Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na františkovském hřišti v Liberci se zabydlel i inline hokej, zn. noví zájemci vítáni!

03. 04. 2024 | 20:59

Renovace plochy františkovského hokejbalového hřiště přilákala k
pohybu na čerstvém vzduchu řadu dalších sportovců. Mezi nové uživatele plastového povrchu patří i tým inline hokejistů IHC Podvraťáci, kteří pro svůj sport konečně našli odpovídající prostor a dokonce hledají i nové členy.

Vedoucí týmu Jakub Blail spolu se svými spoluhráči nemohli delší dobu narazit na vhodné sportoviště v rozumném dosahu od svého bydliště. Začátek jejich putování na inline bruslích se datuje až do roku 2014, kdy se začali scházet na hřišti Na Rozcestí ve Vratislavicích nad Nisou.

„Odtud pochází i název našeho týmu Podvraťáci. Jelikož jsme všichni s inline hokejem začínali, tak nám ani nevadily naprosto nevyhovující rozměry hřiště nebo kluzký povrch. Povrch byl plný plast, který velmi rychle degradoval a musím říct, že kdo v té době tyhle prvotní nástrahy překousl, zůstal v týmu dodnes. Tam se ukázalo srdce pro inline hokej! Souběžně jsme pak jezdili i do Lomnice nad Popelkou a dokonce až Nové Paky. V obou městečkách byly plochy umístěné v zimním stadionu a člověk nemusel řešit předpověď počasí. Opět velká srdcařina jezdit za svým oblíbeným sportem takové dálky. V roce 2018 jsme objevili venkovní hřiště v Turnově Daliměřicích, které bylo naším hlavním útočištěm až do zprovoznění “Franťáku”. Mezitím jsme stále jezdili především do Lomnice nad Popelkou a také se účastnili amatérských jednodenních turnajů v Nové Pace a Mladé Boleslavi.

Díky sociálním sítím libereckého hokejbalového klubu HBC Liberec se Podvraťáci dozvěděli o možnostech františkovského hřiště a pomohli i se samotnou pokládkou plastu. „Za nás je plocha super a naprosto vyhovující. Využíváme ji od loňska, právě od pokládky povrchu. Předtím by to ani nešlo, inline kolečka a hrubý asfalt si nerozumí, a to nemluvím o vybavení, které by se při pádu potrhalo a to bych tam žádné hráče nedostal ..“ Co si nejvíc cení na renovovaném sportovišti? Velikost odpovídající rozměrům pro inline hokej, povrch, dostupnost díky umístění v Liberci a také organizaci, která je bezchybná a člověk se může spolehnout, že v domluvený
termín je hřiště přístupné.“

Jak již bylo zmíněno, IHC Podvraťáci existují již 10 let. Za tuto dobu se v týmu protočilo okolo 60 hráčů, přičemž nyní čítají 14 stabilních členů. Jak sám vedoucí týmu tvrdí, každý další pár kolečkových bruslí navíc by se jim hodil.

„Já sám hraju inline hokej 10 let. Klasicky jsem chtěl něco víc než jen inline stezky a hledal nějakou akčnější alternativu. Také jsem hrál amatérsky hokej, který mi přes léto chyběl a jeho letní varianta v podobě inline hokeje mě dokonale oslovila.“ Oproti hokejbalu, který je ve Františkově doma, je inline hokej o něco rychlejším sportem, na druhou stranu například nenabízí hru tělem, tak jak jsme zvyklí z jeho příbuzného hraného na ledě.

„Inline hokej je podobně jako hokej velmi akční hra tzv. nahoru dolů ”, kde se stále něco děje. Zároveň je to bezkontaktní sport, kde není žádoucí hrát do těla, takže tolik nehrozí zranění. Mě na inline baví podobně jako na hokeji to, že nemusím běhat a člověk si užívá skluzu který mu umožňují brusle. Je to prostě jiný typ pohybu a asi se ten pocit nedá úplně popsat. Zároveň je to nový skill, protože upřímně, běhat umíme všichni, ale bruslení je další super dovednost a úplně jiná dynamika pohybu.“

A jak je to tedy s případnými zájemci? Kdo by inline chtěl zkusit poprvé, nemusí být bývalý hokejista. Stačí alespoň základní dovednosti na inline bruslích třeba z cyklostezky a hrou se už bude pomalu zdokonalovat sám. Také je tu jeden mýtus, že se na inline bruslích nedá efektivně zabrzdit dá a na plastovém povrchu překvapivě snadno rádi novým zájemcům o inline hokej předvedeme! Hry, v našem případě tréninky, jsou otevřené a pro začátek naprosto stačí inline brusle z cyklostezky a základní chrániče včetně helmy.“

U inline hokeje v Liberci bohužel neexistuje amatérská liga, tak jako tomu je například u Oblastní hokejbalové liberecké ligy, ale jen její profesionální varianta. „Pokud nám ale hřiště vydrží a my nabereme další hráče, mohl by vzniknout nějaký typ neregistrované ligy, nebo třeba pravidelné turnaje. Noví zájemci mohou kontaktovat přímo mě, Jakub „Blérvič“ Blail, na tel. 608192165, případně napsat na náš facebook týmu IHC PodVraťáci!“

TZ