Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Fotbalisté Jablonce na úvod Evropské konferenční ligy porazili Kluž 1:0, rozhodl Pilař z penalty

17. 09. 2021 | 6:00

Fotbalisté Jablonce vstoupili do Evropské konferenční ligy domácí výhrou 1:0 nad rumunským mistrem Kluží. Utkání skupiny D rozhodl v 52. minutě Václav Pilař proměněnou penaltou, před níž byl vyloučený hostující Mário Camora.

fotbaljbcUEFA1kluž
Foto: Artur Irma

Svěřenci trenéra Petra Rady sehrají druhé utkání v nově vzniklé soutěži za dva týdny v Alkmaaru. Nizozemský tým v souběžně hraném duelu remizoval na hřišti dánských Randers 2:2.

"Vstup do skupiny je vždycky těžký a soupeř sám o sobě je těžký. Máme tři body a myslím si, že jsme spokojení," řekl jablonecký kouč Rada na tiskové konferenci.

Domácí měli od začátku převahu a v šesté minutě si vytvořili první velkou šanci. Pilař přihrávkou za obranu vyslal Pleštila, který ale sám před Balgradeanem vysoko přestřelil. Gólman Kluže za čtvrt hodiny vyrazil Pilařův volej a po rohu reflexivně vychytal i Zeleného. "První poločas jsme z těch šancí měli minimálně 2:0 vést. Jejich gólman to také chytil excelentně," konstatoval Rada.

Foto: Artur IrmaVítězové posledních čtyř ročníků rumunské ligy poprvé zahrozili po půl hodině hry, kdy Omrani z rohu hlavičkoval nad břevno. Jinak hráči Kluže příliš nebezpeční nebyli.

Jablonečtí dobře začali druhý poločas. Kapitán Camora v šestnáctce odvrátil rukou míč mířící do branky a dostal červenou kartu. Pokutový kop v 52. minutě s jistotou proměnil Pilař.

"Já hnedka věděl, že to bude penalta, protože to bylo evidentní. Vím, že to viděl rozhodčí za bránou, takže jsem o tom byl přesvědčený a také řval na rozhodčího," přiznal Pilař. "Jsem mezi určenými, hnedka jsem na penaltu chtěl jít," doplnil dvaatřicetiletý záložník.

Foto: Artur IrmaRada z vyloučení soupeře nadšený nebyl. "Já nerad hraju proti deseti. Je to ošidné. Když dostanete branku, celý výkon se znehodnotí," prohlásil Rada.

Oslabená Kluž v 65. minutě málem vyrovnala, ale pohotový tečovaný pokus Bouhenny vytěsnil vynikajícím zákrokem Hanuš. "Byl to zlomový zákrok, který nás udržel ve vedení," podotkl Rada.

Na další šanci 3636 diváků čekalo až do 82. minuty, kdy Zelený po Krobově centru hlavičkoval nepřesně. Jablonec v nastavení přečkal velkou šanci Costacheho a v pohárech zvítězil potřetí za sebou. Naopak Kluž v evropských soutěžích prohrála čtvrté utkání v řadě.

"V Rumunsku nemáme tak agresivní tým jako Jablonec. Nepotkali jsme tak náročný tým od Young Boys Bern (ve 3. předkole Ligy mistrů)," ocenil Severočechy kouč Kluže Dan Petrescu.

Foto: Artur IrmaHlasy po utkání 1. kola skupiny D fotbalové Evropské konferenční ligy FK Jablonec - CFR Kluž (1:0):

Petr Rada (trenér Jablonce): "Myslím si, že jsme dneska vyhráli zaslouženě. Byl jsem spokojený hlavně s prvním poločasem. Vstup do druhého poločasu už byl trošku vyrovnanější. Po tom vyloučení jsme měli pasáž 15 minut, kdy jsme tahali za kratší konec. Nebyli jsme dobře organizovaní. V závěru jsme se po střídáních zase uklidnili a dohráli zápas do vítězného konce, i když tam měl soupeř dvě šance. Měli jsme zápas rozhodnout už v prvním poločase. Vstup do skupiny je vždycky těžký a soupeř sám o sobě je těžký. Máme tři body a myslím si, že jsme spokojení."

Václav Pilař (záložník Jablonce, autor gólu): "My jsme do zápasu vstoupili tak dobře, že jsme si o poločase říkali, že tři stoprocentní šance byly a je to škoda, protože jsme už mohli vést 1:0. Bylo důležité, že jsme se do šancí dostali, další věc je, že jsme je neproměnili. První poločas byl z naší strany výborný. Jsem mezi určenými, hnedka jsem na penaltu chtěl jít."

Dan Petrescu (trenér Kluže): "V Rumunsku nemáme tak agresivní tým jako Jablonec. Nepotkali jsme tak náročný tým od Young Boys Bern. Přestože jsme začali velmi dobře druhý poločas, tak jsme dostali gól a o ty se tady hraje. Penalta se nám nelíbila, ale nevím, co se tam přesně stalo. Musím se na to podívat."

Andrei Burca (obránce Kluže): "Bohužel dneska jsme nezačali úplně dobře. V prvním poločase bylo vidět, že nám to příliš nejde. Naopak Jablonec hrál velmi dobře a přeju jim vítězství. Měli jsme celkem dost šancí, ale nedokázali jsme je proměnit."

Utkání 1. kola skupiny D fotbalové Evropské konferenční ligy:

FK Jablonec - CFR Kluž 1:0 (0:0)

Branka: 52. Pilař z pen. Rozhodčí: Jorgji - Cokaj, Rexha (všichni Alb.). ŽK: Doležal, Houska, Pilař, Rada - Bouhenna, Petrescu (trenér). ČK: 51. Camora (Kluž). Diváci: 3636.

Sestavy:

Jablonec: Hanuš - Holík, Kubista, Zelený, Krob - Pleštil (77. Malínský), Houska (88. Vaníček), Považanec, Kratochvíl (90.+3 Hübschman), Pilař (77. Martinec) - Doležal (77. Nešpor). Trenér: Rada.

Kluž: Balgradean - Manea, Burca, Cestor, Camora - Deac (61. Boateng), Bordeianu, Culio (55. Bouhenna) - Omrani, Debeljuh (80. Paun), Petrila (61. Costache). Trenér: Petrescu.

čtk