Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Záchranná služba staví v krkonošské Rokytnici novou základnu za 16,5 milionu korun. Hotová bude do léta příštího roku

22. 10. 2019 | 16:03

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje staví v krkonošské Rokytnici nad Jizerou novou výjezdovou základnu. V původní už provoz nebyl možný. Výstavba nové si vyžádá skoro 16,5 milionu korun, hotová by měla být do léta příštího roku. V tiskové zprávě o tom dnes informoval krajský mluvčí záchranné služby Michael Georgiev.

Novou základnu staví dělníci od dubna. Starou budovu zbourali a na jejím místě už vzniká nová. Provizorní stanoviště mají záchranáři v nedalekém domově pro seniory. "Původní stavba výjezdové základny už nesplňovala žádné limity pro provoz. Vše nám tu padalo na hlavu, nebyly zde základní hygienické podmínky. Provoz v ní už nebyl možný," uvedl krajský ředitel záchranné služby Luděk Kramář. Nová stavba bude podle něj nejen funkční, ale i ekologická. Bude tam technologie k recyklaci dešťové vody, která bude využívána na mytí vozidel. Základna bude mít i vlastní studnu a k vytápění bude sloužit tepelné čerpadlo.

Výstavbu základny zaplatí převážně Liberecký kraj. "Zajištění zdravotní péče je jednou z našich priorit. Proto je nezbytné zajistit moderní podmínky zejména pro ty, kdo se o zdraví a životy občanů starají," uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS).

Posádka v Rokytnici má 24 hodin denně na starost kromě třítisícového města také Harrachov, Jablonec nad Jizerou, Vysoké nad Jizerou a přilehlé oblasti. Výjezdové skupiny má záchranná služba Libereckého kraje rozmístěné v dalších 12 městech a zaměstnává zhruba 420 lidí. Loni vyjeli záchranáři v kraji k 61.419 případům. Liberecký kraj loni provoz záchranné služby dotoval 188 miliony korun, dalších 32 milionů přidal na investice, mimo jiné na nákup sanitek.

čtk