Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nový trenér Kozel se chce s Jabloncem po třech sezonách vyhnout boji o záchranu

20. 07. 2024 | 8:06

Fotbalisté Jablonce se v lize tři roky po sobě trápili a museli hrát v nadstavbě skupinu o záchranu. Nový trenér Luboš Kozel si před startem sezony dal za cíl tentokrát se bojům o udržení vyhnout a pohybovat se v tabulce výše. V rozhovoru s novináři před začátkem nového ročníku věřil, že mužstvo bude hladovější.

kozelKOuč
Nový trenér Luboš Kozel si před startem sezony dal za cíl tentokrát se bojům o udržení vyhnout a pohybovat se v tabulce výše.

V Jablonci po jediné sezoně skončil kouč Radoslav Látal a nahradil jej Kozel, jenž odešel ze sousedního Liberce. Na Střelnici má pomoci k lepším výsledkům. "Samozřejmě vím, že Jablonec hrál v posledních sezonách skupinu o záchranu. Měl jsem v tomto směru s hráči individuální pohovory. Ptal jsem se jich, proč tomu tak bylo," citoval klubový web Kozla z rozhovoru s novináři.

"Nějaký výstup z toho mám, ale nechám si ho pro sebe. Je to docela zajímavé a nějaké ty důvody se i opakovaly. Něco mi to řeklo, ale nechtěl bych to ventilovat ven. Budeme pracovat na tom, aby to bylo lepší. Chceme být výš a nehrát ve skupině o záchranu," doplnil třiapadesátiletý trenér, který už Jablonec krátce vedl v roce 2007.

Severočeši vstupují do sezony s výrazně obměněným kádrem. Skončil dlouholetý kapitán Tomáš Hübschman a nakonec odešel další z lídrů jiný záložník Miloš Kratochvíl. Mužstvo oproti uplynulému jaru opustili i Václav Drchal, Dominik Pleštil, Filip Souček, Matěj Náprstek a David Houska.

"Dost se toho tady v létě změnilo i na základě toho, že poslední roky nebyly nejúspěšnější. Hodně se změnilo mužstvo a měníme svým způsobem i herní styl. Poslední roky byly ještě stavěny na hráčích, kteří tu byli v minulosti úspěšní a hrály se s nimi evropské poháry," podotkl Kozel.

"Vesměs skončili hráči jako Tomáš Hübschman, Miloš Kratochvíl a další. Jestli se nepletu, odešlo sedm hráčů a šest zatím přišlo. Došlo k poměrně velké personální obměně. Věříme, že teď bude mužstvo mladší, hladovější a bude hrát i trochu jinak," dodal.

Jablonečtí angažovali převážně mladší hráče. Přišli Martin Cedidla, Michal Beran, Jan Fortelný, do útoku Tomáš Schánělec s Davidem Puškáčem a do středu pole Brazilec Eduardo Nardini. Exotická posila naposledy působila v kyperském týmu Othellos Athienou s obráncem Adriánem Slávikem, jenž se po hostování vrátil na sever Čech.

"Tím, že skončil Kratochvíl, jsme měli zájem o nějakého středového hráče. Dostali jsme na něj tip. Naposledy hrál na Kypru se Slávikem, od kterého jsme měli prvotní informace. Trénoval ho i kouč (Michal) Ščasný. Všechny informace na něj byly pozitivní," řekl Kozel.

"Fotbalově je to trochu jiný hráč, než které tu máme. Je levonohý, možná že ne tolik pohybový, ale s výbornou kopací technikou. Myslím, že v minulé sezoně měl čtyři góly a devět asistencí v kyperské lize ve slabším mužstvu, což není úplně málo na středového hráče. Typologicky mi trochu připomíná (bývalého kapitána Plzně) Pavla Horvátha," dodal Kozel.

Novým kapitánem po Hübschmanovi si kabina zvolila poměrně nezvykle zahraničního hráče - srbského obránce Nemanju Tekijaškiho. Sedmadvacetiletý zadák působí v Jablonci od loňského léta. "Určitě nemůžu říct, že jsem to čekal, to ne. Ale hodně mě to potěšilo. Vím, že je to velká zodpovědnost. Mám radost, že mi hráči věří a důvěru jim chci splatit na hřišti," řekl Tekijaški.

čtk