Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec s novým trenérem Pavlem Hoftychem pomýšlí v nadcházejícím ligovém ročníku na první šestku

09. 07. 2019 | 16:16

Fotbalisté Liberce v minulé sezoně skončili šestí a těsně jim unikla účast v evropských pohárech. V novém ligovém ročníku se chce Slovan znovu dostat do první šestky, která si zahraje nadstavbovou skupinu o titul. Hráčský kádr oproti libereckým zvyklostem nepotkalo mnoho změn, mužstvo ale povede nový trenér Pavel Hoftych.

"Každý z 16 celků má základní cíl dostat se do čelní skupiny, to je logické. Máte tam tři žraloky (Slavia, Plzeň, Sparta) a je honit bude složité. O zbylá tři místa se pobije zbývajících 13 týmů," řekl na tiskové konferenci ředitel klubu Libor Kleibl.

"Každý se tam chce dostat a kdo tvrdí, že ne, trochu kecá. Když mu nevyjde první šestka, uvítá i prostřední čtyřku. Neznáme momentálně sílu soupeřů. Odehráli jsme čtyři přípravné zápasy a jdeme na to. Chceme hrát atraktivní fotbal, přilákat diváky a věříme, že se úspěch dostaví," dodal.

Také podle trenéra Hoftycha je těžké po nezvykle krátké přípravě odhadovat sílu jednotlivých týmů na startu sezony. "Vím, že každý rok přijde nějaký klub, který třeba má ambici a zakopne, nebo naopak klub, který ambici moc velkou nemá a první kola je nahoře," podotkl Hoftych.

Liberec odstartuje ligu v Ostravě a pak přivítá vicemistra z Plzně. "Já beru fotbal krok po kroku. Chtěl bych, abychom dobře odstartovali. Máme těžký los, z prvních šesti zápasů čtyřikrát venku, do toho velmi zdatní soupeři. Potřebujeme dobře odstartovat a pak už se to mužstvo vždy nějak nadechne. Věřím, že tohle mužstvo potenciál má, je dobře poskládané. Dobře se tu pracuje a věřím, že budeme hrát o horní patra," dodal Hoftych.

Oproti předchozím letům Liberec nepotkala v ligové přestávce vlna odchodů. "Je to dané skladbou týmu. Neměli jsme tolik hráčů na hostování. Kluci jsou pod smlouvou, nebyla nutnost. Někdy vám ta situace vyplyne sama. Třem klukům končí hostování, čtyřem smlouvy, je tam nějaká dobrá nabídka a je z toho celá jedenáctka. Letos k tomu nedošlo," řekl Kleibl.

ilustrační archivní foto: Artur Irma

V mužstvu skončili jen Jan Sýkora, Filip Oršula, Damjan Vukliševič a především reprezentant a nejlepší jarní střelec Libor Kozák. Klub naopak získal na hostování Jana Kuchtu, dotahuje přestup Matěje Chaluše a z hostování si stáhl Petra Heppnera. Z juniorky se pak posunul k A-týmu Michal Beran. "Cítíme, že do útoku, eventuálně do kraje zálohy bychom ještě jednoho hráče potřebovali," uvedl Hoftych.

Zatímco Kozák z Liberce zamířil do Sparty, další jarní opora brankář Filip Nguyen zůstal ve Slovanu, i když se o něj zajímala mistrovská Slavia. "Filip je kvalitní gólman. Pevně věříme, že nám odvede kus práce, a pak ho v pravý čas pustíme do světa," řekl Hoftych.

Zůstal i stoper Ondřej Karafiát, o kterého usiloval Jablonec. "Směřovalo to k tomu, že se strany dohodnou a odejde do Jablonce. Ale nakonec s námi pokračuje," podotkl Hoftych.

Jeho noví svěřenci odehráli v létě čtyři přípravné zápasy a prohráli jen v generálce na soustředění v Rakousku 0:1 s Dynamem Moskva. "Vždy jdete po trenérovi, který má nějakou filozofii. Mužstvo bylo něco naučené, nechceme bourat něco, co tu fungovalo velmi dobře. Víme, že byl trochu problém se střílením branek, navíc tu už není Kozák. Věřím, že se o to týmově podělíme. Věřím, že naše hra bude v určitých fázích trochu přímočařejší," dodal Hoftych, nástupce slovenského kouče Zsolta Hornyáka.

čtk