Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zpožděná stavba lůžkového pavilonu nemocnice ve Vysokém n. J. je před kolaudací

24. 05. 2023 | 10:39

K závěru se chýlí výstavba lůžkového pavilonu v Ústavu chirurgie ruky ve Vysokém nad Jizerou na Semilsku, náklady jsou bezmála 90 milionů korun včetně daně. Stavba je před kolaudací, řekl dnes ČTK ředitel ústavu Ludvík Hovorka.

vysoké n.j. nemocnice
Foto - zdroj: info.vysokenadjizerou.cz

Výstavba lůžkového pavilonu v nemocničním areálu začala v červnu před dvěma lety a podle původních plánů měla skončit loni v srpnu. Stavba ale nabrala zpoždění, což firma, která pavilon stavěla, zdůvodňovala zdražováním stavebních materiálů a nedostatkem pracovníků. Termín dokončení výstavby tak byl posunutý na konec letošního února, odstraňování nedodělků ale stavební firmě zabralo dalšího čtvrt roku. Nyní k zahájení kolaudačního řízení zbývá ještě splnit požadavky hasičského záchranného sboru. "Některé jsou formální dokladové, ale především je nutné vykonat funkční zkoušky požární vzduchotechniky a elektrické požární signalizace, což musí zajistit dodavatel stavby," uvedl Hovorka.

Předpokládá, že když nenastanou komplikace, kolaudace by mohla začít na začátku června a pavilon by mohl být funkční do konce června. "Pavilon chceme zprovoznit co nejdříve. Provozně to je pro nás komplikované," dodal Hovorka.

Kapacita vysockého ústavu chirurgie ruky je 52 lůžek. V nově budovaném pavilonu E jich bude 28 ve dvojlůžkových pokojích. Cílem je zlepšit podmínky pro hospitalizované, kdy nové pokoje nahradí část lůžek ze starého pavilonu B. Některé z nich nemocnice už téměř rok postrádá, neboť v předstihu musela udělat úpravy také ve starém pavilonu. "Přišli jsme o dva pokoje při propojování obou pavilonů. Přineslo to provozní komplikace, protože jsme museli vystačit s menším počtem lůžek," řekl ředitel ústavu.

Městská nemocnice ve Vysokém nad Jizerou je specializovaným pracovištěm. Přes 45 let tvoří většinu nemocných pacienti s poraněnou nebo jinak poškozenou rukou. Mimo jiné tam lékaři operovali pořezané prsty tenistky Petry Kvitové nebo zlomený prst sdruženáře Tomáše Portyka před olympijskými hrami v Soči. Lékaři ústavu se zaměřují také na léčbu degenerativních a vrozených vad.

čtk