Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nedotknutelná čísla legend: Ctibor Jech, vynikající obránce, úspěšný generální manažer Bílých Tygrů

20. 02. 2020 | 7:36

Je jednou z nejvýraznějších postav v historii libereckého klubu. Nejenže byl Ctibor Jech ve své době vynikajícím obráncem, už 25 let je také úspěšným generálním manažerem Bílých Tygrů. Číslo 7 je v rámci organizace nesmazatelně spojeno právě s jeho jménem.

hoBoraPOhar
Foto: www.hcbilitygri.cz

Ctibor Jech je jednou z největších osobností libereckého hokeje. První krůčky na bruslích přitom dělal v rodné Jihlavě, která je tradiční českou hokejovou líhní. Kvůli studiu na vysoké škole se přestěhoval do Liberce, kde se nadobro usadil. V A-týmu tehdejšího Stadionu nastupoval od konce šedesátých až do poloviny osmdesátých let, ve kterých Liberec patřil k nejsilnějším týmům druhé nejvyšší československé soutěže.

Historické foto: www.hcbilitygri.cz

Šikovný obránce s kvalitní rozehrávkou hrál na tu dobu velmi moderním ofenzivním stylem a patřil k hlavním oporám týmu, ve kterém zářily další legendy - Jaroslavové Kasík s Nedvědem a také jeho defenzivní parťák Miroslav Masopust. Dlouhých třicet let Jech držel klubový rekord v počtu startů v soutěžních zápasech. Jeho 650 zápisů překonal až v únoru 2019 další zadák a liberecký odchovanec Lukáš Derner

Po skončení hráčské kariéry se Ctibor Jech přesunul na pozici hlavního trenéra A-týmu a později i hlavního kouče juniorů, kde střídavě působil ve druhé polovině 80. a v první polovině 90. let. Brzy po převzetí klubu prezidentem Petrem Syrovátkem se Jech posunul do role generálního manažera, ve které působí dodnes. V České republice je tak nejdéle sloužícím generálním manažerem a ve své funkci byl u historického titulu i u pěti Prezidentských pohárů.

www.hcbilitygri.cz