Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ani napodruhé to Bílým Tygrům nevyšlo. Olomouc se ujímá vedení 2:0 v sérii

07. 03. 2024 | 21:26

Hokejisté Olomouce uspěli i ve druhém utkání předkola play off na ledě Liberce, kde dokázali otočit stav utkání z 0:2 na 3:2 v prodloužení. V čase 60:49 rozhodl Jakub Orsava, který rozuzlil v nastavení i středeční zápas jediným gólem večera. Série hraná na tři vítězné se nyní stěhuje na Hanou, kde v sobotu bude pokračovat třetím duelem a Olomouc už může slavit postup do čtvrtfinále.

olomouc22 8X8A8001
Foto: www.hcbilitygri.cz

"Nesmírně si vážíme toho, že si z Liberce odvážíme oba body. Jedeme domů a potřebujeme ještě jednu výhru, to je celé. Odehráli jsme dobrý zápas a šli jsme tomu naproti. V závěru třetí třetiny a v prodloužení se k nám přiklonilo také trochu štěstí. V zápase jsem pár střel měl, ujala se ale až taková lehčí, byla ale tečovaná. Asi se to brankáři domácích ve vzduchu trochu ztratilo a puk mu přepadl přes lapačku," řekl po utkání novinářům Orsava.

Lepší vstup do utkání měli domácí, které mohl hned po dvou minutách hry poslat do vedení Hawryluk. Konrádovi ale při jeho střele pomohla pravá tyč. Na opačné straně zahrozil Rašner, také Král byl připraven. První přesilovku v zápase si zahráli Hanáci, Liberec se ale bez problémů ubránil.

V 9. minutě tak šli Bílí Tygři sami do vedení. Filippiho střela propadla Konrádovi mezi rukou a tělem a volný kotouč doklepnul do odkryté branky pohotový Rychlovský. Severočeši mohli po faulech Macuha a Řezníčka svůj náskok ještě navýšit v téměř kompletní dvojnásobné početní výhodě, nesehráli ji ale vůbec dobře.

Foto: www.hcbilitygri.cz

V závěru první třetiny měla Olomouc k dispozici klasickou přesilovou hru, Krále v ní ale prakticky neohrozila. Navíc ihned po návratu z trestné lavice hostující obraně ujel Birner, Konrád ale jeho únik zlikvidoval.

V úvodu druhé části hráli Liberečtí přesilovku, Kohouti se ale bez větších potíží ubránili. Poté navíc sami převzali iniciativu a Král musel proti šancím Musila, Siroty a Pláška vytáhnout důležité zákroky. Krátce po polovině utkání se Bílí Tygři dočkali branky v početní výhodě. Po krásné kombinaci s Najmanem a Filippim zvyšoval na rozdíl dvou branek nikým nehlídaný Faško-Rudáš.

Poté však putovali na trestnou lavici domácí Bulíř a vzápětí McCochen a Hanáci nabídnutou příležitost využili. Ve dvojnásobné početní výhodě se ve skrumáži před Králem nejlépe zorientoval Navrátil a dorážkou Káňovy střely snížil.

Foto: www.hcbilitygri.cz

Na začátku třetí třetiny došlo na straně Olomouce ke střídání brankářů. Pravděpodobně zdravotně indisponovaného Konráda nahradil v brance hostů Sedláček. Ten musel být hned ve střehu proti nebezpečné ráně Ivana.

"Nebylo to úplně příjemné. Snažil jsem se co nejrychleji přepnout na zápas. Zúročil jsem nějaké zkušenosti, hned tam na mě šly nějaké střely, takže jsem se dostal brzy do tempa," uvedl Jakub Sedláček. "Pro nás je to výborný stav, nemyslím si ale, že jsme teď favorité. Budeme se snažit hrát to, co umíme. Doufám, že jeden ze dvou domácích zápasů vyhrajeme. Hraje se o víkendu, takže snad přijde plná hala," dodal Sedláček.

