Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Loučící se desetibojař Adam Sebastian Helcelet litoval, že toho v kariéře nedokázal víc

03. 09. 2024 | 21:44

Desetibojař Adam Sebastian Helcelet, jenž se dnes v Turnově rozloučil s kariérou, litoval, že toho nedokázal víc. Věřil si na vyšší bodový zisk než osobní rekord 8335 bodů, který měl dnes na startovním čísle. A byl přesvědčený, že si může odvézt i medaile z vrcholných globálních akcí. Řekl to dnes novinářům na Memoriálu Ludvíka Daňka v Turnově.

memorial turnov2
Adam Sebastian Helcelet, foto: Artur Irma

Z mistrovství světa má osmé místo z Londýna 2017 a páté příčky z halových šampionátů v sedmiboji 2012 a 2016. "Já jsem od sebe měl mnohem větší očekávání. Pořád jsem věřil, že nějaké medaile ze světa nebo z olympiády budu vozit. Já jsem o sobě ani nepochyboval už od malinka, když jsem tady s atletikou začínal," řekl.

Brzdily ho zdravotní problémy. "Málokdy jsem na tom byl zdravotně tak dobře, abych v přípravě udělal tu práci, co jsem potřeboval. Hodně často jsem to prostě přepísknul a pak už jsem to lepil dohromady. To si myslím, že byla moje největší chyba, že jsem trénoval kolikrát až moc. Neprodal jsem to, na co jsem měl, protože potenciál jsem měl veliký," přemítal dvaatřicetiletý atlet.

Má evropské stříbro z Amsterodamu 2016 a bronz z HME 2017. "To je hezké. Ve finále to hodnotím pozitivně, protože sport mi přinesl obrovské množství vlastností, které využiju do života. Hrozně mě to naučilo, vlastně dalo mi to i manželku, dalo mi to rodinu. Takže já jsem absolutně vděčný za to, že jsem se v tom sportu pohyboval," pochvaloval si Helcelet.

Adam Sebastian Helcelet, foto: Artur IrmaJeho manželka Denisa je bývalá atletka a nyní spolukomentátorka televizních atletických přenosů. Na dnešní rozlučce stejně jako jejich dvě dcery nechyběla. Od pořadatelů Helcelet dostal deset malých lahviček s destiláty a jehlici do kravaty ve tvaru knírku, který byl pro jeho vizáž v uplynulých letech typický.

Helcelet chtěl na červnovém mistrovství Evropy v Římě zabojovat o účast na olympijských hrách, ale kvůli nemoci nakonec nestartoval a šance na Paříž se rozplynuly. Na Dukle mu skončila profesionální smlouva, ale atletickou kariéru uzavřel především kvůli aktivitám, které s manželkou rozvíjejí. "Už toho prostě máme hodně. Už jsem neměl tolik prostoru trénovat, ani regenerovat. V desetiboji je regenerace klíčová," řekl.

Chce se dál věnovat rozvoji sportovních kempů pro děti, plánuje rozšíření do akademie. Bude dávat i soukromé tréninky nejen atletům, ale i jiným sportovcům, kteří budou chtít rozvíjet atletické základy. A věří, že v atletickém prostředí zůstane s dcerami. "Jsou obrovsky šikovné a třeba budu jezdit s nimi zase na závody," zasnil se.

Naposledy bude Helcelet závodit v neděli na mistrovství republiky atletických družstev v Táboře.

čtk