Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Bikeři Cink a Čábelická dalšími tituly vyrovnali rekordmany Kulhavého a Nash

20. 07. 2024 | 15:53

AKTUALIZOVÁNO: Zkušení bikeři Ondřej Cink a Jitka Čábelická ovládli v Harrachově suverénně mistrovství republiky v cross country horských kol. Cink sedmým triumfem vyrovnal rekord Jaroslava Kulhavého, Čábelická se šestým titulem dotáhla na nejúspěšnější ženu v historii šampionátů Kateřinu Nash.

čabelicka-4-michal-cervenyWe love Cycling
Bikerka Jitka Čábelická.

Olympionik Cink, který loni nestartoval kvůli nemoci, porazil druhého Jana Sásku o více než minutu. Třetí místo obsadil obhájce prvenství Marek Rauchfuss.

"Začátek se nepovedl. Hned na kamenité rock garden jsem měl defekt. Naštěstí to ale bylo těsně před depem, takže mi to kluci vyměnili," uvedl Cink pro web mtbs.cz. "Znervóznilo mě to. Pak jsem i dělal chyby v technice, ale výkonnostně jsem se cítil dobře. Když jsem kluky dotáhl, hned jsem jel. Pak přišla trošku krize. Nicméně tu jsem přežil a v posledním kole se mi jelo zase dobře," řekl bronzový medailista z mistrovství světa v roce 2015.

Kvůli svalovému zranění chyběl na startu jeden z adeptů na stupně vítězů Jan Zatloukal.

Čábelická od roku 2018 nezvítězila pouze předloni, kdy dojela čtvrtá. Před druhou Patrícií Srnskou měla dnes náskok více než minutu a půl. Třetí skončila o další minutu zpět Simona Spěšná, která stejně jako Srnská závodila i v kategorii do 23 let. Obě soutěže byly letos sloučené premiérově.

Kvůli přípravě na olympijské hry domácí šampionát vynechala Adéla Holubová, která získala jediné české účastnické místo pro Paříž díky vítězství v červnovém závodě Českého poháru v Bedřichově. Den po závodě obvinila Čábelická cyklistický svaz z podrazu, protože podle ní nedodržel nominační kritéria, která nastavil loni v listopadu.

"Jsem ráda za šestý titul, i když pro mě trochu hořký. Pro mě je zklamání, že Adéla do závodu nenastoupila. Mohlo se vše ukázat. Je to zvláštní krok jak od ní, tak od celého jejího týmu. Já jsem se sebou ale samozřejmě spokojená," řekl Čábelická serveru mtbs.cz.

Mistrovství ČR v cross country horských kol v Harrachově:

Muži: 1. Cink (Primaflor Mondraker) 1:23:29, 2. Sáska (Subterra Santa Cruz) -1:03, 3. Rauchfuss (Česká spořitelna Accolade) -2:10, 4. Rajchart (Stupno) -3:08, 5. Hojka (Expres CZ BDM Kolín) -3:57, 6. Ševců (Amenity Extrem Sport) -6:01.

Ženy: 1. Čábelická (Gapp System-Kolofix) 1:26:35, 2. Srnská (Nutrend Specialized) -1:32, 3. Spěšná (jb Brunex Superior) -2:34, 4. Viktorová (Rouvy Specialized) -3:11, 5. Czeczinkarová (Elmtrade Racing) -5:05, 6. Novotná (Aspire Opportunity Brno) -8:37.

čtk