Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zámek Hrubý Rohozec má novou kastelánku, vítězku tendru. Její předchůdce se stěhuje na Frýdlant

24. 09. 2021 | 14:24

Státní zámek Hrubý Rohozec v Turnově bude mít po 12 letech jiného kastelána. Petra Holuba vystřídá od října Eliška Kořánová, nyní správkyně depozitáře zámku. Vyhrála výběrové řízení. ČTK o tom dnes v tiskové zprávě informovala regionální mluvčí Národního památkového ústavu Lucie Bidlasová. Holub bude od příštího roku kastelánem na státním zámku a hradu ve Frýdlantu na Liberecku. Tam nahradí Janu Pavlíkovou, jež v této funkci skončí po 30 letech.

rohozecvanoceinterier
archivní foto z vánočního Rohozce Artur Irma

Za Holubova působení se na Hrubém Rohozci zcela změnily prohlídkové trasy. Nyní zanechávají dojem, jako by zde předchozí majitelé ze šlechtického rodu Des Fours Walderode ještě žili. Nová kastelánka chce, aby byl zámek pro návštěvníky ještě více atraktivnější. "Mým cílem je postupné zajištění oprav objektu, pestrý výběr kulturních akcí jak pro dospělé, tak i pro nejmenší návštěvníky a pokračovaní v tradici Hrubého Rohozce jako objektu, kde je návštěvník vítán a cítí se v jeho prostorách dobře,“ uvedla Kořánová.

Zámku ale škodí, že už skoro 30 let je součástí restituční kauzy rodu Walderode a soudy stále definitivně nerozhodly, zda bude navrácen šlechtickému rodu, nebo zůstane ve vlastnictví státu. Na Hrubém Rohozci se tak odstraňují jen havarijní stavy. "Jsme samozřejmě vázáni a omezeni tím, že osud zámku je nejistý – o to více doufám, že spor bude brzy ukončen v náš prospěch a budeme moci hledat finance na tolik potřebné stavební obnovy,“ uvedl ředitel Územní památkové správy Sychrov Miloš Kadlec.

Hrubý Rohozec v dešti. Foto: NPÚ, územní pracoviště Sychrov

V současné době je v nádvoří zámku lešení a řemeslníci za 2,5 milionu korun opravují římsy a okapové svody, které byly v havarijním stavu. Letos v zámeckém parku řemeslníci také opravili grotu, což je 30 metrů nad zemí umělé vytvořená jeskyně s výhledem do údolí Dolánek, na Valdštejn či Turnov.

Historie zámku Hrubý Rohozec sahá do začátku 14. století. Původně to byl gotický hrad, nyní se v této památce po třech přestavbách mísí různé stavební slohy. Běžně za rok na zámek s třemi prohlídkovými okruhy přijde kolem 25.000 návštěvníků. Loni kvůli omezenému provozu v důsledku koronavirové epidemie to bylo jen 17.348 a letos do konce srpna jich přišlo 11.689.

čtk