Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec hostil Mistrovství Evropy v Králičím hopu, sportu dvojic člověk a králík, sportu s převahou dívek a žen. Klání přilákalo víc diváků než leckteré zavedené sporty

21. 11. 2022 | 0:00

Zaplněná jablonecká sportovní hala byla v pátek a v sobotu svědkem měření sil nejlepších králíků a jejich vodičů z celé Evropy. Své výkony předvedla závodnická elita například ze Švédska, Dánska, Německa, Slovenska a samozřejmě nechyběla ani česká reprezentace v čele s Mistry České republiky roku 2022.

Jestli jste o sportu zvaném králičí hop dosud nic neslyšeli, nejste sami. I já jsem se domníval, že jde o nějakou recesistickou záležitost, hodnou génia Járy Cimrmana. Pak jsem navštívil stránky soutěže me.kralicihop.eu a můj pobavený úsměv se změnil v údiv. Tento sport si totiž nic nezadá s parkurem nebo s agility pro psy, má své světové šampiony a pyramidu soutěží od těch vyloženě rekreačních až po Mistrovství Evropy. Nejlepší králíci skáčou opravdu dobře, světový rekord ve skoku do výšky je 106 cm a do dálky 301 cm. Držitelkou obou rekordů je Miss Pinky’s Gd Ch Harajuku. Majitelkou této rekordmanky je Švédka Julia Samson. České rekordy světovou konkurenci zdatně dotahují se 104 cm a 295 cm.Na to, o jak malý sport jde a že byl pátek odpoledne, byla jablonecká hala příjemně zaplněná.Počet cen naznačoval, že se v pátek i v sobotu soutěží ve velkém počtu disciplín a kategorií.Jablonecká sportovní hala byla již v pátek odpoledne slušně zaplněná množstvím mladých a ještě mladších chovatelů ušatých domácích mazlíčků. Rychle jsem odsunul rádoby vtipné otázky, zda borci z pole poražených skončí v troubě jako králíci na smetaně nebo na česneku. S Barborou Kohoutovou, předsedkyní z.s. Klub Králičí hop a organizátorkou jabloneckého Mistrovství Evropy, jsme probrali mnohem zajímavější věci.Disciplína rovinná dráha, kategorie elitní třída.Máme to za sebou, tedy v tomto kole.Kde tento sport vznikl?

Králičí hop vymyslel v sedmdesátých letech jeden švédský veterinář. Asi měl doma králíky a přemýšlel co s nimi. Tak po vzoru koňských parkurů vymyslel skákání s králíkama a překážky postupně upravoval a přizpůsoboval schopnostem králíků.Nejlepší králíci nemají problém skákat hodně vysoko, i když zrovna nejde o disciplínu skok vysoký.Jak dlouho se v králičím hopu závodí v Česku?

U nás tento sport existuje již přes deset let. V dubnu jsme oslavili deset let od prvního závodu, takže již máme leccos za sebou a také se samozřejmě hop od našich začátků dost vyvinul.Králičí hop je sportem, kterému holdují především dívky a ženy.Když jsem se díval na me.kralicihop.eu, tak mě na první pohled zaujalo, že naprostou většinu soutěžních dvojic tvoří s králíky ženy, tedy spíše dívky. Muži by se dali spočítat na prstech jedné ruky. Čím to je?

Ano, to je naše specialita. Tady například soutěží jen dva Němci a jeden Čech. Ono moc chlapců nebo mužů neskáče. Čím to je, to netuším. Možná dívky králíky chovají ve větší míře nebo je klukům blbý skákat s králíkama. Faktem je, že muži se nám do soutěží opravdu nehlásí.David Rozkošný, jediný český muž na mistrovství, soutěží již osmým rokem a to od svých patnácti let. Chová třicet králíků.Jak široká je vaše členská základna?

Dnes již máme přes dvě stě členů. Ale ono se to dost mění, někdo přijde, někdo odejde. Ono to je i tím, že závodnice jsou dost nízkého věku.Králičí hop je týmovou prací. Na výsledku má lví podíl nejen králík, ale i jeho člověk....a hop!V kolika letech závodnice začínají skákat?

No tak začít můžou kdykoliv, třeba na základní škole, ale na závody můžou od deseti let. To z toho důvodu, že mladší holky například ještě nemají ten správný cit v ruce.ME v králičím hopu určitě vzbudilo zájem o tento sport zejména mezi dětmi.Dobrá práce!Kdy je králičí trenérka na vrcholu kariéry?

