Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Běžecký závod omezí v sobotu dopravu v Liberci, na startu se má sejít 3400 borců

04. 10. 2019 | 13:25

Dopravu z centra Liberce do Rudolfova přes Lidové sady omezí v sobotu přes den běžecký závod Mattoni Liberec nature run 2019. Jde o druhý ročník akce, na start ve třech bězích by se mělo postavit 3400 běžců. "Celkem tady máme 34 národností, nějakých 460 běžců je ze zahraničí," řekl dnes ČTK ředitel závodu Václav Skřivánek.

BEH3
ilustrační foto

Už ode dneška není možné zaparkovat na Sokolovském náměstí a náměstí Dr. E. Beneše u radnice, v sobotu se dopravní omezení dotkne 17 ulic. "Uzavírky se snažíme dát na co nejkratší dobu, hlavně na dobu závodu a trochu tam máme bezpečnostní rezervu před a po závodu," uvedl Skřivánek.

Omezení na obou náměstích potrvá v sobotu do 20:00, v ulicích budou kratší. Časově nejdelší bude uzavírka v Železné ulici, a to od 8:30 do 18:00. Kvůli uzavírkám se pozmění trasy čtyř autobusových linek 12, 14, 18 a 25 od 8:00 do 18:30. Navíc místo tramvají budou v úseku z Fügnerovy ulice do Lidových sadů jezdit mezi 11:00 a 16:00 náhradní autobusy.

Závodit se bude na dvou trasách, 12 a 23 kilometrů. Závod vede od náměstí u radnice kolem zoo, Lesního koupaliště, přímo skrz běžně nepřístupný lom Ligranit. Krátká trasa se nedaleko nad lomem stáčí zpět do Liberce, delší pokračuje skrz Rudolfov až k Bedřichovské přehradě, odkud se běžci vrátí dolů zpět kolem České chalupy, Liberecké výšiny a zoo. Hlavnímu závodu bude předcházet nesoutěžní rodinný běh, na zhruba 2,5 kilometru dlouhou trasu vedoucí skrz centrum města by se mělo vydat zhruba 700 malých a velkých běžců. Paralelně se závodem bude v Liberci také Sport Film Festival, který se odehraje na libereckém náměstí a v obchodním centru Forum.

Organizátoři si dávají za cíl, aby závod byl co nejvíce ekologický. Proto jsou po trase odhazovací zóny na odpadky a za posledním běžcem se o zbytkový odpad postará zvláštní úklidová četa. Znovu se využijí i lahve použité pro občerstvení běžců. "Budou sebrané extra, zrecyklují a znovu použijí na dalších závodech," dodal Skřivánek.

čtk