Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

FK Jablonec je 4. nejúspěšnějším fotbalovým týmem desetiletí v České republice

06. 01. 2020 | 12:06

Nový rok 2020 je tady a všichni věříme, že pro nás odstartuje další velmi úspěšných deset let na českém fotbalovém výsluní. V článku najdete přehled našich ligových sezón od 1. ledna 2010 do 31. prosince 2019. Za uplynulých deset let jsme 4. nejúspěšnější tým v České republice!

fotjablonec-pribram1
archivní foto Artur Irma

2009/2010

Sezóna 2009/2010 se zapsala zlatým písmem do historie FK Jablonec. Ale byla také hodně smolná! Leckdo si ještě dnes vzpomene na domácí utkání proti Spartě, kdy jsme mohli tehdejšího mistra porazit 1:0, ale Tomáš Pekhart trefil v prázdné brance jen břevno. I přes to všechno jsme skončili na 2. místě v lize o pouhý jeden bod za Spartou. Tým Františka Komňackého v čele s nejlepším střelcem Davidem Lafatou uhráli zatím nejlepší výsledek v jablonecké historii.

2010/2011

V sezóně 2010/2011 se umístil FK Jablonec na třetím místě v tabulce s 58 body. Mistrem ligy se stala Plzeň s 69 body. O jeden bod méně měla na druhém místě Sparta – 68 bodů. V našem týmu exceloval střelec David Lafata, když vstřelil 19 branek. O 11 dalších gólů se postaral Tomáš Pekhart.

Na začátku sezóny jsme ještě bojovali ve 3. předkole Evropské ligy UEFA. Narazili jsme na Apoel Nikósie z Kypru a po porážkách 0:1 a 1:3 jsme v pohárové Evropské skončili.

2011/2012

Soutěžní ročník 2011/2012 pro nás nedopadl podle představ. Jablonec získal v lize jen 40 bodů a skončil až na 8. místě v tabulce. Neúspěšná sezóna znamenala také konec pro trenéra Františka Komňackého, který se stal jedním z nejúspěšnějších trenérů jablonecké historie. K lepšímu umístění v tabulce nám nepomohlo ani neuvěřitelných 25 branek Davida Lafaty.

V pohárové Evropě jsme odehráli celkem 4 zápasy. Nejprve proti Albánskému Flamurtari, které jsme vyřadili ve druhém předkole UEL po výhrách 2:0 a 5:1. Ve třetím předkole UEL jsme narazili na nizozemský AZ Alkmaar. Po porážce 0:2 a domácí remíze 1:1 jsme se s pohárovou Evropou rozloučili.¨

2012/2013

V sezóně 2012/2013 jsme skončili na 4. místě a vedli nás hned dva trenéři. Nejprve Václav Kotal a později Roman Skuhravý, který s týmem dokráčel na 4. místo v lize a slavil vítězství v českém poháru nad Mladou Boleslaví. Zisk pohárové trofeje znamenal start ve 3. předkole Evropské ligy UEFA.

David Lafata odehrál jen 16 zápasů, ve kterých vstřelil 13 branek. Následně přestoupil v zimě do Sparty Praha. Druhým nejlepším střelcem se stal Tomáš Čížek s osmi góly.

2013/2014

V sezóně 2013/2014 jsme skončili na nejhorším místě v uplynulých deseti letech – ligu jsme zakončili na 11. místě. Přičemž sezónu jsme odstartovali velmi dobře, vyhráli jsme Český superpohár nad Plzní. Jenže v samotné sezóně se nám příliš nedařilo dotáhnout zápasy do úspěšného konce a připsali jsme si pouze 9 výher, 7 remíz a 14 porážek. Po této sezóně v Jablonci skončil Roman Skuhravý a nahradil jej Jaroslav Šilhavý.

V Evropské lize jsme ve 3. předkole narazili na norský Strømsgodset IF. Po výhrách 2:1 a 3:1 jsme postoupili do play-off Evropské ligy, kde jsme narazili na španělského favorita Betis Sevilla. Doma jsme ještě uhráli nadějný výsledek 1:2, ale ve Španělsku jsme schytali porážku 0:6 a cesta fotbalovou Evropou pro nás opět skončila.

