Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Mládí vpřed! Nastupující generace Bílých Tygrů navázala na minulý ročník

19. 04. 2024 | 19:50

Už minulý ročník byl pro Bílé Tygry významný z hlediska dlouhodobého procesu výchovy mladých hráčů. Výrazně na sebe totiž upozornili Adam Najman s Ocarem Flynnem, kteří se probojovali na klíčové role v sestavě. V této sezóně na své výkony navázali a co je pro Liberec ještě lepší, o slovo se hlasitě přihlásili i další mladíci!

hokej mladí
Foto: www.hcbilitygri.cz

Trenér Filip Pešán o mladých hráčích

Mám radost z toho, že se prosadili kluci, kteří čekali na velkou minutáž a důležitou roli v týmu. Myslím, že nás někteří z nich opustí kvůli zahraničnímu angažmá. Samozřejmě jim budu přát, ať se jim daří. Stejně jako my udělali velký kus práce.

Největším skokanem se tentokrát stal Jakub Rychlovský. Zajímavé je, že jeho rozjezd uplynulé sezóny byl trochu pomalejší. V prvních deseti zápasech totiž skóroval pouze jednou. Poté ovšem chytil formu jako hrom a nakonec s 26 góly opanoval tabulku extraligových střelců. Na své konto navíc přidal i 20 asistencí a v produktivitě celé soutěže skončil devátý.

Michal Birner o výkonech mladých hráčů:

Byla radost na ně koukat. Nejen na Kubu Rychlovského, ale také Adama Najmana či Oscara Flynna. Ti kluci udělali obrovský progres. Přeji jim, ať mají skvělou kariéru a ať se hokejem baví.

V druhé desítce se poté umístili Adam Najman (12+33) a Oscar Flynn (19+25). První jmenovaný navíc ukázal, že se vypracoval ve skvělého tvůrce hry. Jeho 33 asistencí byl totiž třetí nejlepší výkon, více jich posbíral pouze jeho starší spoluhráč Tomáš Filippi a třinecký Martin Růžička. Umu mladého forvarda si všiml i finský klub Ilves Tampere, kam Najman na příští sezónu zamíří.

Povedený ročník odehrál také Martin Faško-Rudáš. Slovenský útočník přišel pod Ještěd v létě 2021 a v každé sezóně se mu bodově dařilo víc než v té předchozí. Tu uplynulou zakončil s 23 body. Kariérní maxima kromě něj překonali i jeho tři výše zmínění spoluhráči.

Úspěšní byli Liberečtí i v porovnání se zbytkem soutěže. V bodování hráčů spadajících do kategorie U24, tedy ročníky 2000 a mladší, se hned tři Tygři umístili v elitní desítce – Rychlovský (1. místo), Najman (3.) a Faško-Rudáš (6.). Produktivitě hokejistů do dvaceti let poté rovněž vévodili naši hráči, když první dvě příčky opanovali Jaromír Pérez (3+5) a Tomáš Galvas (2+5).

Mladíci pod maskou

V neposlední řadě nesmíme zapomenout na brankoviště! Šelmy šly totiž do sezóny s nejmladší brankářskou dvojicí. Nejvíce zápasů nakonec odchytal teprve dvacetiletý Daniel Král, jenž nastoupil v základní části do 34 utkání. V nich měl ze všech brankářů desátou nejlepší úspěšnost zásahů, když pochytal 91,29 % střel.

Daniel Král o první sezóně v extralize:

Říkal jsem si, že budu makat nejlépe, jak umím, a nějak to dopadne. Nikdy totiž nevíte, co život přinese a letošek mi nadělil velkou porci duelů v dospělém hokeji. Myslím, že to nikdo, včetně mě, nečekal.

Jeho kolega Dávid Hrenák dlouho absentoval kvůli nemoci. V závěru ročníku se ovšem vrátil a svou formu skvěle načasoval na play-off, v němž naskočil do šesti duelů s více jak 92% úspěšností zákroků. Několik startů si připsal i další mladíček Lukáš Pařík, jenž na konci přestupového období odešel na hostování do Hradce Králové, kde si následně vybojoval pozici jedničky.

Mladá brankářská dvojice – Daniel Král (20 let) a Dávid Hrenák (25), foto: www.hcbilitygri.czPodle údajů na hokejovém portálu eliteprospects.com měli Tygři v uplynulé sezóně třetí nejmladší tým. V průměru mu bylo pouze 26,31 let! Mladí hráči zvládli udělat další výkonnostní krok vpřed a ukázali, že mohou být nejen lídry našeho mužstva, ale i nejlepšími hráči celé soutěže.

www.hcbilitygri.cz