Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jsem na nás pyšný, říká Michal Hlavatý po vítězství Slovanu v Karviné

22. 07. 2024 | 13:41

Slovan vstoupil do nové sezony nejlépe, jak mohl. V Karviné zvítězil 3:1! Na tiskovou konferenci přišla jedna z nejzvučnějších letních posil v liberecké kabině - Michal Hlavatý. “Musím na to navázat i příští týden,” okomentoval své dvě asistence šestadvacetiletý záložník.

hlavatý
Michal Hlavatý, foto: www.fcslovanliberec.cz

Jak bys zhodnotil první ligové utkání?

Řekl bych, že nám začátek úplně nevyšel. Bylo to dané i tím obdrženým gólem, ale byli jsme zbytečně pasivní. Karviná do toho vstoupila lépe, zaslouženě šla do vedení. Než jsme se dostali do toho, jak se chceme prezentovat, tak nám to trochu trvalo, pak jsme ale tu tvář našli a bylo to hned znát. Ve druhé půli jsme hráli na brejky. Podle mě jsme byli občas trochu pasivní, ale byl to první zápas. Chvíli to bude trvat, než si to úplně sedne. Důležité je, že jsme ukázali i věci, co chceme hrát. Když se to sešlo, bylo vidět, že to bude fungovat. Jsem na nás pyšný, že jsme to zvládli jak takticky, tak i v některých pasážích i dobře technicky.

Spadlo z vás to očekávání a nervozita? Všichni byli zvědaví, jak bude vypadat nový Slovan...

Samozřejmě očekávání byly a jsou velké a mělo by to tak být. Jsme si toho vědomí, snažili jsme se od toho mediálního tlaku oprostit. Řekl bych, že pokud to nepotvrdíme příští týden nějakými body, nejlépe vítězstvím, tak to budou zahozené tři body, takže musíme na to navázat ještě příští týden.

Připsal sis dvě asistence. Zvýší ti to cenovku?

Cenovku upřímně neřeším (úsměv). Jsem rád, že mi klub takhle věří, ale hráč by na to neměl myslet. Pro mě je to důležité do budoucna, protože když to srovnám s minulým podzimem, tak jsem měl dvě asistence po celým podzimu, teď to klaplo hned v prvním zápase. Je to stejné jako s tím týmem, když na to nenavážu v příštím zápase, tak to nebude dobré.

Nastoupil jsi o něco výš, než jsi hrál v Pardubicích. Bylo to trochu z nouze, protože někteří hráči nebyli stoprocentně připravení?

Bavili jsme se o tom s trenérem. Kdybych hrál níž, tak bych byl více na míči, ale výš mám zase takovou volnost, protože v tom stylu, ve kterém chceme hrát, tak ti střední záložníci jsou dost fixovaní na osu hřiště. Já jsem rád, že hraji výš, protože se dostávám přesně do těchto situací, ve které jsem byl při prvním gólu. Chci týmu pomoct i body, ale kam mě trenér dá, i kdyby to bylo na pravého beka, tak to tam prostě zahraji, protože nic není víc než tým.

Po obdržené brance tam měla Karviná další velkou šanci. Musel jsi to trochu uklidňovat?

Ano, snažili jsme se to společně nějak zklidnit. Na hřišti tam byl i Miky (Jan Mikula) a další zkušenější hráči. Bylo to zaskočení, ale co si budeme, lépe to trefit nemohl. Nebyla to nějaká systémová chyba, prostě odehraná hlava a trefil to parádně. Mohu pouze gratulovat. Byli jsme pak trochu zaražení, ale jsem pyšný, že jsme to zvládli otočit, jelikož to není jednoduché. Tým ukázal charakter.

Gól na 1:1 padl z rychlé a pěkné akce... Takhle by sis to představoval?

Ano, takhle by to bylo fajn. Už od Huga (Hugo Jan Bačkovský), po Ichu, který to zrychlil, dali jsme to na zem... Takhle bychom si to nějak představovali. Krásně se to otevřelo a Víša (Denis Višinský) si řekl i pohybem, Benji (Benjamin Nyarko) tam zase odtáhl hráče, prostě super. Chceme hrát do rychlosti a vertikálně. V té akci se to všechno sešlo.

V dnešní sestavě jsi byl v šestadvaceti letech druhý nejstarší. Bral sis v zápase také slovo?

Snažím se, protože jsem do toho šel, že budu patřit k těm starším hráčům, byť v šestadvaceti letech. Kluci mají chuť zlepšovat se, vidím to každý den na tréninku. Dobře se pracuje, všechny slova vnímají. Snažím se k nim mluvit, ale jsou tam i Míša Rabušic, Miky nebo Prajska (Dominik Preisler). Všichni to vnímají, že si to slovo musejí brát. Jsou takovými přirozenými lídry, snažím se jím být také, ale není to tak, že jsem přišel a hned bych chtěl být nějaká velká osobnost. Tu pozici si člověk musí vybudovat.

Hrálo se velkém teplu. Jak jste se cítili v zápase?

Když to srovnám s generálkou, tak jsem se cítil lépe. Minulý týden to ještě nebylo ono. Přeci jenom, já jsem do té přípravy zasáhl asi o čtrnáct dní později a vnímal jsem na sobě ten začátek sezony, že se tím budu muset trochu protrápit. Ještě asi nejsem v té ideálním fyzické kondici, ale do toho se dostanu zápasy. Co se týče toho horka, tak místy to mělo dobré tempo a přispěl tomu i soupeř, který hrál velmi sympaticky. My se chceme prezentovat dost podobně a mně je to velmi blízké. Cítil jsem se relativně dobře.

S tím nejspíše souvisí i to, že bylo pískáno pouze 13 faulů a 2 žluté karty, jedna pro trenéra Kováče...

Ano, takový fotbal by chtěli vidět i fanoušci. I když bylo znát, že to byl první zápas, že to bylo místy i nervózní.

Napomohli výsledku i střídající hráči?

Určitě, lavička je velmi kvalitní. Váže se to i s těmi ambicemi klubu. Přišli tam opravdu dobří hráči, Tupta, Frýdek, Letenay, Zyba, i Preisler odehráli výbornou partii. Zvládli svou úlohu perfektně.

Bylo v plánu hrát více na Knoblocha? Vypadal trochu nervózně...

Chtěli jsme střílet z dálky, protože v přípravě jsme dost přehrávali situace. Dnes se to celkem dařilo. Do těch zakončení jsme se dostávali, a tak by to mělo být. I s tím se váže, že ten brankář má více práce a může udělat i nějakou chybu.

www.fcslovanliberec.cz