Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Novým koučem hokejových Bílých Tygrů bude dosavadní asistent Patrik Augusta

09. 05. 2019 | 16:27

AKTUALIZOVÁNO: Vicemistra hokejové extraligy Liberec bude trénovat Patrik Augusta, dosavadní asistent Filipa Pešána, jenž v klubu po nástupu do role šéftrenéra Českého hokeje zůstal v roli sportovního ředitele. Augustovým asistentem bude bývalý útočník Bílých Tygrů Jiří Kudrna, který dosud vedl jako hlavní trenér prvoligovou farmu severočeského celku Benátky nad Jizerou.

hoAugusta
Patrik Augusta

"Jsem moc rád, že jsme se s Patrikem i Jirkou domluvili na spolupráci na další rok. Patrik je výborný člověk a také trenér, který už má za sebou zkušenost s rolí hlavního kouče, takže to pro něj není nic nového," uvedl Pešán v tiskové zprávě.

Devětačtyřicetiletý Augusta působil v roli asistenta v Liberci od začátku uplynulé sezony, kdy nahradil Karla Mlejnka. V extralize vedl syn bývalého reprezentačního kouče Josefa Augusty jako hlavní trenér dosud jen Mladou Boleslav, kterou převzal před sezonou 2017/18 a v polovině listopadu 2017 byl odvolán.

Augusta byl také v letech 2009 až 2013 asistentem v prvoligovém týmu Jihlavy a pak vedl v Dukle postupně mladší dorost, starší dorost a juniory. Jako hráč má ve sbírce bronzové medaile z olympijských her z Albertville z roku 1992 a z mistrovství světa ve stejném roce v Praze.

"Je mi ctí, že jsem dostal důvěru od (prezidenta klubu) Petra Syrovátka a Filipa Pešána pracovat jako hlavní trenér jedné z nejlepších hokejových organizací v Evropě. Bílí Tygři jsou klubem s jasnou vizí a spoustou dobrého charakteru," uvedl Augusta.

Na kontě má i čtyři zápasy v NHL za Toronto a Washington. Bývalý útočník, který hrál vedle mateřské Jihlavy a zámořských soutěžích také za Schwenningen, Krefeld a Hannover, působil v letech 2006 až 2008 jako amatérský skaut Phoenixu v NHL. Jeho otec Josef dovedl jako hlavní kouč českou reprezentaci k titulům na mistrovstvích světa v letech 2000 a 2001, předtím byl v roce 1999 při triumfu na světovém šampionátu asistentem Ivana Hlinky.

"Během naší spolupráce v minulé sezóně jsem si ověřil, že je Patrik velmi pracovitý a férový chlap. Těším se na jeho další práci u Bílých Tygrů," uvedl Pešán, který dovedl Liberec v sezoně 2015/16 k historickému titulu a také ke dvěma stříbrům (2017 a letos).

Dvaačtyřicetiletý bývalý útočník Kudrna si zahrál s Libercem extraligu v roce 2002/03, předtím nastupoval za Bílí Tygry dva roky v první lize. V druhé nejvyšší soutěži působil také v Písku, Ústí nad Labem, Mostu a Benátkách nad Jizerou. Tam se vrátil před sezonou 2017/18 jako hlavní trenér.

Jiří Kudrna

"Posun Jiřího Kudrny na post asistenta trenéra u A-týmu Bílých Tygrů je logickým krokem v trenérské hierarchii naší organizace. Jirka v posledních letech odváděl velký kus práce v našich mládežnických kategoriích a v Benátkách nad Jizerou. Jeho nasazení a entuziasmus jistě ocení i Patrik Augusta," dodal Pešán.

"Těším se na spolupráci s Filipem v pozici sportovního ředitele a na další sezonu, ve které budeme s realizačním týmem a hráči pokračovat v nastolené tygří cestě a pracovat na dalších úspěších našeho klubu," uvedl Augusta.

čtk