Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nový majitel Slovanu Liberec Ondřej Kania se chce vyrovnat české fotbalové špičce a hrát poháry, sní o Lize mistrů

04. 04. 2024 | 19:23

Nový majitel fotbalového Slovanu Liberec Ondřej Kania se chce porovnávat s třemi nejúspěšnějšími kluby v Česku, tedy se Spartou, Slavií a Plzní, a pravidelně hrát evropské poháry. Přál by si, aby pod Ještědem jednou zazněla hymna Ligy mistrů. Na stadion touží přilákat více fanoušků, současné návštěvy považuje za neakceptovatelné. Řekl to v rozhovoru pro klubovou televizi, kde odpovídal na dotazy fanoušků.

Kania
Foto: www.fcslovanliberec.cz

"Naším jednoznačným cílem je, aby v dalších letech každý rok hrál Slovan Liberec v předkolech evropských pohárů a abychom v nich uspěli. Pokud se podíváte na posledních 25 let fotbalové historie Slovanu Liberec, uvidíte tři tituly, dva domácí poháry a přes 100 zápasů v Evropě. Když se na to podíváme objektivně a komplexně, jsem přesvědčený o tom, že Liberec je čtvrtý nejúspěšnější klub v této zemi," řekl Kania.

"Musíme si odbýt základní domácí úkoly, to znamená personální posílení klubu, nastavení procesů a navýšení investic do různých sektorů. Myslím si, že Slovan Liberec se musí srovnávat se Spartou, Slavií, Plzní a ne s nikým jiným," uvedl jednatřicetiletý podnikatel.

Majitelem klubu se stal v úterý, když koupil 75,65 procenta akcií. Slovan získal od Ludvíka Karla, který do Slovanu vstoupil v polovině 90. let. "Když jsme s (novým generálním ředitelem) Honzou (Nezmarem) přijeli na první setkání s panem Karlem, tak Honzu zábavným způsobem strašně griloval na tom, že šel na AC Milán sám na bránu a nedal gól. Slovan mohl být v Lize mistrů," prohlásil Kania.

"Vím, že je troufalé u klubu, který je teď na sedmé příčce, něco takového říct, ale myslím si, že vzhledem ke kombinaci Honzova historického dluhu a mé ambice a naší lásky k hymně Ligy mistrů by tady Liga mistrů jednou zahrát měla," uvedl výkonný ředitel společnosti JK Education/Consilium, která se zabývá vzděláváním a provozuje mimo jiné síť soukromých škol.

Podle něj je potřeba mít nejvyšší cíle. "Vždycky upřednostním sportovní úspěch, protože Evropa přináší obrovské příjmy pro klub, naprosto disproporční vůči čemukoli dalšímu. Vždycky upřednostním ambici dostat se do Evropy oproti tomu, že bychom tu měli mít farmu, kde bychom dobře skautovali, skvěle prodávali hráče a měli z toho zisk. To není naše cesta. Naše cesta je jednoznačně do Evropy," řekl Kania.

Ve vedení klubu budou působit dva bývalí liberečtí hráči. Generálním ředitelem bude Nezmar, roli sportovního ředitele převezme Theodor Gebre Selassie. "Mám motto, že klub, který řídí jeho legendy, nemůže fungovat špatně. Doufám, že se mi to potvrdí. Moc se těším na to, co tato spolupráce přinese," poznamenal Kania.

Mrzí ho nízké návštěvnosti na domácích zápasech. V této ligové sezoně chodí na liberecký stadion průměrně 3088 diváků, což je čtvrté nejnižší číslo ze všech týmů. "Analyzovali jsme si dlouhodobé návštěvnosti domácích zápasů klubu a bohužel je tam velmi sestupná tendence, která nejenže příliš nepomáhá hráčům, ale ani ekonomicky," řekl Kania.

"Můžu prozradit, že v této sezoně byly zápasy, z nichž tržby ze vstupného dosáhly nižších, nebo malých desítek tisíc korun, což je podle mého názoru neakceptovatelné pro klub této velikosti. Uděláme všechno pro to, abychom to napravili, protože bez fanoušků tady můžeme dělat, co chceme, ale bez nich se výsledky dostavit nemůžou," uvedl Kania.

Změny dozná i logo. "Nějaké oživení je potřeba. Chápu, že vztah ke značce je významný. Jestli chceme, aby byl Slovan úspěšný, musíme trochu pomoct tomu, že klub bude atraktivnější pro sponzory, fanoušky a prodej merchandisingu (reklamních předmětů)," podotkl Kania.

čtk