Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hokejoví Bílí Tygři dokonali snový obrat, když sérii ovládli 3:2 na zápasy. Olomouc porazili 4:1 a jsou ve čtvrtfinále

12. 03. 2024 | 20:35

AKTUALIZOVÁNO: Tygři na soupeře vlétli a velmi brzy vedli 2:0. Olomouc sice ještě na konci první třetiny snížila, jenže ve druhé třetině dodal Severočechům klid svou brankou Marek Zachar. Zbytek utkání už si Liberečtí pohlídali a přidali i čtvrtou branku.

OLradost3
Radost. Foto z FB Bílí Tygři

Bílí Tygři se představí ve čtvrtfinále play off Tipsport extraligy ledního hokeje 2023/24. To se odehraje na domácím ledě 19. a 20. března proti Spartě. Konkrétní časy zápasů  budou teprve určeny.

Sérii ovládli 3:2 na zápasy a jako teprve čtvrtí v historii české i československé nejvyšší soutěže postoupili poté, co prohráli úvodní dva duely na domácím ledě.

ČTK vypočetla, že sérii po úvodních dvou domácích porážkách se podařilo v historii samostatné české extraligy dosud otočit jen Chomutovu v roce 2017 v sérii předkola proti Mladé Boleslavi. Ještě ve federální lize to dokázaly také Košice v souboji o 3. místo se Spartou v roce 1989. Celkově se povedlo z 0:2 na 3:2 zvrátit sérii už jen Olomouci v semifinále v roce 1994 proti Kladnu, Plzni v předkole proti Vítkovicím v roce 2017 a ve stejné fázi v roce 2021 Kometě Brno proti Vítkovicím.

Tygři otevřeli skóre už ve třetí minutě. Jakub Rychlovský oloupil Jiřího Ondruška, který vyvážel kotouč, a v samostatném úniku překonal brankáře Sedláčka. Vzápětí libereckého střelce tvrdě zfauloval Jan Švrček a obdržel trest do konce zápasu.

Foto z www.hcbilitygri.cz

Domácí dlouhou přesilovku využili na vstřelení jedné branky, když skrytá rána Tomáše Filippi prošla od modré až do sítě. Hanáci se však těsně před první sirénou dostali zpět do hry zásluhou Dalibora Řezníčka a jeho dalekonosné střely.

Liberečtí si ovšem vzali dvougólové vedení zpět ve 36. minutě. Na konci rychlého protiútoku narýsoval Adam Najman parádní přihrávku do brankoviště a Marku Zacharovi už jen stačilo usměrnit kotouč za brankovou čáru. Hanáci se poté až do posledních okamžiků snažili utkání aspoň zdramatizovat, Tygři je ale zodpovědnou defenzivou už k ničemu nepustili. Postup šelem navíc v závěru definitivně potvrdil Jaroslav Vlach, jenž propálil Sedláčka po vyhrané buly Tomáše Filippi.

Svěřenci Filipa Pešána tak zvládli otočit sérii ze stavu 0:2 na 3:2 a ve čtvrtfinále se střetnou s pražskou Spartou.

Předzápasové protažení, foto z X/Bílí Tygři

Hlasy trenérů po 5. utkání předkola play off hokejové extraligy Liberec - HC Olomouc (4:1):

Filip Pešán (Liberec): "Dnes to byl od začátku těžký zápas. My jsme si pomohli v přesilovce, která byla po šíleném zákroku ze strany Olomouce. My jsme si v ní pomohli jedním gólem, kdyby to bylo dvěma, tak by to možná bylo jednodušší. Udělali jsme v prvních dvou zápasech spoustu chyb. Možná taková trošku bohorovnost, možná jsme chtěli být ofenzivní a tak dále. Trošku jsme si narovnali věci v Olomouci po příjezdu a řekli jsme si k tomu pár věcí. Myslím, že to lídři vzali za správný konec a otočili sérii. Ukázali jsme si, že když říkali správné věci a hlavně je dělají na ledě, tak ten tým může být hodně silný. Upozadili jsme nějaké ofenzivní zbraně a všichni se obětovali pro to, abychom sérii i za takto nepříznivého stavu otočili. Já si myslím, že se Spartě úplně dobře nespí. Na druhou stranu my jsme před chvilkou dohráli strašně těžkou bitvu. Na Spartu začínám už pomalinku myslet."

Ikonický snímek z posledního zápasu předkola, foto z www.hcbilitygri.cz

Jan Tomajko (Olomouc): "Určitě jsme zklamaní, to je jasná věc. Měli jsme na to tři možnosti, bohužel jsme je nevyužili. Samozřejmě je to dobrá zkušenost pro hráče do budoucna. Nemyslím si, že bychom to odevzdali, to určitě ne, ale kousíček nám k tomu chyběl. Dostali jsme strašně brzy gól a potom jsme v pětiminutovém vyloučení inkasovali druhý. To rozhodlo zápas. Měli jsme pak další oslabení v první třetině a nemohli jsme se dostat do hry. Naštěstí jsme ještě na konci první třetiny zkorigovali. Ve druhé třetině jsme se nadechovali, měli jsme náznaky i šance, ale bohužel jsme dostali gól na 1:3. Pak to bylo hodně těžké, Liberec byl v takové poloeuforii. Už to tak vypadá, že oni mají síly a my ne, ale je to hodně o hlavách. Měli jsme problémy, protože Kuba Sedláček měl včera večer horečku, ráno už úplně ne, ale nebyl v pohodě. Braňo (Konrád) také není. Bylo takové, že jsme nevěděli, kdo bude chytat. Ale nemyslím si, že to na dnešní výsledek mělo vliv."

