Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hoftych: Motivovaly nás i výroky soupeřova trenéra, liberecký brankář Nguyen: Bylo těžké se do nás dostat

23. 10. 2020 | 7:07

AKTUALIZOVÁNO: Trenér Pavel Hoftych připustil, že liberecké fotbalisty v utkání 1. kola základní skupiny Evropské ligy doma proti Gentu částečně motivovalo i sebevědomé, až namyšlené předzápasové vystupování soupeřova trenéra Wima De Deckera. Kouč Slovanu si cenil výhry 1:0 o to víc, že Severočechy nyní čeká těžký program a dva duely venku.

foGentSlovanTOP2hoftych
Foto: www.slovanliberec.cz

"Vyjádření jejich trenéra jsme zaznamenali, hráčům jsme to i přetlumočili. Můžeme říct, že trenér to hodnotil lehce namistrovaně. Přijedeme, sebereme tři body a odjedeme, ať se tu dlouho nezdržujeme. Měli i výhrady k trávníku, který je podle mě fantastický. Byl to určitý motivační faktor, ale nebyl to faktor, na kterém jsme to měli postavené. Měli jsme to postavené na týmové práci," řekl na tiskové konferenci Hoftych.

Foto: www.slovanliberec.czGent měl v zápase více šancí, ale gól dal pouze v 29. minutě Júsuf Hilál. "Bereme to, že to bylo šťastné vítězství. Ale šli jsme si za tím, jdeme si za tím celou dobu a dnes se nám to vrátilo. Ubojovali jsme to týmovým výkonem, kluci se vydali ze všech sil. Soupeř byl herně lepší, hrál fantasticky. Několikrát nás podržel Filip Nguyen a dokázali jsme proměnit jednu ze svých tří šancí," uvedl Hoftych.

Liberec navzdory nejnižšímu rozpočtu jako jediný ze tří českých zástupců v úvodu skupiny bodoval, Slavia i Sparta prohrály. "Slovan je na to zvyklý dlouhodobě, ať to bylo i za jiných trenérů. Kdykoliv se dostal na dostřel Evropy, pravidelně sbírá body do koeficientu. Byli bychom rádi, kdyby dnes bodovaly všechny mančafty, protože český koeficient se trochu propadá," konstatoval Hoftych.

"Můžeme soupeřit v lize se Slavií, Spartou, Plzní, i když jsou silnější hráči na trhu, ale tady v Evropě si všichni přejeme. Každý chceme, aby i další mužstva bodovala. Dnes jsme to byli my, příště věřím, že nás bude víc a třeba zase my," doplnil.

Liberec úspěšným vstupem do skupiny ukázal, že může pomýšlet na boj o postup. "Uvidíme, jak nás to nakopne do těch dvou venkovních zápasů na Crvené zvezdě Bělehrad a na půdě Hoffenheimu. Je to super začátek, hlavně proto, že jedeme na dva zápasy ven. Podle náznaků si myslíme, že se mezitím rozběhne i česká liga. Určitě nás teď čeká velká porce zápasů, hodně dojíždění, přeletů. Z toho pohledu je fantastické, že se nám v prvním zápase podařilo získat tři body," uvedl Hoftych.

Foto: Artur Irma
Mrzelo ho, že se kvůli koronavirovým omezením v zemi hrálo bez diváků. "Za normálních okolností by už na rozcvičku přišlo pět tisíc lidí, při zápase pak devět tisíc. Obrovská škoda pro fotbal a celkově pro sport. Dívat se na Ligu mistrů bez kulisy, třeba na Real Madrid na tréninkovém stadionu, je směšné a katastrofální. Taková je doba, ale věřím, že se zklidní a přinese zase diváky do hlediště," dodal Hoftych.

čtk

Nguyen po fantastickém vstupu do skupiny: Bylo těžké se do nás dostat

Disciplína v obraně a vítězství! Slovan vstoupil do základní skupiny L nejlépe, jak mohl. Výhrou nad Gentem (1:0) přidal na konto důležité tři body, i když musel v závěru duelu čelit velkému tlaku belgického soupeře. Jak viděl zápas brankář Filip Nguyen, který vychytal hned několik gólových šancí?

Konec dobrý, všechno dobré. Kolik stál zápas sil?
Myslím, že to ke konci na klukách bylo trochu vidět, stál jich opravdu hodně. Tahali jsme pak už trochu nohy, což pocítili všichni. Byli jsme v permanenci, hráli jsme spíš bez balonu. Důležité jsou tři body, stálo to za to.

Na koho si bylo potřeba dávat největší pozor?
Koukali jsme se před zápasem na video... Mají rychlé křídelníky a Jaremčuka, obecně je ale v Gentu dobře seskládaný tým. Nebezpečí nehrozí od jednoho hráče, ale od vícera. Dobře jsme si to pohlídali.

Foto: www.slovanliberec.cz

Co bylo nakonec rozhodujícím faktorem?
Gól, ale také fakt, že jsme nepanikařili. Celou dobu jsme se dobře posouvali a bylo těžké se do nás dostat, kluci zodpovědně plnili defenzivní pokyny a působili jsme v kompaktním bloku. Je pokaždé těžké se dostat do takové obrany.

Vnímal jsi sebevědomé vyjádření trenéra soupeře před zápasem? Šlo třeba o další motivaci navíc?
Abych řekl pravdu, žádné vyjádření jsem neslyšel. Vůbec podobné věci nevnímám, snažím se soustředit jen sám na sebe. Myslím, že to stejně mají i ostatní kluci.

Obrana ti každopádně pomohla zblokovat hodně střel...
A nebylo to jen o nich, kluci dokázali zároveň dobře zablokovat náběhy hráčů, snadno jsem si pak mohl sbírat balony. Skvělý týmový výkon, všichni kluci si zaslouží pochvalu.

Foto: Artur Irma

Co se událo během situace, kdy ses postavil proti střele po odpískání a míč tě trefil do ruky?
Šlo o ofsajd, hráč v situaci pokračoval, ale byla moje blbost, že jsem to tak laxně dohrál. Taky se mi to hned vrátilo, protože jsem si hnul s prstem. Snad nepůjde o nic vážného.

Poslední dobou zažíváš vydařené období: reprezentační sraz, teď vychytaná nula v Evropské lize. Jak si užíváš kariérní posuny?
Upřímně jsem s něčím podobným ani nepočítal. Vždy jsem si chtěl zahrát ligu, což se mi splnilo. Musím trochu přehodnotit cíle, protože teď jsem si zahrál i evropské poháry… Je to víc než splněný sen.

Foto: www.slovanliberec.cz

www.slovanliberec.cz