Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Meta pokořena, Dominik Plechatý si v dresu Slovanu připsal stý ligový start

26. 07. 2024 | 7:59

Dominik Plechatý měl po zápase s Karvinou hned několik důvodů k radosti. Nejenže společně s týmem otočil nepříznivý výsledek, ale zároveň se po dlouhém zranění vrátil na ligové trávníky a mohl si připsat již svůj stý ligový start. Více než polovinu z nich nasbíral 183 centimetrů vysoký obránce v libereckém dresu.

plechatý2
Foto: www.fcslovanliberec.cz

Klubová kariéra

Dominik Plechatý začínal svoji kariéru ve Spartě, kde v sezoně 2018/2019 nastoupil ke svým prvním startům. Poté se přesunul do Jablonce a u našeho rivala strávil jednu sezonu (28 startů), než se znovu vrátil do Prahy. Zde se ovšem příliš dlouho neohřál a po deseti odehraných zápasech v sezoně 2020/21 se v dalším roce přesunul do Mladé Boleslavi. V týmu ze Středočeského kraje nastoupil pouze do tří utkání a ještě v témže roce se Plechatý rozhodl pro změnu. Ta se nakonec ukázala jako velmi dobrá volba. Tehdy dvaadvacetiletý stoper se totiž přesunul do našeho týmu, Slovanu Liberec, kde stihl odehrát již 54 zápasů a vypracovat se, i přes zranění z minulého roku, mezi lídry. I proto si u nového vedení vysloužil přestup ze Sparty a podpis smlouvy do roku 2027.

První, padesátý a stý ligový duel

K úplně prvnímu ligovému zápasu naskočil Dominik Plechatý 10. února 2019. V dresu pražské Sparty nastoupil proti Bohemians ve stoperské dvojici po boku Lukáše Štetiny, odehrál celých devadesát minut a obdržel žlutou kartu. Se svým výkonem mohl být spokojený, protože jeho tým udržel čisté konto. Radovat se mohl i z konečného výsledku, protože jeho tým vyhrál těsně 1:0, když se v 90+2. minutě trefil Martin Frýdek.

Padesátý duel v české nejvyšší soutěži odehrál Dominik Plechatý již v dresu Slovanu. V desátém kole sezony 2021/22 se představil Liberec doma proti Baníku. Plechatý nastoupil od úvodních minut a tvořil obrannou dvojici společně s Matějem Chalušem. Bohužel po vyloučení Christiana Tiéhio náš tým ještě v prvním poločasu inkasoval z kopačky Jiřího Fleišmanna. V 64. minutě stvrdil vítězství Ostravy Ladislav Almási a nic na tom ani nezměnil fakt, že sám útočník byl následně v 85. minutě vyloučen.

Ve svém stém utkání nastoupil Dominik Plechatý v trojčlenné obraně společně s Janem Mikulou a Adamem Ševínským proti Karviné. Zatímco v minulých letech patřil Plechatý k nejmladším hráčům na hřišti, tentokrát byl třetím nejstarším a v mladém týmu Slovanu (věkový průměr základní jedenáctky proti Karviné byl 23,3) začíná plnit roli lídra a zkušeného fotbalisty. Stejně jako ve svém prvním ligovém zápase i tentokrát Plechatý viděl žlutou kartu a odehrál celých devadesát minut. Po zranění z minulého roku se postupně dostával do utkání a upozornil na sebe před koncem prvního poločasu. Svým typickým vyvezením míče se dokázal dostat až do palebné pozice a pořádně prověřil Milana Knoblocha. Branka z toho nakonec nebyla, ale Plechatý smutnit nemusel, protože Slovan i díky jeho výkonu nakonec duel s Karvinou otočil a zvítězil 3:1.

Individuální statistiky

Dominik Plechatý ve sto ligových zápasech odehrál celkem 8169 minut, to znamená téměř 91 celých ligových utkání. Procentuální úspěšnost přihrávek si drží na 84,5 %. Svedl celkem 1051 obranných soubojů a ve více než 60 % z nich byl úspěšný. V každé sezoně (vyjma 2020/21) zatím viděl pouze jednu žlutou kartu, což je zajímavé, protože by se dalo očekávat, že na pozici středního obránce jich bude sbírat o poznání více. Celkem šestkrát byl vyhlášen hráčem utkání (vše ve Slovanu), byl jednou vyloučen, připsal si jednu asistenci a na svůj premiérový ligový gól stále čeká.

www.fcslovanliberec.cz