Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký fotbalista Van Buren hattrick nečekal, oslaví ho po česku s pivem

07. 08. 2022 | 10:31

Nizozemský fotbalista Mick van Buren nastoupil poprvé od letního příchodu ze Slavie v základní sestavě Liberce a hned se proti Teplicím uvedl hattrickem, jímž pomohl Slovanu k vysokému vítězství 5:1. Devětadvacetiletý ofenzivní univerzál připustil, že takový střelecký úvod v novém angažmá nečekal a pochválil tvořivé spoluhráče. Odpovídal většinou v angličtině a jen s několika českými slovy, oslavit hattrick ale plánuje typicky po česku s pivem.

TPLBb
Foto z www.slovanliberec.cz

"Předpokládám, že v neděli máme volno, tak si na společné večeři dáme pár piv. Tak se, myslím, slaví českým způsobem," řekl Van Buren s úsměvem na sobotní tiskové konferenci po utkání druhého kola první ligy.

Sám nečekal, že se mu bude hned v úvodu sezony v novém působišti tolik střelecky dařit. Proti Teplicím v nastavení první půle zvýšil na 3:1 a po změně stran se trefil ještě dvakrát. Jeho předchozím maximem v jednom utkání české ligy byly dva góly ještě v dresu Slavie, odkud v Liberci hostuje.

"Naposledy jsem dal hattrick před devíti lety. Ale když máte kolem sebe kvalitní hráče, je snadné se zapracovat do týmu. Můj první gól nebyl ještě rozhodující, ale byl důležitý, protože za stavu 2:1 se mohl druhý poločas vyvíjet jinak," prohlásil Van Buren.

Foto: Slovan Liberec

V české lize vstoupil do sedmé sezony, ale pověst obávaného kanonýra až dosud nepotvrdil. Před dnešním zápasem měl na kontě ve stovce zápasů 15 branek z předchozích působení ve Slavii a Českých Budějovicích. V Edenu marně bojoval o místo v základní sestavě.

"Mohl jsem ve Slavii zůstat, ale nedostal bych tolik minut. Takže Liberec byla určitě dobrá volba. Už na kempu jsem poznal, že v týmu je hodně mladých a hodně motivovaných hráčů. Vědí, že když budou dobří v Liberci, je před nimi skvělá kariéra," řekl Van Buren.

Výborný vstup Slovanu do nové sezony ho až tolik nepřekvapil. Liberečtí navázali na překvapivou výhru 2:1 na Spartě z úvodního kola. "Máme hodně kreativních hráčů, kteří připravují šance, a dobře organizovanou obranu. Ve hře je hodně dynamiky a máme velkou sílu ve standardních situacích. Takže je hodně cest, jak vstřelit gól, a také naše sebevědomí je teď vysoko," mínil Van Buren.

V české lize je s krátkou přestávkou už šest let a je přesvědčen, že jeho čeština se pomalu zlepšuje. Na tiskové konferenci občas přerušil tlumočníka s tím, že otázce rozumí. "Lepší se to, ale mluvím furt pomalu. Anglicky je to lepší," poznamenal Van Buren.

Jeho výkon ocenil i trenér Slovanu Luboš Kozel. "Dlouho jsme hledali efektivního útočníka. Mick dlouho nehrál a nebylo to pro něj lehké. Dnes byl poprvé v základu a věřím, že pro nás bude mít i nadále takovou platnost. Je pracovitý a pohyblivý a góly jsou odměnou. I když v prvním poločase jsem měl k útočníkům výhrady, hlavně při třetím gólu to vyřešil skvěle," řekl Kozel.

Foto: Slovan Liberec

Liberečtí fotbalisté porazili Teplice 5:1, Van Buren zaznamenal hattrick

 Fotbalisté Liberce v sobotu na domácím hřišti ve 2. kole první ligy doma deklasovali Teplice 5:1 a po výhře v premiéře na Spartě si připsali druhé vítězství v sezoně. Čtyři branky vstřelili hráči, kteří jsou ve Slovanu na hostování ze Slavie, třikrát se trefil nizozemský křídelník Mick van Buren a jednou ukrajinský obránce Maksym Talovjerov. Svůj první ligový gól dal Mohamed Doumbia. Jediný úspěch hostí zaznamenal Jakub Urbanec a pro záložníka, který ještě vloni hrál jen Pražský přebor, to byla už třetí branka v tomto ročníku nejvyšší soutěži.

