Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecké želízko ve světě esportu. SINNERS se připravují v zázemí Bílých Tygrů

13. 02. 2021 | 20:02

Pod Ještědem roste výrazné jméno na poli mezinárodního esportu. Profesionální tým SINNERS Esports se od svého vzniku v roce 2019 stihl vypracovat na úplnou špičku české scény, cíle si ovšem klade ještě vyšší. O této liberecké organizaci jednou rozhodně uslyšíte!

sinners1 PP 1890
Foto: www.hcbilitygri.cz

Sport Park Liberec je spolu s Home Credit Arenou domovem Bílých Tygrů a řady dalších sportovních týmů. Málokdo ale ví, že jeho součástí je také Esports Park skrytý v hotelu Arena, v němž se na své zápasy připravuje liberecký esportový tým SINNERS Esports. Tato organizace se v posledním roce stala českou jedničkou ve hře CS:GO (Counter-Strike: Global Offensive) a rychle začala sbírat také mezinárodní úspěchy.

Fungování esportového klubu je přitom velmi podobné, jako v případě klasických sportovních organizací. Není to žádným velkým překvapením, napovídá to koneckonců už samotný název celého odvětví - esport. “Máme hráče, trenéry, videoanalytiky a lidi, kteří se starají o obchod. Akorát se pohybujeme především v digitálním prostředí,” vysvětluje Max Euler, generální manažer SINNERS.

Jako profesionální organizace se spoléhá také na podobné zdroje příjmů. Rozpočet klubu se zakládá na sponzoringu od partnerů či na prodeji fanpředmětů. “Bohužel zatím na rozdíl od tradičních sportů nemůžeme zpeněžit mediální či vysílací práva, stejně tak nemůžeme každý týden vyprodat arénu. Ale zase máme v online světě další možnosti,” dodává Euler.

Život profesionála

Pod organizací SINNERS aktuálně působí 11 profesionálních hráčů. Esport je stále doménou především mladší generace, nepřekvapí tedy ani jejich průměrný věk 21 let. Pro všechny z nich je esport zaměstnáním na plný úvazek, byť někteří z nich u něj ještě dokončují středoškolské či vysokoškolské vzdělání.

Může se zdát, že jde o práci snů. Skrývá se za ní ale spousta dřiny. Hráči běžně trénují šest dní v týdnu, často až deset nebo dvanáct hodin denně. Po společném týmovém tréninku následuje videopříprava na nejbližší zápas a individuální trénink. “Během individuální přípravy chodí kluci do posilovny a pracují na své fyzické kondici, kromě toho se zaměřují také na své herní dovednosti. Rozebírají své předchozí výkony, hledají chyby a snaží se je minimalizovat,” představuje generální manažer týmu.Foto: www.hcbilitygri.czTaké zde se dá nalézt mnoho podobností s klasickými sporty. Profesionální esportové kariéře se lze věnovat pouze po omezený čas. V týmu je nutné zkombinovat dravé mládí a zkušenosti. “Mladí kluci mají možná lepší reflexy, než třicetiletý hráč. Také zde je ale důležité vyzrát. Starší hráč sice třeba už nemá takové individuální dovednosti, pro tým ale může být v jiných aspektech mnohem cennější,” prozrazuje Max Euler, jak důležitá je chemie skrytá za stavbou sestavy.

Současná generace profesionálních esportových hráčů je vlastně v daném měřítku historicky vůbec první. Je tedy otázkou, jak budoucnost hráčskou demografickou křivkou zamíchá. Zatímco někteří se drží na špici už více než deset let, jiní v jedné sezoně zazáří, ale po roce jejich hvězda rychle vyhasne.

Fyzička na prvním místě

Nejdůležitější vlastností profesionálního hráče je výdrž. Mohlo by se zdát, že během zápasu provádí jen minimální pohyb, přesto musí zůstat ve střehu a být schopen okamžitě reagovat s přesností na milisekundy. Tak malé rozdíly rozhodují o vítězství nebo porážce zápasech, které mohou trvat dlouhé hodiny.

Fyzická kondice je tedy pro hráče nesmírně důležitá. “To je také důvodem, proč spolupracujeme s kondičním trenérem Bílých Tygrů Alešem Pařezem. Dobrá kondice nám nezajistí pouze dobré výsledky v současné době, ale také v budoucnu. Naši hráči totiž mohou díky tomu působit na elitní úrovni mnohem déle, než kdyby se své fyzičce nevěnovali,” vysvětluje Max Euler.Foto: www.hcbilitygri.czPo skončení profesionální hráčské kariéry se z mnoha hráčů stávají trenéři, analytici, komentátoři, experti. To je další paralela se sportem. Fanouškovská základna esportu rychle roste, daří se mu pronikat do mainstreamových médií. Z mnoha hráčů se stávají osobnosti, které se následně díky množství svých příznivců mohou vrhnout na individuální dráhu streamera či youtubera. V takové roli si pak často přijdou na mnohem vyšší příjmy, než jako esportoví profesionálové.

Být synonymem pro českou scénu

Liberečtí SINNERS vstoupili na gamingovou scénu v roce 2019 s jasným cílem. Stát se jménem, které by udávalo trendy českého esportového prostředí a které by se výrazně prosadilo na mezinárodním trhu. “Téměř každá země na esportové mapě má nějaký nejvýraznější tým. Když se řekne Dánsko, vybaví se vám Astralis. Jejich tituly snad už ani nejde spočítat. Francie má Team Vitality, Polsko Virtus.pro,” představuje Euler.

