Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec dnes večer zkusí doma s Hoffenheimem překvapit a zvýšit šance na postup

26. 11. 2020 | 6:37

Fotbalisté Liberce dnes (výkop: čtvrtek 26. listopadu, 18:55) doma proti Hoffenheimu odehrají čtvrtý z šesti zápasů ve skupině Evropské ligy. Severočeši by rádi napravili svůj historicky nejvyšší debakl v pohárech 0:5, který kvůli masivnímu výskytu koronaviru v týmu utrpěli v úvodním vzájemném duelu v Německu.

foHofSlovan2
Foto: www.slovanliberec.cz

V odvetě už budou mít k dispozici uzdravené opory a pokusí se zvýšit šance na postup. Hoffenheim ve skupině dosud neztratil ani bod a k jistotě účasti v jarní fázi mu stačí remíza. Hostům bude dál chybět český bek Pavel Kadeřábek, jenž zůstal v Německu.

Severočeši na úvod skupiny doma porazili Gent 1:0, ale poté utrpěli debakly 1:5 v Bělehradě s Crvenou zvezdou a 0:5 na hřišti Hoffenheimu. Slovan má kvůli tomu s deseti inkasovanými góly nejhorší obranu soutěže. Před třemi týdny v Německu postrádal Liberec ze zdravotních důvodů hned 15 hráčů. Koronavirus poté zasáhl i Hoffenheim. Tým dokonce musel do karantény, ale téměř všichni hráči se již opět zapojili.

"Teď máme určitě větší šance. První zápas byla trochu beznaděj. Dalo se lehce spočítat, že šance na dobrý výsledek je nula, zázraky se v tomto případě nedějí. Ale teď už jsme nachystaní a zázrak se podařit může. Jsme doma, známe to tu," řekl kouč Slovanu Pavel Hoftych v nahrávce pro média.

"Už můžeme využít rychlá křídla, to nám minule chybělo. Pokud odvedeme více než stoprocentní výkon, budeme soudržní, nechutní, zázrak se může stát. Na to už kvalitu v mužstvu máme. Musíme mít den, musí nám k tomu pomoci třeba i hřiště a povětrnostní podmínky, pak můžeme soupeře porazit. Ale samozřejmě česká a německá liga jsou dva rozdílné světy. Hoffenheim je favorit, kvalita ve všech činnostech je na jeho straně," dodal Hoftych, jehož tým v obou letošních domácích zápasech v pohárech vyhrál 1:0.

Foto: www.slovanliberec.cz

Severočeši ztrácejí po polovině skupiny na třetím místě na druhou Crvenou zvezdu tři body a na vedoucí Hoffenheim šest. Do vyřazovací fáze projdou první dva celky. Liberec hraje v pohárech skupinu popáté v historii a poprvé od sezony 2016/17, dál postoupil jen v ročníku 2013/14.

"Teď neřešíme postup. Chceme odehrát dobrý zápas se špičkovým soupeřem a být konkurenceschopní. Pokud budeme mít den, můžeme i bodovat. Pak se můžeme bavit o něčem dalším. Musíme být hlavně dobře nachystaní. Celý mančaft prakticky během měsíce prošel pozitivními testy na covid. Narušilo nám to tréninkový proces a formu, kterou jsme měli v zápasech s APOELem a Gentem," řekl Hoftych, který se vrátí na lavičku poté, co kvůli úmrtí matky chyběl při páteční ligové prohře 1:3 s Jabloncem.

"Zápas jsme si vyhodnotili. Dohnala nás covidová pauza. U každého měla jiný průběh, hráči naskakovali postupně. Pro některé to byl zápas po měsíci. Věřím, že za týden tréninku už jsme zase o něco dál," dodal kouč Slovanu.

Hoffenheim sice vládne skupině Evropské ligy, ale v německé bundeslize je po sérii šesti zápasů bez vítězství až na 12. místě. O víkendu remizoval s řadou absencí včetně zraněného Kadeřábka 3:3 se Stuttgartem. V pondělí se už ale po koronaviru vrátila do tréninku většina hráčů.

"Byli v karanténě. Mohou mít ještě nějaké absence, ale nemyslím si, že zásadní. Tým má 25 členů kádru a každý z hráčů je špičkový. Jsou to Němci, nehrozí žádné podcenění. Záleží, jestli jste v karanténě s příznaky nebo bez. Pokud hráči prošli nachlazením, které se v tomhle případě jmenuje covid, zanechá to na vás nějakou stopu," řekl Hoftych.

