Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Mistrovská Sparta to v sobotu večer rozbalí na jablonecké na Střelnici. Hraje se až od 20 hodin

16. 08. 2024 | 18:50

Úřadující mistr AC Sparta Praha dorazí v sobotu navečer do Jablonce! Sváteční večer na jablonecké Střelnici ozdobí kromě jiného i oficiální poděkování Tomáši Hübschmanovi, jenž ve své bohaté kariéře oblékal dresy obou sobotních protivníků.

spartaJNNew
Foto: archiv FK Jablonec

Sparta po dvou vyhraných titulech čelila v létě důležité změně na trenérském postu. Strůjce posledních letenských úspěchů Brian Priske odešel do Feyenoordu Rotterdam. Jeho roli v Praze vzal jeho dosavadní asistent a krajan Lars Friis. Dalším důležitým letním transferem byl odchod kapitána Krejčího, jenž zamířil do španělské Girony. Roli kapitána po něm převzal obránce Panák. Letenští funkcionáři zapracovali na posílení. Místo Krejčího přivedli Mathiase Rosse z Galatasaray Istanbul, další významnou posilou do zadních řad se stal Imanol García z Athletico Bilbao. Na hostování byli uvolněni Karabec do Hamurku, Filip Souček na Slovácko, Patrik Vydra do Boleslavi, Václav Sejk do polské Zaglebie a k nám do Jablonce útočník Tomáš Schánělec.

Mistr má i letos ty nejvyšší ambice, což potvrdil před startem sezony sportovní ředitel Rosický. „Pokusíme se vyhrát ligu i potřetí, abychom získali pomyslný hattrick. Sezona ale bude náročná, týmy v lize jsou kvalitní. My však jiné ambice ani mít nemůžeme. Máme velmi vysokou kvalitu na to, abychom zabojovali o všechny stanovené cíle,“ je přesvědčený letenský funkcionář.

Před Spartou stojí i další meta a tou je toužená Liga mistrů. Zatím o ní Friisův celek bojuje se vší vážností. V předkolech už vyřadil irský Shamrock Rovers a tento týden dokonal v Rumunsku po výhře 3:2 postup i nad FCSB. „První poločas byl z naší strany brilantní (3:0), ale nelze vydržet celý zápas v takovém tempu. Rozhodlo naše soustředění, kvalita a zaujetí. Teď jsem na tým pyšný,“ pronesl Lars Friis po horké rumunské půdě. Do milionářské soutěže už schází jeho týmu poslední krůček a tím je vyřazení švédského Malmö.

Pražané zatím skvěle přepínají mezi poháry a tuzemskou soutěží. V Chance lize jako jediný neztratili ještě ani bod a s bez ztráty kytičky vedou s dvanácti body ligovou tabulku. „Vyhráli jsme všechna čtyři utkání a to je třeba dál udržet. Zároveň hrajeme o evropské poháry, je to těžké, ale nestěžujeme si. Takhle to chceme,“ říká kouč Sparty.

Také náš Jablonec začal ligovou soutěž v dobrém rozpoložení. Ze čtyř zápasů udržel třikrát čisté konto, prohrál těsně jen v Ostravě a naposledy přivezl tři body ze hřiště nováčka Dukly Praha. Teď se celý tým chystá na duel proti dalšímu zástupci v evropských soutěžích, vedoucímu týmu ligy Spartě. „Teoreticky to je teď asi nejsilnější soupeř, i když mají docela náročný program, takže je předpoklad, že možná trochu protočí sestavu. Čeká je asi nejdůležitější dvojzápas sezóny o Ligu mistrů. Ale na to se vůbec nedá spoléhat, Sparta má natolik vyrovnaný kádr, že ať postaví jakoukoliv jedenáctku, bude hrát první druhé místo v lize. Očekáváme velice těžký zápas, na druhou stranu my jsme povzbuzeni výhrou, čeká se velká návštěva, takže se na zápas těšíme,“ říká před sobotním duelem proti Spartě asistent Josef Petřík.

Jablonec se s letenským celkem v sobotu utká v lize už v 63. zápase. Pohled do statistik ale mluví pro favorizované Pražany, ti vyhráli 39 zápasů oproti 11 jabloneckým vítězstvím, dalších 12 duelů skončilo nerozhodně.

Ještě před výkopem sobotní utkání proběhne na hrací ploše slavnostní poděkování Tomáši Hübschmanovi za služby, které v Jablonci odvedl a odvádí. „Musím říct, že když se loučí, tak je to ideálně načasované proti Spartě, bude plný dům. Tomáš se tady pořád pohybuje blízko klubu, je to obrovská legenda nejen Jablonce, hrál si ve Spartě a hlavně v Šachtaru Doněck. Jen tak někdo v zahraničí nestráví tak dlouhou dobu, to už opravdu musíte něco umět. Hlavně v mančaftu, který pravidelně hraje Ligu mistrů a vyhrává tituly. Klobouk dolů před jeho kariérou a můžu mu jen popřát, aby byl stejně úspěšný i mimo hřiště, jako byl na hřišti,“ dodává Josef Petřík.

Utkání začíná v sobotu 17. srpna od 20 hodin na Střelnici v Jablonci nad Nisou.

www.fkjablonec.cz