Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Fotbalisty Liberce posílil slovenský ofenzivní záložník Michal Faško. Zatím je v katanténě

07. 01. 2021 | 22:03

Fotbalisty Liberce posílil záložník Michal Faško. Severočeši získali šestadvacetiletého slovenského ofenzivního středopolaře coby volného hráče poté, co neprodloužil končící smlouvu v Nitře. Slovan o tom informoval na svém webu.

fonikosiaSlovanTOP
ilustrační foto

"Nejvíce nás momentálně tlačí bota ve středu hřiště a v útoku. Michal už je zkušený hráč, má výbornou kopací techniku, umí dávat góly, což potvrdil i v Nitře. Dokáže hrát na více postech, kromě středu zálohy teď hrával i na hrotu. Věříme, že bude schopný se rychle adaptovat na naši ligu, přidat ještě víc důrazu v osobních soubojích a bude pro nás přínosem," uvedl liberecký trenér Pavel Hoftych.

Faško už českou ligu krátce hrával na jaře 2019 v Karviné. Nastoupil k devíti duelům nejvyšší soutěže, nejdůležitější okamžik si ale schoval do baráže proti Jihlavě, které dal gól v odvetě a zajistil tím Slezanům udržení mezi elitou.

Faško hrával také za Banskou Bystrici, Ružomberok, švýcarský Grasshopper Curych a německý Braunschweig. V 17 zápasech podzimní sezony slovenské ligy si připsal osm branek a tři asistence.

K týmu Liberce se Faško kvůli koronaviru připojí v příštím týdnu. "Vzhledem k aktuální situaci, která se dotkla i mě, jsem se od 28. prosince ocitl v karanténě. Trénuji individuálně každý den, protože nemám absolutně žádné příznaky. Určitý čas budu potřebovat na adaptaci, neboť přicházím do nového kolektivu a nového klubu. Hlavně mě mrzí, že jsem se k týmu nemohl připojit už na soustředění v Turecku," uvedl Faško.

"Myslím, že kvalita české ligy je o něco větší než ve slovenské lize. Moc jsem toho popravdě v Karviné neodehrál, takže o to víc se budu chtít prosadit teď," dodal bývalý slovenský mládežnický reprezentant.

grafika: Slovan Liberec

Faško: Věřím, že se fanouškům představím v nejlepším světle

Nejnovější posilou našeho mužstva se stal Michal Faško. Slovenský záložník nastupoval v české lize už za Karvinou, k týmu se připojí po vypršení karantény, během níž trénuje individuálně. „Myslím, že je kvalita soutěže o něco větší než ve slovenské lize," prozradila 26letá posila, která hrála naposledy za Nitru.

Mohl by ses fanouškům Slovanu představit? Jaký jsi fotbalista a na kterém postu ti to nejvíc vyhovuje?
Nerad sám sebe hodnotím, věřím, že se jim představím v tom nejlepším světle na hřišti. Nejlépe se cítím na středu pole v jakékoliv roli ať už víc defenzivní, nebo ofenzivní. Na podzim jsem ale hrál také v útoku a i to mi celkem sedlo.

S jakými očekáváními do Liberce přicházíš?
V první řadě bych chtěl touto cestou poděkovat za příležitost, kterou jsem dostal. Věřím, že se nám podaří dosáhnout minimálně toho, co se podařilo celému týmu v minulé sezoně. To bylo perfektní.

Kdy jsi byl poprvé klubem osloven a vybíral jsi také z dalších nabídek?
Na přelomu starého a nového roku proběhly kontakty, po nichž jsem absolvoval hovory s trenérem a vedením, což bylo rozhodující. Během podzimní části se mi dařilo včetně gólů, takže o mě zájem byl. Určitě větší než v létě, kde jsem si možná nemohl až tolik vybírat a zůstal jsem ještě v Nitře, což se nakonec ukázalo být správnou volbou.

Znáš se s někým ze stávajícího kádru Slovanu nebo přicházíš do zcela neznámého prostředí?
Osobně se znám jen s Martinem Koscelníkem, s nímž jsem i komunikoval. Věřím, že mi ze začátku pomůže se adaptovat co nejrychleji v kabině.

Českou ligu už sis krátce vyzkoušel v dresu Karviné, co říkáš na kvalitu soutěže?
Myslím, že je kvalita o něco větší než ve slovenské lize. Moc jsem toho po pravdě v Karviné neodehrál, takže o to víc se budu chtít prosadit teď.

V Liberci zrovna napadl sníh, dokážeš si zvyknout na drsnější podnebí, obzvlášť když se začíná už v lednu?
Nemám s tím problém. U nás doma na Slovensku taktéž napadl sníh, a i když jsem ještě v karanténě, stále trénuji i za aktuálních podmínek. Jsem na vše připravený! (směje se).

Jarní část ligy začíná už za pár dnů. Myslíš, že budeš potřebovat ještě nějakou dobu na adaptaci, nebo jsi schopen do tempa hned naskočit?
Rád bych řekl, že ano, ale nebudu si nic nalhávat. Vzhledem k aktuální situaci, která se dotkla i mě, jsem se od 28. prosince ocitl v karanténě. Trénuji individuálně každý den, protože nemám absolutně žádné příznaky. Určitý čas budu potřebovat na adaptaci, neboť přicházím do nového kolektivu a nového klubu. Hlavně mě mrzí, že jsem se k týmu nemohl připojit už na soustředění v Turecku.