Zápas začne ve čtvrtek v 18:55 a kvůli opatřením proti covidu v Česku se bude hrát bez diváků. Hoffenheim nezvykle přicestuje do Liberce až v den utkání.

Foto: www.slovanliberec.cz

Musíme být nechutní, nabádá Hoftych před duelem s Hoffenheimem

Liberec - Aby fotbalisté Liberce mohli ve čtvrtečním zápase 4. kola základní skupiny Evropské ligy proti Hoffenheimu pomýšlet na vítězství, musela by se jim podle jejich trenéra Pavla Hoftycha sejít řada věcí. Kouč Slovanu od svého týmu očekává více než stoprocentní výkon, soudržnost, rychlý přechod do útoku a nechutnou hru.

Liberečtí v prvním vzájemném duelu před třemi týdny utrpěli historicky nejvyšší debakl v pohárech 0:5, kvůli covidu-19 jim ale chyběla většina opor. "Teď máme určitě větší šance než minule. Hrajeme doma, známe to tu. Navíc už můžeme využít rychlejší křídelníky, jako jsou Pešek, Mosquera a Matoušek. U nich to bylo trochu beznadějné v tom, že jsme nahoru neměli brejkové hráče. Pevně věřím, že v tomhle budeme doma silnější," řekl Hoftych v nahrávce pro média.

"První zápas byla trochu beznaděj, spíš to byla škola pro některé hráče. Procentuálně se dalo lehce spočítat, že šance na dobrý výsledek je nula, zázraky se v tomhle případě nedějí. Ale teď už jsme nachystaní a zázrak se podařit může," doplnil Hoftych.

Na tři body podle něj může Slovan dosáhnout, pokud se mu sejde více věcí. "Musí tam být shoda okolností. Není to jen o nás, že bychom dokázali soupeře přehrát, to určitě ne. Musíme mít svůj den a třeba využít i toho, že hřiště už je přece jen trochu měkčí a trochu se trhá. Také třeba toho, že soupeř bude trošku oslabený. Pokud odvedeme více než stoprocentní výkon, budeme soudržní, nechutní, budeme dohrávat souboje a budeme rychlí nahoru, pak se ten zázrak může stát. Na to už tu kvalitu v mužstvu máme. Ale soupeř je favoritem, ve všech činnostech je kvalita na jeho straně," podotkl Hoftych.

"Česká a německá liga jsou dva rozdílné světy. Je to výborné mužstvo, které má až zdrcující protiútoky, když jim necháte prostor na brejky. Mají vynikající průnikovky, skvělé individuality, jsou výborní v presinku po ztrátě balonu. Je tam mraky pozitiv, které to mužstvo má. Vidíme, kde jsou trochu citlivější, ale pak je otázka, jestli ta kvalita, kterou máme, prostě na překonání jejich obrany stačí," doplnil.

K dispozici má už všechny hráče, kteří prodělali koronavirus. V generálce Liberečtí v pátek prohráli ligové derby s Jabloncem 1:3. "Zápas jsme si vyhodnotili, nevyšel nám. Musím říct, že nás dohonila ta covidová pauza. Myslím, že porážka byla způsobena i objektivními příčinami ohledně koronaviru, hráči se vraceli z marodky postupně. Pro některé to byl mistrovský zápas po měsíci, chyběla nám agresivita. Výkon jsme si vyříkali a jdeme dál. Věřím, že za týden tréninku už jsme zase dál," řekl Hoftych.

Foto: www.slovanliberec.cz

Trenér Hoffenheimu očekává úplně jiný Liberec než v prvním duelu

Sinsheim (Německo): Fotbalisté Hoffenheimu před třemi týdny rozdrtili v úvodním vzájemném utkání Liberec oslabený o hráče s koronavirem 5:0, jejich trenér Sebastian Hoeness ale ve čtvrteční venkovní odvetě ve. kole skupiny Evropské ligy očekává úplně jiného soupeře. Německý tým je podle kouče hladový po tom, aby stvrdil svůj premiérový postup do jarní části pohárů. Na sever Čech přicestuje netradičně až v den utkání.