Na druhé straně měl zase Král plné ruce práce po střele Rutara a dorážce Anděla. Bílí Tygři si mohli pojistit své vedení ve dvou po sobě jdoucích přesilovkách, Sedláček ale hosty podržel. V závěru to pak Olomoučtí ještě zkusili při hře bez brankáře a tento tah jim vyšel. V čase 59:01 poslal po přihrávce Navrátila zápas do prodloužení Bambula.

Foto: www.hcbilitygri.czZ nastaveného času uběhlo pouhých 49 vteřin a Hanákům vystřelil druhý bod v sérii šťastnou ranou Orsava.

"Myslím si, že soupeř je zatím prostě lepší. Jiné vysvětlení nemám. Olomouc je rychleji na odražených pucích, vyhrávají souboje, mají také více šancí. Musíme si k tomu v kabině něco říct a v sobotu to v Olomouci ukázat," prohlásil liberecký ofenzivní lídr Tomáš Filippi.

Hlasy trenérů po 2. utkání předkola play off hokejové extraligy Liberec - HC Olomouc (2:3 v prodl.)

Filip Pešán (Liberec): "Olomouc hrála velmi dobře včera i dnes. My jsme byli lepší než v prvním zápase. Byli jsme aktivnější a nebezpečnější směrem do útoku, vypracovali jsme si šance. Měli jsme v obou duelech samostatné nájezdy, nedokázali jsme ale žádný proměnit a už je to frustrující. Za mě byl zlom v utkání v neproměněné přesilovce pět na tři, naproti tomu soupeř stejnou výhodu využil. V závěru jsme měli navíc ještě další dvě přesilové hry, které mohli zápas zlomit na naši stranu. Jak jsme k nim přistoupili, každý viděl. V závěrečných vteřinách jsme si nezasloužili ubránit náš náskok. Trestuhodně a nesmyslně jsme nepokryli hráče na brankovišti. V prodloužení pak zápasy takto dopadají. Poslední krok bývá nejtěžší a Olomouc to nebude mít snadné. Musíme se ale výrazně zlepšit."

Jan Tomajko (Olomouc): "Začali jsme stejně jako v prvním zápase a měli dobrý pohyb. Udělali jsme ale chybu ve středním pásmu a Liberec nás potrestal. Dostal se do vedení, které ještě v přesilovce navýšil. My jsme měli dostatek šancí, ty jsme ale neproměnili. Pomohli jsme si až dvojnásobnou přesilovkou, která nás do třetí části nakopla. V power play jsme srovnali a v prodloužení prostě takové góly padají. Jsme rádi za vítězství, dle mého názoru jsme si ho zasloužili, protože jsme hráli opravdu dobře."

Předkolo play off hokejové extraligy - 2. zápas:

Bílí Tygři Liberec - HC Olomouc 2:3 v prodl. (1:0, 1:1, 0:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 9. Rychlovský (Filippi, Faško-Rudáš), 32. Faško-Rudáš (Filippi, A. Najman) - 36. Navrátil (Macuh, J. Káňa), 60. Bambula (Navrátil), 61. Orsava (P. Musil, Sirota). Rozhodčí: Hribik, Pilný - Frodl, Špůr. Vyloučení: 6:9. Využití: 1:1. Diváci: 4686. Stav série: 0:2.

Sestavy:

Liberec: D. Král - Knot, McCoshen, Melancon, M. Ivan, Budík, Kolmann, Aubrecht - Faško-Rudáš, Filippi, Rychlovský - Zachar, A. Najman, Flynn - Hawryluk, Bulíř, Birner - Kelly Klíma, J. Šír, J. Vlach. Trenér: Pešán.

Olomouc: Konrád (41. J. Sedláček) - A. Rutar, Sirota, Řezníček, Ondrušek, Rašner, Škůrek, L. Mareš - Orsava, P. Musil, J. Káňa - Navrátil, Macuh, Plášek - Bambula, Anděl, Kunc - Klimek, J. Knotek, Kusko. Trenér: J. Tomajko.

čtk