Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec veze z třetího jarního venkovního utkání výhru 1:0, na půdě Slovácka rozhodl Štěpánek!

09. 03. 2024 | 17:35

AKTUALIZOVÁNO: Ve třetím jarním venkovním utkání už to konečně vyšlo za tři body! Jablonec vyválčil vítězství 1:0 na půdě čtvrtého Slovácka díky brance Štěpánka.

fo jn10
Foto: www.fkjablonec.cz

Trenéru Látalovi se postupně rozpadá formace, která byla úspěšná v dosavadním jarním tažení. Na Slovácku našim barvám chyběli vykartovaní Hurtado s Černákem. K tomu se rozrostla i marodka, zdravotní problémy nepustily do zápasu další čtveřici hráčů - Polidara, Pleštila, Martince i Housku. Do základu se tak vrátili Štěpánek, oba Součkové, Kratochvíl a do útoku se vedle Chramosty postavil Drchal. To domácí už po vypršení trestu za červenou kartu mohli využít služeb kapitána Daníčka.

První gólovou příležitost si vypracoval Jablonec. Už ve 4. minutě se Vakho uvolnil na levé straně vápna a posléze adresoval míč na hranici malého vápna, kde Hollý mohl otevřít brankový účet zápasu, jenže v tutovce netrefil dobře míč a ten se i s pomocí teče došoural vedle domácí svatyně. Po následném rohovém kopu hlavičkoval na branku kapitán Kratochvíl, ale na brankové čáře nechal vyniknout jen brankáře Heču. Úvodní desetiminutovku zakončil Chramosta zajímavou kolmicí, zabíhající Hollý si ale píchl míč příliš daleko od nohy.

Foto: www.fkjablonec.czDomácí poprvé zahrozili po čtvrthodině hry, Reinberkův centr trkl hlavou na branku domácí útočník Cicillia, ale gólman Hanuš byl na zemi včas. V další šanci se natlačil Drchal před domácího obránce, ale jejich kontakt vyhodnotil hlavní arbitr Všetečka k naší nelibosti jako dovolený. Vzápětí však rozhodčí na opačné straně odpískal domácím standardní situaci poblíž rohového praporku a odražený míč napálil do naší sítě matador Petržela. Jenže domácí se z branky radovali předčasně, VAR vzápětí branku zrušil pro ofsajd Reinberka.

Další zajímavý moment se odehrál před domácí svatyní, Jablonec předvedl dobré napadání a donutil brankáře Heču vyběhnout mimo pokutové území, ale nastřelený Chramosta ani jeho spoluhráči nedokázali dostat míč do opuštěné branky. Ve 43. minutě měl Jablonec výhodu standardní situace z dvaceti metrů, Nebyla z ní překvapil všechny přímou střelou do šibenice, jenže Heča dokázal míč vytěsnit na roh!

Foto: www.fkjablonec.czO přestávce udělal kouč Látal jednu změnu, Chramostu nahradil Kanakimana Bienvenue. Po šesti minutách hry našel v našem vápně Petržela volného Sinyavskyho, tomu ale stačil do střely skočit Filip Souček. Pak vyzkoušel střelou před vápnem připravenost našeho gólmana Hanuše sám matador Petržela, ale na našeho strážce branky si nepřišel.

V 61. minutě ale udeřilo na opačné straně hřiště, Vakho uvolnil na levé straně vápna Kanakimanu, ten přihrávkou našel na zadní tyči zavírajícího Štěpánka, který vystřelil Jablonci vedení – 0:1!

Foto: www.fkjablonec.czSlovácko reagovalo hned dvojím střídáním. Havlíkův pokus z trestného kopu ale přeletěl Hanušovo břevno a se skákavým pokusem střídajícího Kima si poradil Hanuš. Minuty přibývaly a Jablonec nepouštěl soupeře do větších šancí. Až tři minuty před koncem poslal Kim střelu vedle naší tyče. Jablonec už těsný náskok udržel a ze Slovácka veze tři body!

Mužstvo zaslouží pochvalu, ti co nastoupili, překvapili, chválil Látal

Jablonecký kouč Radoslav Látal měl před zápasem na Slovácku velké starosti se skládáním sestavy, z které mu vypadlo hodně hráčů kvůli disciplinárním trestům, nemocem a zranění. Ti co nastoupili, předvedli solidní výkon okořeněný třemi body.

Domácí lodivod Martin Svědík byl výkonem svého mužstva proti Jablonci zklamán. „Do utkání jsme nevstoupili dobře. První poločas byl Jablonec aktivnější a měl odražené balony. My jsme ztráceli balony a prohrávali osobní souboje. Jablonec hrál jednoduše a účelně. Soupeř už v té době mohl dohrát gólově dvě tři situace. Ve středové řadě jsme měli velké rezervy. Naráželi jsme i na dobrý presink soupeře. Souvislý tlak kombinací nebo centry jsme si prostě nevytvořili,“ litoval kouč Slovácka a pokračoval hodnocením druhé půle. „Druhý poločas jsme si řekli, že musíme aktivně pracovat na ofenzivě. Ale to se nestalo. Zlepšili jsme se v tom, že jsme soupeře nepouštěli do rychlých brejků. Z jedné střely Jablonce jsme inkasovali, bylo to po nezodpovědnosti. Pak už tam byla jen křeč. Zápasu z naší strany chyběly větší emoce. Z naší strany tam byly velmi špatné pasáže. Mrzí mě, jak to dopadlo, je to i moje zodpovědnost. Po takto špatném výkonu nemůžeme myslet na body. Lidi, kteří tu chodí na fotbal si nezaslouží, abychom předvedli takto bezkrevný výkon,“ řekl k zápasu Svědík.

Naopak jablonecký kouč Radoslav Látal si na Slovácku užíval druhé venkovní vítězství našich barev, neboť před zápasem řešil velké problémy se sestavou. „Přijeli jsme sem ve velmi špatném stavu, chybělo nám hned několik hráčů základní sestavy. Těsně před odjezdem nám z toho vypadl ještě Martinec. Museli jsme to celé překopat a pozměnit. Dnes je velice pozitivní to, co jsme tu předvedli. Moje mužstvo zaslouží pochvalu, protože pracovalo poctivě celých devadesát minut. Defenzíva pracovala velmi dobře. Jediné, co mně tam chybělo, byla lepší přechodová fáze, lepší finálka. Myslím si, že jsme vyhráli zaslouženě,“ liboval si Látal.

Stav jabloneckého kádru nebyl dobrý. „Houska byl nemocný, Pleštil je dlouhodobě zraněný. Vykartovaní byli Hurtado a Černák. Stopera jsme vyřešili variantou s Filipem Součkem, který to hrával kdysi v Brně, vsadili jsme tam na zkušenost před Karbanem z B-týmu. Jinou variantu jsme snad ani neměli. Ti co dnes nastoupili, mě velmi mile překvapili,“ chválil náš lodivod.

Jablonec na jaře dvě utkání na venkovních stadionech ztratil v samém závěru, do třetice to už ale vyšlo za tři body. „Do dneška nemůžu zkousnout hlavně ten Liberec. Snažili jsme se tu organizaci hry v závěru zklidnit Tomášem Hübschmanem. Myšlenky na ztráty bodů v závěru, ale samozřejmě přišly,“ přiznal na závěr tiskové konference spokojený Látal.

www.fkjablonec.cz