Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Los Ligy mistrů se blíží. Na koho narazí Bílí Tygři tentokrát?

17. 05. 2019 | 9:00

Už příští středu 22. května se v dějišti světového šampionátu ve slovenské Bratislavě uskuteční los šestého ročníku hokejové Ligy mistrů. Popáté u toho nebudou chybět ani Bílí Tygři, kteří si zajistili místenku v elitní evropské soutěži díky triumfu v základní části Tipsport extraligy v uplynulé sezoně. Na koho mohou ve skupině Champions Hockey League narazit?

hokej chl
Foto: zdroj: www.hcbilitygri.cz

Soutěže se už třetím rokem zúčastní 32 mužstev, tentokrát ze 14 zemí. Bílí Tygři budou jako druhý nejvýše nasazený tým z České republiky ve druhém výkonnostním koši. Ve skupině se tak potkají s evropskými giganty z prvního koše, ale i s exotickými kluby z méně tradičních hokejových zemí.

Velmoce v čele s Frölundou

V Lize mistrů nemůžete narazit na atraktivnějšího soupeře, než jakým je švédská Frölunda, která je trojnásobným vítězem CHL a i v příštím ročníku bude hlavním adeptem na celkové prvenství. Letos navíc popáté ve své historii ovládla také domácí Elitserien. Bílí Tygři se s Frölundou utkali v předminulé sezoně, kdy v osmifinále v nervydrásající bitvě favorita vyřadili. Dosud jsou tak jediným týmem, kterému se něco podobného podařilo.

V prvním koši ovšem číhají i jiné velkokluby. Färjestad je dalším z týmů, přes které dokázali liberečtí hokejisté v Lize mistrů přejít. Stalo se tak v šestnáctifinále ročníku 2016/17. Zajímavým by jistě byl i souboj se švýcarským Bernem, jenž má v CHL pravidelně nejvyšší průměrnou návštěvnost na domácích utkáních. Atmosféra v tamní PostFinance-Areně umí být opravdu strhující.

Je libo exotika?

V rámci CHL jsou ale další destinace, do kterých Tygři dosud nezavítali. A nemusíme přitom chodit daleko. Z mezinárodní EBEL se kvalifikovaly tři rakouské týmy, zajímavý by byl i souboj v sousedním Polsku. Podruhé v řadě totiž do Ligy mistrů postoupilo GKS Tychy. Bílí Tygři zatím nehráli ani v Bělorusku (Yunost Minsk), Dánsku (Rungsted Seier Capital) či Francii (Grenoble). Všechny tyto země mají po jednom účastníkovi a budou nasazeni do čtvrtého koše.

V neposlední řadě nesmíme zapomenout na Belfast Giants. Severoirský tým se do Champions Hockey League kvalifikoval vůbec poprvé, a to na divokou kartu jako druhý tým v Kontinentálním poháru. A kdo by nechtěl na hokej do Severního Irska? To se přeci normálně nepoštěstí, v rámci CHL ano! Tygři už navíc mají zkušenost se soupeřem z Britských ostrovů. Předloni změřili síly s velšským Cardiffem. Tehdy to byl zážitek pro hráče i fanoušky. Snad bude los k Tygrům opět štědrý a nadělí jim pestrou škálu protivníků, ať se mohou všichni skvěle bavit. O to přeci jde!

Kdo si zajistil účást v sezoně 2019/20

Bělorusko - Yunost Minsk
Česká republika - Bílí Tygři Liberec, HC Oceláři Třinec, HC Škoda Plzeň, Mountfield HK
Dánsko - Rungsted Seier Capital
Finsko - HPK Hämeenlinna, Kärpät Oulu, Tappara Tampere, Lahti Pelicans
Francie - Grenoble
Kontinentální pohár - Belfast Giants
Německo - Adler Mannheim, Red Bull Munich, Augsburger Panther
Norsko - Frisk Asker
Polsko - GKS Tychy
Rakousko - KAC Klagenfurt, Graz 99ers, Vienna Capitals
Slovensko - HC05 Banská Bystrica
Švédsko - Frölunda Indians, Färjestad Karlstad, Luleå Hockey, Djurgården Stockholm, Skellefteå
Švýcarsko - SC Bern, EV Zug, Lausanne HC, EHC Biel-Bienne, HC Ambrì-Piotta
Velká Británie - Cardiff Devils

www.hcbilitygri.cz