2014/2015

Pod trenérem Jaroslavem Šilhavým a s kapitánem Tomášem Hübschmanem jsme hned v první sezóně došli na třetí místo v tabulce, a to vcelku suverénním způsobem. První tři celky se od zbytku ligy oddělily a náš náskok na čtvrtý tým ligy činil 18 bodů. Mistrem se stala Plzeň s 72 body, druhá byla Sparta s 67 body a my jsme získali bodů 64. Brankář Vlastimil Hrubý vychytal 13 nul a nejlepším střelcem se stal obránce Filip Novák s 11 góly. Důležité bylo, že se tým nespoléhal na jednoho střelce a hned 13 hráčů se zapsalo mezi střelce – Novák 11, Kopic 8, Pospíšil a Doležal 7, Mingazov 5.

V této sezóně jsme také postoupili do finále českého poháru, ve kterém nás čekal souboj s FC Slovan Liberec. Po základní hrací době skončil zápas 1:1 a rozhodnutí přinesly až pokutové kopy. V nich byl Liberec úspěšnější a vyhrál tak pohárovou trofej.

2015/2016

V sezóně 2015/2016 jsme se propadli na 7. místo ligového pořadí. V zimě navíc skončil trenér Jaroslav Šilhavý a na jeho místo nastoupil kouč Zdenko Frťala. Mezi nejlepší střelce týmu se zapsali Stanislav Tecl (7 branek) a pětigóloví Lukáš Masopust, Ruslan Mingazov a Martin Doležal. V této sezóně jsme také opět byli ve finále českého poháru, ve kterém jsme podlehli Mladé Boleslavi 2:0.

Ve 3. předkole Evropské ligy jsme nejprve narazili na FC Kodaň. Doma jsme prohráli 0:1 a v Dánsku jsme heroickým výkonem vyhráli 3:2 a zajistili si postup do play-off, kde na nás čekal slavný Ajax. Po těsně prohře 0:1 v Amsterdamu jsme doma jen remizovali 0:0, což stačilo Ajaxu na postup.

2016/2017

V sezóně 2016/2017 jsme ještě o jedno místo zhoršili naše předchozí umístění a skončili jsme na 8. místě tabulky s 39 body. Během sezóny došlo v říjnu 2016 k odvolání trenéra Frťaly a na jeho místo nastoupil Zdeněk Klucký. Nejlepšími střelci se stali Martin Doležal (8 branek), Ondřej Mihálik 7 a Mirzad Mehanović 6.

2017/2018

Po podzimu jsme byli na 7. místě a klub povolal do akce zkušeného trenéra Petra Radu. Po jeho boku tým vedou asistenti Zdeněk Klucký s Jiřím Vágnerem a trenérem brankářů je Michal Špit. Jarní jízda nás vyhoupla na konečné třetí místo, což v této sezóně znamenalo účast v základní skupině Evropské ligy UEFA. Mezi nejlepšími střelci sezóny byli Vladimir Jovović s Martinem Doležalem (7 branek), Jan Chramosta (5) a Lukáš Masopust (4).

Pod Petrem Radou nás čekalo další pohárové finále, ve kterém jsme změřili síly se Slavií Praha. Na stadionu v Mladé Boleslavi se nakonec radovali Pražané po výhře 3:1.

2018/2019

Sezóna 2018/2019 bylo pro FK Jablonec historickým milníkem. Poprvé v historii si Jablonec zahrál základní skupinu Evropské ligy UEFA. Ve skupině jsme odehráli zápasy proti Stade Rennes, Dynamu Kyjev a FC Astana. Uhráli jsme dvě remízy a jednu výhru, ale pět bodů na postup do jarní části nestačilo.

Oproti předpokladům některých fotbalových odborníků a novinářů nás účast v Evropské lize UEFA příliš neomezila v ligovém boji. Náš tým si s tím poradil více než dobře a skončil i po nově zavedené nadstavbě na konečném čtvrtém místě v tabulce s 57 body. Nejlepším střelcem se stal Martin Doležal s 15 góly, 10 branek vstřelil Michal Trávník a 6 přidal Jan Chramosta.

2019/2020

I přes odchod několika hráčů ze základní sestavy se podařilo tým vhodně doplnit. Na přestup přišli například obránci Libor Holík s Janem Krobem, na hostování pak stopeři Dominik Plechatý s Jakubem Jugasem a do útočné síly nám přišli pomoct Jan Sýkora s Janem Matouškem. Po podzimní části jsme na třetím místě v tabulce za suverénní Slavií Praha a druhou Viktorií Plzeň. Těsně za námi pak číhá Sparta, Mladá Boleslav a Slovácko.

Co se týče Evropské ligy UEFA, tak nás ve druhém předkole čekal Pjunik Jerevan. V Arménii jsme prohráli 1:2 a doma jsme bohužel branku vstřelit nedokázali a zápas skončil bezbrankovou remízou.

www.fkjablonec.cz