Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Žloutenka v Turnově je zřejmě na ústupu, za poslední týden přibylo šest nových případů

04. 11. 2019 | 16:02

Lokální epidemie žloutenky v Turnově je možná na ústupu, za poslední týden přibylo šest nových případů. Od druhé poloviny září hygienici zaznamenali 73 nemocných žloutenkou typu A s vazbou na ohnisko v Turnově. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

ruce hand
Ilustrační foto

Genetická vyšetření zachycených virů z Turnova prokázaly shodnost s původcem zvýšeného výskytu žloutenky typu A (VHA) v rizikových komunitách na Liberecku a Jablonecku na jaře letošního roku, kde onemocnělo 21 lidí.

"Vzhledem k charakteru epidemie se kromě kontaktního přenosu onemocnění jeví jako vysoce pravděpodobná cesta nákazy užitková voda používaná v zahrádkářských koloniích v Turnově, ačkoliv se nyní přítomnost viru VHA v ní neprokázala," uvedl krajský ředitel hygieniků Vladimír Valenta.

Za poslední týden podle něj přibyly jen případy, které odhalili v rámci prováděného epidemiologického šetření, nebo šlo o osoby sledované v rámci takzvaného lékařského dohledu. "Od začátku roku v lékařském dohledu sledujeme více než 300 osob. V současné situaci předpokládáme, že se již nacházíme v sestupné fázi vývoje epidemie," dodal Valenta.

Hygienici v ohnisku nákazy doporučují vyvarovat se konzumace ovoce a zeleniny zalévaných či omývaných užitkovou vodou z neprověřených zdrojů, a to jak čerstvých, tak mražených. "Virus VHA je velmi odolný vůči teplotám a dlouho přežívá v prostředí. V zamraženém stavu virus přežívá. Varem je virus zničen, pokud působí déle než pět minut, teplota 60 stupňů Celsia jej ničí po deseti hodinách," uvedla Balašová.

Žloutenka typu A, označovaná také jako nemoc špinavých rukou, se přenáší především kontaktem. Lidé se ale mohou nakazit i kontaminovanou vodou, potravinami a znečištěnými předměty. Nemoc se projevuje dva až sedm týdnů od nákazy. Jde o onemocnění jater. Pacient má zažívací potíže, může mít také příznaky podobné chřipce či nervové potíže. Mezi příznaky nemoci patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost. U dospělých se častěji než u dětí projeví nemoc i žlutým zabarvením kůže a očního bělma. Od začátku roku hygienici evidují v Libereckém kraji 97 případů a dalších osm lidí s trvalým bydlištěm mimo Liberecký kraj, ale vazbou na ohnisko nákazy v Turnově.

čtk