Tam žádný věkový vrchol není. Tam jde především o to, jaké má možnosti, jak moc trénuje, jaké má králíky. Tady je nejstarší účastnici něco mezi čtyřiceti a padesáti lety.Další kolo.Jak jsme běželi?Přejděme ke králíkům. Jaká plemena můžou závodit?

Toto jsou speciální sportovní králíci, kteří jsou chováni pro tento sport. Takže se nehledí na barvu, velikost, srst, postavení uší a další znaky charakterizující jiná plemena. Jde pouze o výkon. Proto tu vidíte tolik závodníků rozdílných barev, velikostí, tělesné stavby. Ale stále to je jedno plemeno, oficiálně uznané Českým svazem chovatelů, nazvané sportovní králík. Takový králík může být malý jako ten, co zrovna běží, a taky může klidně vážit i víc jak tři kila.

...když se nedaří.Trucuje, asi dostal málo mrkve....aha, to jsou pak ty jednotlivé závodní kategorie, že? Viděl jsem, že se začíná lehkou třídou a končí třídou těžkou a konečně i třídou elitní…

Vůbec ne, všichni králíci, bez ohledu na velikost, soutěží v jedné kategorii. Ti, co jsou mladí a teprve začínají skákat, začínají v lehké třídě, čímž je míněno, že tam jsou překážky menší. Do vyšších kategorií, tedy těžších tříd, se pak dvojice musí probojovat na základě bodů získaných v soutěžích. Vrcholem kariéry je účast v elitní třídě.Létající králík.V jakých disciplínách se soutěží?

První se nazývá rovinná dráha. To je to, co tady právě teď vidíte, tedy dráha a na ní asi desítka různých překážek. Další disciplínou je parkur. Vychází z klasického parkuru pro koně, i překážky jsou podobné a různě rozmístěné v prostoru. To jsou dvě divácky nejatraktivnější disciplíny. Ale napínavé bývají i finálové boje ve skoku vysokém a skoku dalekém, kdy se skáče jen jedna překážka vymyšlená tak, aby králík skočil co nejvýše nebo co nejdále.Jdeme na to!Nebylo to špatný.Kolika let se králík obecně dožívá a kdy je na vrcholu závodní kariéry?

Králík se dožívá tak deseti let, ale jsou i starší králíci, třeba dvanáctiletí. Na vrcholu sportovní výkonnosti je ve dvou, ve třech letech. Ale elitní třídu zvládá uskákat třeba i v pěti, sedmi letech. A máme také speciální třídu veteránů pro vysloužilé králíky.Se závodníky běží i rozhodčí.A co potom, končí sportovní králíci na pekáči?

Ne, ne, oni samozřejmě spokojeně dožijí. Někteří právě občas skáčou v té veteránské třídě. Ono je to baví a je to také dobré pro jejich zdraví.Králičí hop je dalším rozměrem chovatelství.Kdo skáče lépe, samci, nebo samice?

To nedokážu říci. Třeba já osobně nedokážu skákat se samicema, ale zase jsou jiní lidé, kteří preferují samice a říkají, že se samcema to nejde.Rozbor běhu.Jak je to v tomto sportu s dopingem?

Doping je v podobě mrkve nebo nějakého pamlsku. A samozřejmě je třeba králíka dobře krmit.

Já bych mu zkusil dát kafe, nějaký energy drink…

Ne, doufám, že nikdo nic takového nezkouší, a myslím, že by to ani nemělo žádoucí účinky. Každopádně žádné antidopingové testy nemáme.Čekání na start.Čekání na další kolo.Úspěch tedy nezávisí na velikosti, na pohlaví, do určité míry ani na věku zvířete, co je tedy důležité pro dobré umístění v závodě?

Týmová souhra, to, jak si člověk s králíkem sedne. Běží přece králík i člověk. Ti dva tvoří tým, jsou závodní dvojice, na výsledku mají podíl oba.Oddychová zóna.Existují králíci profesionálové? Myslím takoví borci, kteří by třeba žili ze svých fotek na obalech potravy pro domácí mazlíčky.

Profesionály nemáme, tedy ve smyslu, jaký myslíte vy. Ale na vrcholu jsou ti elitní králíci a ti můžou být i šampioni.

Děkuji za rozhovor         Ptal se a fotografoval Mad