Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Bílí Tygři přišli na startu předkola o gól, trestné střílení a nakonec i o zápas

07. 03. 2024 | 13:59

Velké emoce a také radikální proměny nálad na obou střídačkách přinesla sporná situace ze 48. minuty úvodního duelu předkola play off hokejové extraligy mezi Libercem a Olomoucí. Jeden z dvojice hlavních rozhodčích Matěj Sýkora nařídil po souboji domácího útočníka Marka Zachara a hostujícího beka Dalibora Řezníčka trestné střílení. Sudí následně dvakrát zkoumali video. Nejprve dokonce přiznali Bílým Tygrům gól, poté ho ale odvolali. A Severočeši nakonec neměli k dispozici ani penaltu.

olomouc4
Foto: www.hcbilitygri.cz

Když se před polovinou třetí třetiny dostal rychlík Zachar za záda Řezníčka, bek Hanáků mu nejprve klepl holí do rukavice, pak se na první pohled zdálo, že rozjetého domácího hráče podrazil. Ten už ale podle všeho zaškobrtl sám, upadl na led a výsledkem jeho pádu a srážky s gólmanem Branislavem Konrádem bylo, že kotouč skončil za brankovou čárou. Důležitosti celému momentu ještě dodávalo bezbrankové skóre.

Jeden z hlavních rozhodčích Matěj Sýkora, jenž vedl utkání ve dvojici s Jakubem Šindelem, po chvilce nařídil trestné střílení za podrážení. Zároveň ale oba sudí zamířili k videu. Po chvilce přiznali gól Liberci a rozjásali střídačku Bílých Tygrů.

"Při brejku došlo k faulu a vlivem toho faulu dotlačil (Zachar) puk za brankovou čáru. My jsme zkoumali, zda puk přes brankovou čáru přešel," vysvětloval Sýkora rozhodnutí u zaskočené hostující střídačky hlavnímu kouči Janu Tomajkovi. "Můžete si na to ještě vzít challenge, jestli chcete," nabídl Tomajkovi trenérskou výzvu, aby došlo k přezkoumání, zda byl Zachar Řezníčkem opravdu faulován.

Bývalý útočník dlouho neváhal. Hodně dlouhé ale bylo právě druhé zkoumání videa, když si vzal trenérskou výzvu. Ortel byl pro domácí krutý: k faulu nedošlo, gól neplatí kvůli nedovolenému bránění brankáři, není ani trestné střílení, hraje se dál.

"Chcete vysvětlení?" ptal se Sýkora, když přijel k šokovaným domácím. "Ani nevím, jestli to chci poslouchat, protože teď jsem to celé viděl. Vy jste se normálně zbláznili," reagoval liberecký kouč Filip Pešán. "Nejde snad odvolat trestný střílení, ne?" dodal.

"Zjistili jsme, že nebyl (Zachar) podražený, takže je to bránění gólmanovi, v tu chvíli nemůžeme uznat gól. Nejednalo se o faul, takže nemůžeme ani nařídit trestné střílení. Takhle to je," vysvětloval Sýkora.

Šéf rozhodčích Asociace profesionálních klubů (APK LH) Vladimír Pešina ale přiznal, že Sýkora chyboval. "Z našeho pohledu nastala klíčová chyba v relativně unáhleném signálu na penaltu. Ten nám vnesl do celé situace problematický a chybný moment," uvedl Pešina.

Dopad celé situace byl pro favorizovaný Liberec ještě o to bolestnější, že stav 0:0 vydržel nakonec až do vypršení základní hrací doby. A v čase 62:23 pak vystřelil hostům cennou výhru přesilovkovým gólem Jakub Orsava.

čtk