Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Žákovské týmy představily životní příběhy čtyř pamětníků - tentokrát prostřednictvím animace a online

02. 05. 2021 | 13:36

Životní příběhy čtyř pamětníků připomněli při závěrečné prezentaci letošního ročníku projektu Příběhy našich sousedů autorské týmy složené ze žáků čtyř semilských škol. Ve středu 21. dubna 2021 tentokrát v online prostoru znovu ožily nelehké osudy Anny Kadlecové, Vladimíra Prokopa, Jaroslava Slavíka a Vladimíra Špicara.

dětiTablety
ilustrační foto

Projektu se zúčastnily žákovské týmy ze Základní školy Dr. Fr. Lad. Riegra, ZŠ waldorfské a ZŠ  a Gymnázia I. Olbrachta ze Semil. Školáci během půl roku zpovídali pamětníky ze svého okolí a zpracovávali jejich vzpomínky. Díky tomu si na vlastní kůži vyzkoušeli práci dokumentaristů. Pro svůj výstup si všichni zvolili animaci, a tak se z nich alespoň na krátký čas stali také nadšení animátoři. A protože většina z nich se s animací setkala úplně poprvé, na jejich snažení dohlížel a po celou dobu je provázel lektor animace Mojmír Dlabola. Výsledky své půlroční práce a osudy lidí, kterým naslouchali, pak představili během videohovoru při závěrečné prezentaci, která se kvůli proptipandemickým opatřením musela odehrát prostřednictvím online prostoru.

Práce dětí umístěné na portálu www.pribehynasichsousedu.cz/semily/semily-2020-2021/ i jejich vystoupení na závěrečné slavnostní prezentaci ohodnotila odborná porota, ve které zasedl historik Tomáš Chvátal, lektor animace František Topinka a redaktorka Semilských novin Renata Coufalová.

 „Anežka Petrová, koordinátorka projektu v Semilech: „Letošní ročník byl mimořádný hned v několika ohledech – byl poprvé nesoutěžní, všechny týmy se rozhodly si vyzkoušet jako výstup animaci a téměř celý projekt se odehrál distančně, takže zapojené týmy procházely všemi fázemi projektu online. Nikdy bych nevěřila tomu, že to dotáhneme do konce a že ty výstupy budou tak pěkné!“

POST BELLUM:  Příběhy našich sousedů

Žáci v rámci projektu vyhledávají ve svém okolí pamětníky války, totalitních režimů nebo holokaustu a jejich vyprávění audiovizuálně nahrávají a publicisticky zpracovávají do ucelených životních příběhů. Z těchto nahrávek vytváří internetovou sbírku Paměť národa, která obsahuje více než 3000 příběhů. Projekt v současnosti probíhá i na školách v dalších osmi českých a moravských městech., které jsou poté uloženy na stránkách www.pribehynasichsousedu.cz a ve sbírce www.pametnaroda.cz.

SM/Renata Coufalová