem Tropico, ve spojení se švédským výrobcem postelí a matrací Hilding Anders funguje od roku 2007. Firma má skoro třetinový podíl na českém a slovenském trhu s matracemi, ročně jich vyrobí čtvrt milionu. I přes požár jsou její loňské tržby asi o sedm procent vyšší než o rok dříve, kolem 375 milionů korun. Společnost zaměstnává zhruba 100 lidí z Jilemnicka a Novopacka. Dočasně výrobu přesunula na jižní Moravu k Hodonínu a do Královéhradeckého kraje, šičky má v Nové Pace a logistické centrum a administrativu v Hořici. "Je to komplikované, ale jen díky tomu jsme schopni zůstat na trhu a dodávat," uvedl Vašíček. To, že se povedlo dodávky plně obnovit za čtyři měsíce, považuje za zázrak. Komplikované to je i kvůli epidemii koronaviru.

Podle Vašíčka si už nemohli dovolit další výpadky ve výrobě, i proto s testováním zaměstnanců na koronavirus nečekali až na vládní nařízení, ale začali s tím sami dříve. "Pokud bychom museli znovu zastavit výrobu a přerušit dodávky, tak si nedovedu ani představit, jak by zákazníci reagovali," uvedl Vašíček. Dnes bylo další kolo testování pracovníků, před tím nebyl pozitivně testovaný žádný z nich.

čtk