Liberci kvůli koronaviru v prvním vzájemném duelu scházelo 15 hráčů, v odvetě však už bude moci nasadit uzdravené opory. "Očekávám úplně jiný tým než v prvním utkání. Navíc hrají doma, takže to bude úplně jiný zápas než před třemi týdny. Na to se připravujeme. Hráči Liberec určitě nepodcení a jsou hladoví po postupu," řekl Hoeness při on-line tiskové konferenci.

Hoffenheim hraje poháry teprve od sezony 2017/18 a při třetí účasti ve skupině má na dosah premiérový postup. K jistotě jarní vyřazovací fáze mu stačí se Slovanem remizovat.

"Pro náš tým by to bylo velmi cenné a pro klub by to byl historický úspěch. Poté bychom chtěli ve vyřazovací fázi dostat zvučného soupeře. Ale nejdřív musíme udělat poslední krok. Chceme vyhrát a udělat velký krok k vítězství ve skupině," uvedl Hoeness.

Také jeho tým zápolil s koronavirem. Mužstvo dokonce během reprezentační přestávky muselo do karantény, v sobotu ale mohlo nastoupit k bundesligovému utkání se Stuttgartem (3:3) a na začátku týdne se už zapojila zpět do tréninku i většina zbylých hráčů. Hoeness váhá, koho z nich ve čtvrtek nasadit.

"Nebudu odkrývat karty na stůl. Skov, Dabbur a Rudy trénují několik dní, mohli by v Liberci zasáhnout v nějaké roli do zápasu. Belfodil a Vogt začali teprve dnes. Situace v kádru neznamená, že můžeme úplně překopat sestavu. Ještě nejsme definitivně rozhodnutí," prohlásil osmatřicetiletý trenér.

Vzhledem k současné koronavirové situaci přicestuje jeho tým do Liberce až v den utkání. Ve čtvrtek ráno odletí výprava Hoffenheimu z Mannheimu do Budyšína poblíž českých hranic, odkud se přesune do Liberce. "S výhledem na mnoho cest, které nás čekají, jsem moc vděčný, že nebudu muset strávit další noc v nějaké cizí posteli," vtipkoval Hoeness.

Zajímavosti:

- Liberec před 3 týdny prohrál na půdě Hoffenheimu 0:5 a utrpěl svůj nejvyšší debakl v pohárech, Slovanu chybělo až 15 hráčů kvůli koronaviru

- Liberec nevyhrál ani jeden z 9 zápasů s německými soupeři (včetně Poháru Intertoto)

- Liberec na úvod skupiny porazil Gent 1:0, poté utrpěl debakly 1:5 v Bělehradě s Crvenou zvezdou a 0:5 na půdě Hoffenheimu

- Hoffenheim má na kontě 3 výhry (2:0 nad Crvenou Zvezdou, 4:1 v Gentu a 5:0 nad Libercem)

- Liberec prošel do skupiny přes 3 předkola v kvalifikaci, Hoffenheim byl nasazen přímo do hlavní fáze coby 6. tým minulé sezony německé ligy

- Liberec hraje v pohárech skupinu popáté v historii a poprvé od sezony 2016/17, dál postoupil jen v ročníku 2013/14

- Hoffenheim se poprvé představil v pohárech v sezoně 2017/18, skupinu Evropské ligy nebo Ligy mistrů hraje potřetí a v předchozích 2 případech nepostoupil

- Liberec v pátek v generálce prohrál ligové derby s Jabloncem 1:3, Hoffenheim remizoval 3:3 se Stuttgartem

- Liberec prohrál 3 z posledních 4 soutěžních zápasů a inkasoval v nich 14 branek

- Liberec vyhrál poslední 3 domácí zápasy v pohárech a neinkasoval v nich (v této sezoně oba 1:0)

- Liberec má s 10 inkasovanými brankami nejhorší obranu základních skupin, Hoffenheim zase s 11 góly druhý nejlepší útok

- Hoffenheim vyhrál jediný z posledních 4 soutěžních zápasů a v německé lize 6x po sobě nezvítězil

- Hoffenheim v minulém venkovním utkání v pohárech vyhrál 4:1 v Gentu, předtím ale na hřištích soupeřů v 7 zápasech soutěží UEFA nezvítězil

- Hoffenheim skóroval v každém ze 17 zápasů v pohárů

- za Hoffenheim hraje český obránce Kadeřábek, který byl v uplynulých týdnech ze zdravotních důvodů mimo hru

- Michal (Liberec) slaví v den utkání 20. narozeniny

- zápas se kvůli opatřením proti koronaviru v Česku hraje bez diváků

čtk