Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Základna v Rokytnici nad Jizerou za 16,5 milionu se stavěla podle představ záchranářů

18. 08. 2020 | 11:33

Zdravotníkům záchranné služby začala ode dneška v krkonošské Rokytnici nad Jizerou sloužit nově postavená výjezdová základna za 16,5 milionu korun. Považují ji za unikátní. Je první, která se od vzniku krajské záchranné služby před 17 lety stavěla zcela podle jejich představ. ČTK to dnes řekl mluvčí záchranné služby Michael Georgiev.

ZZSJanKOstík
Ilustrační foto: Jan Kostík

"Je to první stavba, kterou jsme si mohli od začátku řídit tak, jak by se nám líbilo. Usazení posádek a veškeré místnosti, které se zde nacházejí, ať je to technické zázemí, ať je to zázemí pro posádku, tak opravdu, toto vše jsme si mohli s projektantem navrhnout," uvedl Georgiev.

Stavba byla podle něj navržená například tak, aby záchranáři po oznámení k výjezdu zbytečně neztráceli vteřiny cestou k sanitě a mohli co nejrychleji vyjet. Je také přizpůsobená tomu, aby posádka mohla plnit veškerá hygienická kritéria, jež jsou vyžadována. "To znamená, aby když vystoupí v garáži z vozidla, aby udělala tu prvotní očistu v garáži a nezanášela si to dovnitř do budovy," uvedl mluvčí.

Při výstavbě se podle něj myslelo i na ekologii. "Například zde můžete vidět, že dešťová voda stéká do speciálního barelu, kterým lze umývat vozidlo," uvedl. Základna má i vlastní studnu a vytápění zajistí tepelné čerpadlo. Případné nedostatky by měl podle mluvčího ukázat zkušební provoz. "Byli bychom rádi, kdyby toto byla pro nás první ukázková základna, jakým směrem by Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje chtěla jít," dodal Georgiev.

Foto: FB ZZS LK

Výjezdové skupiny má záchranná služba rozmístěné v dalších 12 městech kraje. V plánech je vybudovat nové základny v Liberci, Jablonci nad Nisou a Turnově, kde podmínky v těch současných nejsou úplně vyhovující.

Posádka v Rokytnici má 24 hodin denně na starost kromě třítisícového města také Harrachov, Jablonec nad Jizerou, Vysoké nad Jizerou a přilehlé oblasti. Loni vyjeli rokytničtí záchranáři zhruba ke 1300 případům, nejvytíženější jsou zejména v zimních měsících. V původní základně už provoz nebyl možný. "Vše nám tu padalo na hlavu, nebyly zde základní hygienické podmínky. Provoz v ní už nebyl možný. Jsme rádi, že nám Liberecký kraj umožnil vystavět novou, moderní základnu," uvedl krajský ředitel záchranné služby Luděk Kramář. Kraj se na výstavbě podílel bezmála 13 miliony, zbytek uhradila záchranná služba ze svého rozpočtu. Nová základna se stavěla rok a půl, předchozí dělníci zbourali. Provizorní stanoviště měli záchranáři v době výstavby v nedalekém domově pro seniory.

čtk