Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Gólman Tygrů Petr Kváča zůstává v Liberci, klub uplatnil opci. Gríger přestupuje do Karlových Varů

25. 04. 2022 | 13:37

Bílí Tygři se budou moci nadále spolehnout na jednu ze svých klíčových postav, neboť uplatnili opci ve smlouvě Petra Kváči. Jeden z nejlepších gólmanů extraligy tak bude hájit branku Liberce i v následující sezóně!

kvaky
Foto z www.hcbilitygri.cz

Brankář Petr Kváča strávil pod Ještědem uplynulé dva roky, během kterých se bezesporu zařadil mezi nejdůležitější opory celého týmu. Již během své první sezóny pomohl Liberci k postupu do extraligového finále, v němž nakonec Tygři získali stříbrné medaile. Taktéž byl poté vyhlášen nejlepším gólmanem extraligy a vysloužil si i nominaci na světový šampionát, kde plnil roli trojky.

V uplynulém ročníku čtyřiadvacetiletý maskovaný muž na své výkony navázal a opět si jimi řekl o pozvánku do národního týmu, v němž momentálně bojuje o další účast na mistrovství světa. Celkově už Petr Kváča za Liberec nastoupil do 111 utkání, v nichž si připsal osm čistých kont a úspěšnost zásahů 92,05 %. Pod Ještěd přitom přicházel ještě jako poměrně nezkušený brankář, jenž větší porci extraligových zápasů odchytal až předcházející sezónu v Třinci. Během dvou let se však dokázal vypracovat v elitního gólmana atakujícího post v české reprezentaci.

Klub proto neváhal a uplatnil opci v jeho smlouvě. Petr Kváča tak bude hájit liberecké barvy minimálně do konce následujícího ročníku!

Foto: www.hcbilitygri.cz

Profil Petra Kváči

Petr Kváča s hokejem začínal v Benátkách nad Jizerou, načež se ve čtrnácti letech zabydlel v Českých Budějovicích. Tam se propracoval až do tamního „A“ týmu, s nímž bojoval i o postup do extraligy. Ve stejné době navíc výrazně nakoukl do mládežnických reprezentací a jeho jméno dokonce zaznělo na draftu NHL, kde na něj ze 117. pozice získalo práva Colorado.

Díky svým výkonům nakonec Kváča povýšil do české nejvyšší soutěže, kde se přes Spartu a Litvínov propracoval až do Třince. Tam v průběhu ročníku 2019/20 převzal roli jedničky po Patriku Bartošákovi a příležitosti se rozhodně nezalekl! Ve třiceti utkáních zaznamenal více než 92% úspěšnost zásahů a následné léto si vysloužil smlouvu u Bílých Tygrů.

V libereckém prostředí prakticky ihned zazářil a nakonec získal ocenění pro nejlepšího gólmana sezony. V play-off vychytal Tygrům stříbrné medaile a ročník završil dokonce účastí na MS v Rize z pozice třetího gólmana. Velmi povedené výkony předváděl i uplynulý ročník, v němž s Libercem skončil ve čtvrtfinále.

Dávid Gríger přestupuje do Karlových Varů

Po dvou sezónách strávených pod Ještědem se s Bílými Tygry loučí Dávid Gríger. Slovenský forvard se po vypršení smlouvy rozhodl pro návrat do Karlových Varů.

Do Liberce přišel sedmadvacetiletý forvard před dvěma lety po své životní sezóně v dresu Energie a okamžitě se zařadil mezi hlavní opory tygří smečky, které v play-off 2021 výrazně pomohl k postupu do finále. V něm se ale zranil a přišel tak o závěr série s Třincem i potenciální účast na světovém šampionátu. V uplynulém ročníku patřil i nadále mezi lídry liberecké ofenzivy a vysloužil si i nominaci na několik reprezentačních akcí, včetně olympijské kvalifikace.

Po dvou sezónách mezi Tygry se slovenský forvard rozhodl pro návrat do Karlových Varů, kde strávil drtivou většinu své profesionální kariéry. Celkově Gríger odehrál za Liberec 110 zápasů, v nichž si připsal 69 kanadských bodů za 34 gólů a 35 asistencí.

www.hcbilitygri.cz