Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký hokejbal se dostává do reprezentace, září zejména sourozenci Šťástkovi

18. 03. 2023 | 14:53

Že se hokejbal v Liberci posouvá správným směrem, značí nejen práce na rekonstrukci areálu sportoviště, ale také sportovní úspěchy našich mládežnických reprezentantů. Jen za poslední rok a půl se do různých rozvojových kempů, soustředění či turnajů pod záštitou České reprezentace dostali Vojtěch Šimůnek, Štěpán Svoboda, Anna Vodhánělová, Barbora Kočvarová, Natálie Hurychová, Karolína Špačková, Adam Cimpl, Štěpán Tomáš, Lukáš Voženílek, Antonín Baťha, Ondřej Černý a v neposlední řadě také sourozenci Věra a Marek Šťástkovi.

hokejbalDva
Foto: HBC LIBEREC

Právě s posledními dvěma jmenovanými jsme probrali proběhlé reprezentační akce, či přípravu na nadcházející juniorský šampionát v Liberci.

Věrko, Máro, oba jste v poslední době zaznamenali významné reprezentační úspěchy a pravidelně jezdíte na reprezentační kempy. Cítíte se už jako pevná součást vaší reprezentační kategorie?

M: Místo v reprezentačním celku není nikdy jisté, je zde velká konkurence, tudíž nikdo v reprezentaci nemá nic jistého.

V: Určitě se už cítím jako součást týmu, ale přeci jenom jsem s holkami byla pouze na jednom turnaji a ještě jich pár neznám.

Foto: HBC LIBERECVěrko, ty jsi se v novém roce zúčastnila už dvou kol výběru do ženské reprezentace U16, jak probíhal výběr do toho úplně prvního kola? Sledoval Tě někdo na zápasech, nebo jsi byla nominována na základě předchozích úspěšných vystoupení v repre?

Do prvního kola bylo pozváno více holek a poté z nich vybrali pouze ty hráčky, které je zaujaly. Já jsem ještě neměla tu zkušenost hrát hokejbal za repre. Nikdy jsem si moc nevšímala, kdo stojí v hledišti nebo kdo mě pozoruje, takže nemám tušení, jestli mě někdo pozoroval při hře.

Před pár dny proběhl také turnaj Pražský míček, jehož ses zúčastnila v českých barvách, jak to pro Tebe dopadlo a jaké máš z turnaje dojmy?

Pražský míček pro mě byla první velká akce v reprezentaci. Už jenom ta příležitost zahrát si za repre pro mě znamená mnoho. Turnaj pro mě dopadl skvěle, v prvním zápase jsem dala svůj první gól a k tomu připsala první asistenci. Nakonec jsme na turnaji obsadily 3. místo. Bylo to super!

Kromě hokejbalové reprezentace se Ti podařilo dostat se i do té hokejové, kde jste se zasloužily s kategorií U16 o fantastický úspěch, povedlo se Vám vyhrát Evropskou olympiádu, k čemuž Ti moc gratulujeme! Co pro Tebe tento úspěch znamená? Jak vůbec olympiáda probíhala?

Pro mě a pro mé spoluhráčky znamená Evropská olympiáda hodně. Častokrát slyším od kluků řeči o tom, že ženský hokej je hrozný, že se do ženské reprezentace dostanou všechny holky nebo různé urážky kvůli reprezentaci. My jsme na Evropskou olympiádu jely s tím, že všem těm, co to řekli, ukážeme, co doopravdy umíme a čeho jsme schopné. Na olympiádě jsme odehrály 3 zápasy ve své skupině proti Švédsku, Německu a Itálii a všechny jsme vyhrály.

Po těchto zápasech už nás čekalo finále proti Slovensku, byl to náročný a napínavý zápas, ale i ten jsme zvládly, nakonec jsme si každá splnila svůj "malý" sen a to zlatou medaili. Po zápase jsme v kabině ještě obdržely památeční stříbrnou minci od Českého olympijského výboru. S holkami jsme si celý pobyt a hokej užily jako parta výborně.

Foto: HBC LIBERECMáro, Tobě se v reprezentaci také velmi daří, v průběhu loňského léta ses například zúčastnil turnaje Alpa European Cup U16, kde jste získali skvělou stříbrnou medaili. Ty ses dokonce stal nejlepším útočníkem celého turnaje. Co Ti turnaj přinesl a jak ho hodnotíš?

Určitě to beru jako novou zkušenost do své rozjeté kariéry, i když zpočátku nebylo vůbec jisté, zda se budu účastnit tohohle turnaji. Hodnocení je za mě výborné, celková atmosféra na pardubickém hřišti měla svoje kouzlo a celý náš hokejbalový tým udělal vše možné pro výhru.

Na Alpa European Cupu se Ti dařilo také díky spolupráci s dalším hráčem z našeho klubu, Vojtou Šimůnkem. Jak si souhru s ním nejen na reprezentační úrovni užíváš?

Je velké plus, když v týmu máte svého spoluhráče, se kterým se znáte velmi dobře. Vojta je velmi šikovný kluk, má vše, co by hráč hokejbalu měl mít.

Bezesporu nejdůležitější akcí tohoto roku je ale Mistrovství světa juniorů pořádané v Liberci. O nominaci do kategorie U16 už nějaký čas bojuješ také ty. Co by pro Tebe osobně znamenalo si zahrát na takto velkolepé akci před domácím publikem?

Osobně by to byla další užitečná zkušenost do mé kariéry. Hrát na domácích hřištích je vždy pozitivní věc, kterou asi žádný hráč nikdy nezapomíná.

Na závěr otázka pro Vás oba. Hokejbal jak známo není Váš jediný sport, aktivně, a nutno podotknout velmi úspěšně, se věnujete také hokeji. Jak se Vám daří časově, a také fyzicky, zvládat oba sporty najednou, ještě když do toho přibývají povinnosti v reprezentaci?

M: Upřímně teď na moc hokejbalových zápasů není moc času, z důvodu právě mé hokejové kariéry, proto děkuji organizaci Kert Park Praha, která mi toto toleruje. Fyzicky to není tak náročné zvládnout, oba sporty si jsou velmi podobné, takže s tím nemám problém.

V: Hokej a hokejbal jsou dva velice podobné sporty, ale i přesto je to obtížné. V hokeji mohu využít skluz. To v hokejbale nejde. Musím přiznat, že jsem se zajímala více o hokej, hokejbal je pro mě také důležitý, ale hokejové tréninky jsem měla a mám častěji než ty hokejbalové. I když mám hodně tréninků a zápasů v hokeji, vždy si najdu chvíli na hokejbal. Sport je pro mě důležitý, ale i tak musím myslet na školu, která je neméně důležitá. Musím si plnit všechny povinnosti, co se školy týče.

HBC LIBEREC/ Lukáš Novotný