Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberečtí hokejisté na Machovského nevyzráli a utržili první porážku v play-off

08. 04. 2021 | 19:56

AKTUALIZOVÁNO: Hokejisté Sparty odvrátili v semifinále play off extraligy první mečbol Liberce. Čtvrtý zápas na ledě Bílých Tygrů vyhráli Pražané 5:0 a v sérii snížili na 1:3. Hosté po třech předchozích porážkách uspěli zejména díky první třetině, kterou ovládli 3:0. První čisté konto v letošních vyřazovacích bojích vychytal díky 29 zákrokům Matěj Machovský. Série bude pokračovat v neděli na ledě Sparty.

hok spa1  PP 8151
Foto: www.hcbilitygri.cz

Sparťanům se povedl nástup a už ve čtvrté minutě byli blízko vedení. Po ráně Košťálka vyrazil Kváča kotouč do vzduchu za svá záda a ten se odrazil od horní tyčky na vrchní síť branky. Hosté pak sice nevyužili přesilovku po vyloučení Birnera, ale v deváté minutě zavěsil parádně pod horní tyč Dvořáček.

Uběhlo navíc jen 32 sekund, Severočeši chybovali ve vlastním obranném pásmu, Rousek předložil puk před prázdnou branku Horákovi a ten nemohl zaváhat. Přesilovku si pak zahráli i domácí, Birnera ale vychytal Machovský. V polovině 17. minuty přidal třetí gól Košťálek, který propálil Kváču parádní ranou z kruhu bez přípravy.

"Nám se nepovedl vstup do utkání. V té první třetině byla Sparta produktivní a nastřílela tři branky, což určilo ráz celého zápasu. Prakticky ho tím rozhodla," řekl domácí kouč Patrik Augusta.

V úvodu druhého dějství neproměnili šance Musil a Tomášek, Spartě se nepovedlo ani přečíslení tři na dva, Kváča pak vychytal Řepíka. Strážce domácí branky se zaskvěl i při akci Dvořáčka, který jel v oslabení na něho ze strany sám ve 33. minutě.

Foto: www.hcbilitygri.cz

Vzápětí měl na druhé straně velkou možnost ke snížení Gríger, ani Machovský se ale nenechal zaskočit. Liberečtí nezužitkovali ani čtyři minuty v početní výhodě po trestech Formana a Sukeľa, kteří se vystřídali na trestné lavici po jediné sekundě. V šanci pak selhal ještě Musil.

"V podání Liberce je každá přesilovka extrémně nebezpečná, mají nekonečné množství zakončení. Odehráli jsme ale oslabení mnohem lépe než včera, a to včetně mě samotného. Včera mě tam párkrát prostřelili," uvedl Machovský.

V úvodu třetí části zahrozil Vitásek, ale Machovský dál držel čisté konto. V polovině 44. minuty Rousek sebral puk Rosandičovi a sám proti Kváčovi nezaváhal. Sparta získala prakticky jistotu, že sérii vrátí do metropole k pátému zápasu. Jen o chvilku později navíc právě Rosandič fauloval Kudrnu a sudí nařídili trestné střílení. Kudrna ho ale neproměnil.

Liberečtí měli po polovině třetiny k dispozici více než minutu a půl přesilovku pět na tři. Během ní čaroval Machovský, úžasný zákrok předvedl zejména proti zakončení Najmana zblízka a nulu dokázal uhájit až do závěrečné sirény. Pět minut před koncem se naopak sparťané prosadili v početní výhodě čtyři na tři, když se trefil Řepík.

Foto: www.hcbilitygri.cz"Nám vyšel především začátek, kdy se nám podařilo dát dost šťastné góly. Tlak Liberce potom otupil gólman Machovský, který podal skvělý, nadstandardní výkon. Mužstvo podržel a úplně to zavřel tak, že Liberci se nepodařilo skórovat, přestože byl lepší," řekl hostující trenér Miloslav Hořava.

"Určitě se nehroutíme, je to jeden zápas. My jsme jim také doma dali 5:1 první zápas. Je to prostě jeden zápas, který nám nevyšel, v neděli je další," prohlásil odhodlaně liberecký kapitán Petr Jelínek.

Hlasy trenérů po 4. utkání semifinále play off hokejové extraligy Bílí Tygři Liberec - HC Sparta Praha (0:5):

Patrik Augusta (Liberec): "Nám se nepovedl vstup do utkání. V té první třetině byla Sparta produktivní a nastřílela tři branky, což určilo ráz celého zápasu. Prakticky ho tím rozhodla. Obránce Lukáš Derner nám chyběl, důvod v play off nezveřejňujeme, ale doufáme, že bude zase brzy zpátky v sestavě."

Miloslav Hořava (Sparta): "Myslím, že v dnešním zápase nám vyšel především začátek, kdy se nám podařilo dát dost šťastné góly. Tlak Liberce potom otupil náš gólman Machovský, který podal skvělý, nadstandardní výkon. Mužstvo podržel a úplně to zavřel tak, že Liberci se nepodařilo skórovat, přestože byl lepší. Myslím si, že jsme měli hodně štěstí, proto jsme ten zápas vyhráli. Netvrdil bych ale, že ten výkon byl úplně podle našich představ."Foto: www.hcbilitygri.czSemifinále play off hokejové Tipsport extraligy - 4. zápas:

Bílí Tygři Liberec - HC Sparta Praha 0:5 (0:3, 0:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 9. Dvořáček (Jurčina, Tomáš Dvořák), 9. R. Horák (Rousek, Němeček), 17. Košťálek (M. Sukeľ), 44. Rousek (Němeček, Košťálek), 55. Řepík (R. Horák, Sobotka). Rozhodčí: Šír, Kika - Lederer, J. Svoboda. Vyloučení: 6:8. Využití: 0:1. Bez diváků. Stav série: 3:1.

Sestavy:

Liberec: Kváča - Knot, Vitásek, T. Havlín, Rosandič, T. Hanousek, Kolmann, od 56. navíc Kunst - Lenc, A. Musil, Birner - Bulíř, Gríger, A. Najman - D. Špaček, P. Jelínek, J. Vlach - Průžek, J. Šír, Rychlovský. Trenér: P. Augusta.

Sparta: Machovský - Košťálek, Němeček, M. Jandus, Polášek, O. Němec, Tomáš Dvořák, Jurčina - Řepík, R. Horák, Rousek - M. Forman, Tomášek, Sobotka - Zikmund, Pech, Buchtele - Dvořáček, M. Sukeľ, A. Kudrna. Trenéři: Hořava a Jandač.

čtk