“V Česku ale něco takového chybělo. Je tu mnoho šikovných hráčů, kteří se často dostali do velkých zahraničních organizací, ale nebyl tu tým, který by udělal díru do esportového světa. To chceme změnit. Chceme být takovým synonymem české scény ve světě,” dodává. A vize se pomalu začíná naplňovat. Jen v roce 2020 naprosto ovládl české CS:GO, když postupně vyhrál Tipsport COOL Ligu i Sazka eLEAGUE a na závěr rovněž mistrovství ČR.

Nyní se tak SINNERS naplno soustředí na mezinárodní scénu. Hned na svém prvním velkém LAN turnaji v roce 2020 ve Švýcarsku si došli pro titul. A daří se jim i nadále, vždyť ve světovém žebříčku této ani ne dva roky fungující organizaci patří ve hře CS:GO skvělé 30. místo a v Evropě 18. pozice. “To budeme chtít letos potvrdit a ještě vylepšit,” věří generální manažer týmu.

Plně fungující tým

Aktuálně mají SINNERS vedle CS:GO také tým zaměřující se na strategickou hru League of Legends. “Začali jsme v CS:GO, ale loni v létě přidali také League of Legends. To je globálně asi nejhranější a nejsledovanější hra. Finále velkých turnajů sledují živě stovky milionů lidí po celém světě. A takovou samostatnou jednotkou je Pokrovac, náš hráč karetní hry Legends of Runeterra,” vysvětluje Euler.Foto: www.hcbilitygri.czPrávě Mikuláš “Pokrovac” Dio uzavírá jedenáctku profesionálních hráčů SINNERS. Zatímco zbylé dvě hry, kterým se organizace věnuje, jsou týmové a vyžadují pětici hráčů, karetní Legends of Runeterra je individuální. Přesto Pokrovac působí uvnitř esportového týmu, který mu může nabídnout veškeré potřebné zázemí. SINNERS v něm mají výrazné želízko v ohni. Jde o hráče s velkými úspěchy v jiných hrách, jako například Hearthstone.

Vedle jedenácti hráčů organizace zaměstnává také dva trenéry a jednoho videoanalytika na plný úvazek. O fungování SINNERS se pak stará pět dalších zaměstnanců. V celkovém součtu 19 zaměstnanců na plný úvazek, to už vydá na menší firmu. “Musíme domlouvat spolupráci s partnery, starat se o komunikaci na sociálních médiích a zajistit veškeré zázemí pro naše hráče. I z tohoto pohledu tedy vlastně připomínáme sportovní klub,” dodává Max Euler.

Liberecký domov

Na první pohled se může zdát překvapivé, že takováto organizace roste zrovna v Liberci a ne například v Praze. Důvod je ale podle generálního manažera jednoduchý. “Liberec jsme zvolili především kvůli spolupráci s Bílými Tygry. Díky ní tu máme veškeré potřebné zázemí,” vysvětluje. Hráči SINNERS tak využívají k tréninku areál Sport Parku Liberec nebo spolupracují s kondičním koučem Tygrů Alešem Pařezem.

Na rozdíl od běžných sportů se ale nescházejí každý den fyzicky. Během koronavirové krize se i esportová scéna naprosto přestěhovala do online prostředí, a to včetně společných tréninků. Jednotliví gameři SINNERS pocházejí ze všech koutů České republiky a Slovenska, takže jejich pravidelné setkávání bylo prakticky nemožné. Společnou přípravu však není možné zcela nahradit.

“I během koronakrize se nám tak do Liberce sjížděl tým na kemp, a to minimálně jednou za dva měsíce. Kempy trvají běžně týden, ale někdy i déle. Většinou záleží také na tom, co nám umožní aktuální opatření,” popisuje Max Euler. Na kempu se hráči mohou připravovat na nadcházející zápasy a turnaje bez jakýchkoli vnějších rozptýlení. K dispozici jim jsou kromě Esports Parku v hotelu Arena také sportoviště Sport Parku Liberec, kde mohou pracovat na své fyzické kondici, nebo centrum fyzioterapie Sport Park Medical.

Pravidelný zápasový rytmus

Esportová sezona má obvykle krátkou letní a zimní přestávku, jinak ovšem běží celoročně v plném proudu. Každý týden tak tým absolvuje hned několik zápasů. Systém soutěží se pak v různých hrách výrazně liší. Zatímco v League of Legends probíhá jedna dlouhodobá liga, CS:GO tým se obvykle účastní hned několika různých lig či turnajů najednou.

Z toho pak plyne různé herní vytížení týmů. “Jen za leden jsme odehráli asi 40 zápasů, což už je opravdu hodně. Jindy je to samozřejmě o něco klidnější. Hodně záleží na tom, kolika soutěží se zrovna účastníte,” říká Euler. I v dny, kdy hráči absolvují zápasy, se však věnují také tréninku. Hraní tak v takových obdobích obětují mnoho hodin denně.

Také proto už si soutěže, kterých se účastní, více vybírají. V novém kalendářním roce omezili SINNERS účast v některých českých ligách, naopak přidávají mezinárodní turnaje. A jdou si nekompromisně za svým cílem uspět na celosvětovém esportovém poli. Jedno je už nyní jisté, spolu se stále narůstajícím zájmem o esport o této liberecké organizaci ještě v budoucnu hodně uslyšíme!

www.hcbilitygri.cz