Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výstava v turnovském muzeu tvoří mosty mezi generacemi šperkařů

27. 11. 2019 | 19:41

Oživení turnovské umělecké scény, podpora mladých autorů a zprostředkování mezigeneračního setkání se zkušenými šperkaři. Takové jsou cíle výstavy regenerace 4, jejíž vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 28. listopadu v 17 hodin v Muzeu Českého ráje v Turnově. Expozice přiblíží rozličné tvůrčí přístupy a představí Turnov coby líheň talentovaných šperkařů.

šperkNewZena
ilustrační foto

„Turnovsko je tradiční oblastí, kde jsou šperkaři takzvaně doma. Kde jinde by se tedy mělo konat šperkařské sympozium, než v Muzeu Českého ráje v Turnově. Je tu nejen vynikající šperkařská sbírka, ale již léta také skvělé odborné zázemí,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Muzeum Českého ráje v Turnově je se šperkem neodmyslitelně spjato. Již několik desítek let pořádá mezinárodní šperkařská sympozia a chlubí se rozsáhlou sbírkou.

„Každý druhý rok se v muzeu mohou turnovští šperkaři prezentovat novými kusy ze svých dílen či ateliérů. K okruhu místních autorů letos opět přizveme hosty. Po šperkařích z Železnobrodska a Jablonecka to bude první skupina výtvarníků činných v metropoli a tři mimopražští autoři pod společnou hlavičkou Pražský výběr I – Světlana Dudková, Pavel Filip, René Hora, Simona Kafková, Štěpán Klas, Jolana Kredlová Nováková, Martina Mináriková, Kamila Mizerová Housová, Karel Votipka a Petr Vogel. Další tvůrce chceme postupně oslovit v následujících letech,“ dodala kurátorka výstavy, šperkařka Jana Válková Střílková.

Výstava potrvá v Muzeu Českého ráje do 15. ledna příštího roku.

LK/Jan Mikulička