čtk

Bílí Tygři Liberec versus HC Olomouc 4:1 (3:2 na zápasy)

Branky a nahrávky: 3. Rychlovský, 5. Filippi (Melancon), 36. Zachar (A. Najman, Melancon), 55. Vlach (Filippi) – 20. Řezníček. Rozhodčí: Hribik, Jeřábek – Ondráček, Thuma. Vyloučení: 1:2, navíc Švrček (OLO) 5+OK zásah do hlavy nebo krku. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 7286. Střely na branku: 43:26. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1.

Bílí Tygři Liberec

Hrenák (D. Král) – McCoshen, Knot, Ivan, Melancon, Derner, Budík, Aubrecht – Vlach, Filippi (A), Faško-Rudáš – Rychlovský, A. Najman, Flynn – Birner (C), Bulíř (A), Hawryluk – Zachar, Šír, Kel. Klíma.

HC Olomouc

Sedláček (Konrád) – Sirota, Rutar, Ondrušek (C), Řezníček, Škůrek, Rašner, Švrček – Káňa, P. Musil, Orsava – Kunc, Macuh, Navrátil – Kusko, Nahodil (A), Bambula – Anděl, Knotek (A), Chmielewski.

www.hcbilitygri.cz

Liberecký lídr Filippi byl na svůj tým pyšný, Spartu bere jako odměnu

Gólem a asistencí podpořil výhru hokejistů Liberce v rozhodujícím pátém zápase předkola play off extraligy nad Olomoucí 4:1 útočník Tomáš Filippi. Nejproduktivnější hráč základní části zaznamenal v sérii pět kanadských bodů a zejména jeho zásluhou dokázali Bílí Tygři po dvou domácích porážkách v prodloužení sérii zvrátit. Postoupili do čtvrtfinále, kde budou čelit jednomu z největších favoritů na titul pražské Spartě.

V obratu a postupu do čtvrtfinále měl prsty Tomáš FIlippi, jenž se ve vyřazovací části prozatím uvedl šesti body. Foto z www.hcbilitygri.cz

"Sami jsme si to udělali hodně těžké. Jet do Olomouce za stavu 0:2 a muset tam vyhrát oba zápasy nebylo snadné. Je to ale takové pořekadlo, že poslední krok bývá nejtěžší. Sami jsme si to dnes vyzkoušeli. Jsem pyšný na tým, že jsme to i v rozhodující moment zvládli a jdeme dále," pochvaloval si v rozhovoru s novináři Filippi.

Klíčový liberecký centr po utkání ocenil kvalitu a sílu Olomouce. “Kdo si před sérií myslel, že to pro nás bude snadný soupeř a postoupíme 3:0 na zápasy, tak se úplně zbláznil. Já jsem všechny tyto spekulace a euforii krotil už před sérií. Olomouc ukázala, jaký má tým. Když se podíváte na její soupisku, tak je to jeden zkušený hráč vedle druhého," řekl reprezentační útočník.

Pro vývoj zápasu byl klíčový začátek. Sám rodák z Rychnova nad Kněžnou navázal v přesilovce na úvodní gól Rychlovského a Bílí Tygři vedli již v 5. minutě o dvě branky. "Jsem rád, že jsme se konečně v zápase dostali do vedení a mohli ho držet. Stoprocentně to pomůže a vždy se hraje trochu lépe, když vedete 2:0 proti tak bojovnému a houževnatému soupeři. Máte v uvozovkách nahráno a každá chyba vás pak nestojí utkání. Sice jsme trochu zbytečným gólem v závěru první třetiny dostali Olomouc trochu zpátky do hry, ale jinak jsme dle mého názoru zápas měli pod kontrolou," řekl Filippi, který v roce 2017 vyhrál s Magnitogorskem ruskou KHL.

Pochválil domácí fanoušky, kterých si na rozhodující duel našlo cestu do haly více než sedm tisíc. Bylo téměř vyprodáno. "Lidí přišlo hodně a bylo to znát. Za mě byla jedna z nejlepších atmosfér v sezoně. Fanoušci nás hodně hnali dopředu a pomohli nám sérii obrátit v náš prospěch," děkoval.

Foto z www.hcbilitygri.cz

Bílé Tygry čeká ve čtvrtfinálové sérii Sparta. Úvodní zápas je v Praze na programu už v pátek. "Je to pro nás odměna za to, jak jsme odehráli poslední tři zápasy v sérii s Olomoucí. Zasloužili jsme si to a určitě nechceme končit. Sparta má vynikající tým a všichni víme, že mají čtyři excelentní pětky a plus k tomu další kvalitní hráče připravené naskočit. My ale na ledě necháme úplně všechno," dodal Filippi.

čtk