Podle libereckého trenéra Luboše Kozla získali jeho svěřenci výhrou na Letné sebevědomí. "Báli jsme se celý týden, aby kluci nelítali v oblacích, ale hráči si věří. Hráli jsme účelně, dávali jsme branky, když jsme to potřebovali. Rozdíl ve výsledku je ale větší, než byl ve hře," připustil Kozel na tiskové konferenci.

Liberečtí se od úvodu usadili na útočné polovině a na jejich kontě rychle přibývaly šance. Rondičovu hlavičku z osmé minuty mířící k tyči ještě brankář Grigar vyrazil, proti střele, kterou o minutu později po nakrátko rozehraném rohu vyslal z 20 metrů přesně pod břevno Doumbia, byl už bezmocný. Záložník z Pobřeží slonoviny, jenž přišel do Slovanu v zimě z Dukly, odehrál na jaře jen pár minut, ale v nové sezoně už naznačil, že může patřit k oporám.

Ve 22. minutě si na Preislerův přímý kop vyskočil Talovjerov, dokonale využil svou výšku a míč z jeho hlavy se od tyče odrazil do sítě. Dvaadvacetiletý ukrajinský stoper skóroval v české lize podruhé, premiérově se prosadil vloni v lednu také proti Teplicím ještě v dresu Českých Budějovic. Do přestávky mohl přidat ještě další gól, kdyby jeho hlavičku nezastavilo břevno.

Hned z protiútoku Senegalec Gning obešel dva soupeře, naservíroval míč před branku Urbancovi a ten ve 43. minutě nezaváhal. Jenže ještě v nastaveném čase prvního poločasu vrátil domácím dvoubrankový náskok Van Buren a už podruhé si připsal asistenci Frýdek, který se trefil v úvodním kole na Letné.

Teplická obrana byla hodně zranitelná i po přestávce, což po Rondičově přihrávce v 53. minutě znovu využil Van Buren. Hosté se sice nevzdávali a Křišťan orazítkoval břevno, ale zároveň otevírali prostor pro liberecké brejky. Po jednom z nich v 70. minutě Van Buren zkompletoval svůj první hattrick v české lize.

"Pro mužstvo má zásadní přínos, je pracovitý a pohyblivý. Dlouho jsme hledali efektivního hráče. I když v prvním poločase jsem měl k útočníkům výhrady, hlavně při třetím gólu to vyřešil skvěle," pochválil Kozel Van Burena.

Slovan si připsal nejvyšší ligovou výhru od listopadu 2019, kdy porazil Zlín 5:0. Liberci vyšel vstup do sezony mnohem lépe než vloni. Tehdy byl po šesti kolech poslední s jediným bodem a trenéra Pavla Hoftycha vystřdal současný kouč Luboš Kozel. Teplice na jaře U Nisy vyhrály, ale tentokrát měly daleko i k remíze a nenavázaly na nečekaný bod s Plzní z úvodního kola.

Proměnu týmu k horšímu nechápal ani trenér Jiří Jarošík. "Proti minulému týdnu byl rozdíl skoro ve všem. Hráči si minule sáhli na skvělý výkon okořeněný bodem proti Plzni a teď takhle propadneme. Nechápu myšlení hráčů, místo aby viděli, jaká je cesta, tak to dnes byla jedním slovem slabota," řekl Jarošík.

"Měli jsme problémy vzadu při standardkách a při jejich rychlých protiútocích. Měli jsme také šance, ale nebyli jsme tak přesní v koncovce. V závěru poločasu jsme jim dali dárek, to byla velká chyba a možná zvrat celého utkání," posteskl si teplický trenér.