Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Od minulého podzimu liberecký Slovan téměř zdvojnásobil počet vstřelených branek. Ze 17 na 33 gólů

28. 12. 2019 | 17:07

Podzimní část FORTUNA:LIGY byla oficiálně ukončena. Nastal ideální čas na zhodnocení libereckého fotbalového Slovanu. "Svěřenci trenéra Pavla Hoftycha odehráli prvních 20 zápasů FORTUNA:LIGY. V tomto článku zjistíte, jak se hráčům dařilo, či naopak nedařilo z pohledu týmových statistik," uvádí klubový web.

Vstřelené branky

Od minulého podzimu se téměř zdvojnásobil počet vstřelených branek. Ze 17 na 33 gólů. Loni jsme v této statistice byli na předposledním místě, dnes je to čtvrté nejvyšší číslo v lize (celkem 6.-7. pozice). Náš nejlepší měsíc byl listopad. Především díky gólově vysoké výhře nad Zlínem (5:0) jsme dali devět branek za čtyři zápasy. Listopadový průměr gólů na zápas byl tedy 2,25, takový má momentálně vedoucí Slavia. Celkem za podzim byl průměr 1,7 gólů na zápas, značný posun od loňského 0,9. Náleží nám šestá příčka, sdílená s Českými Budějovicemi.

Většina našich gólů padla až ve druhé půli, bezmála dvě třetiny. V tomto ohledu se od loňského podzimu nic nezměnilo. Vychází to na čtvrté až páté místo, společně s Plzní. S přehledem padá nejvíce branek v prvních 15 minutách druhého poločasu a to konkrétně 10. Rozložení našich gólů z pohledu domácích a venkovních zápasů se velice liší. Gólů doma je dvakrát tolik, 22 ku 11. Pro porovnání, loni byl rozdíl přesně 0 gólů (17:17).

Gólům ze hry dominuje postupný protiútok, který přinesl 17 branek (5. místo v lize). Protiútoky nám přinesly sedm gólů. Pravé křídlo bylo velmi úspěšné, bylo z něj vstřeleno 13 gólů. Znamená to první místo v lize (společně s Jabloncem). Dalších 9 branek padlo po standardních situacích. O první příčku se také dělíme se Slavií v sérii po sobě jdoucích zápasů s gólem (12).

archivní foto: Artur Irma

Ofenziva

Pro vstřelení gólu je velice důležité vystřelit. To naši hráči učinili hned 239krát. Podstatná část střelby souvisí s mířením na bránu, 42% střel toto kritérium splnilo. S celkovou úspěšností vůbec nezaostáváme, 13,8 % našich střel skončilo gólem. To znamená třetí-čtvrté místo (společně s Mladou Boleslaví). Pro srovnání: nejvyšší úspěšnost je 15,2% (České Budějovice), nejnižší 4,4% (Opava).

Co se týče vytvořených útoků, tak jsme na tom o trochu hůře. Vytvořili jsme rovných 1900 útoků, šestá pozice v lize. Zhruba 12 % útoků bylo zakončeno střelou.

Přihrávky

V úvodních 20 kolech si naši hráči přihráli celkem 8637krát, pravděpodobně nikoho nepřekvapí, že tabulku vede Slavia (o více než dva tisíce pasů nad Libercem), nám patří šesté místo. 76,6% úspěšnost nás posouvá na osmé místo, nejhorší výsledek za poslední tři sezóny.

Přihrávky můžeme rozdělit dle charakteru do tří hlavních kategorií. Vládnou přihrávky do gólové šance, kterých máme 126 (5. místo), těsně za nimi jsou přihrávky do pokutového území. Těch máme 113, nicméně v porovnání s jinými týmy poměrně zaostáváme. S takovou bilancí jsme na předposledním příčce, méně jich měly akorát České Budějovice. Opět páté místo nám zajistilo 95 předfinálních přihrávek.

Procento držení míče nám od minulé sezóny mírně kleslo, konkrétně o 2,5 procenta na 49,6 %. Nacházíme se na osmé pozici, s rozdílem 12 procent na vedoucí Slavii.

archivní foto: Artur Irma

Defenziva

V útoku se nám sice daří výrazně lépe, než při loňském podzimu, ale to samé se nedá říct i o defenzivě. Za 20 zápasů nám soupeři vstřelili 30 gólů. Pro srovnání, za celý minulý ročník ligy jich bylo 32. Z tohoto úhlu to možná vypadá děsivě, nicméně s průměrem 1,5 gólu na zápas nám patří devátá příčka. Totožnou bilanci má Zlín a Karviná. Ostatním týmům se vyjímá pouze Slavia s bilancí 0,2 gólů na zápas, jinak to je poměrně vyrovnané.

Zatím jsme svedli 1922 obranných soubojů, což je třetí nejvyšší počet v lize. Bohužel procentuální úspěšnost je pouze 53,5 (13. pozice), lépe se dařilo i třeba momentálně poslední Příbrami.

Soupeři proti nám vedli celkem 1901 útoků, z toho se jim podařilo vyslat pouze 212 střel, čtvrtá nejnižší hodnota. 86 z nich mířilo mezi tři tyče. Slovan odebral soupeřům 60 míčů, to patří k těm nižším hodnotám, jako má třeba Slavia, Plzeň, či Sparta. Nejefektivnější útoky přišly z levé strany, přinesly celkem deset gólů. V této statistice držíme první místo. Naopak z pravé strany jsme jich obdrželi šest, třetí nejmenší počet ze všech týmů.

Fauly a tresty

Slovan patří k jedněm z nejvíce faulujících týmů, v tomto aspektu nám patří třetí příčka s 256 fauly. Negativní prvenství nám, bohužel, patří v počtu karetních trestů. Dostali jsme 59 žlutých karet. Co se týče karet červených, dostali jsme tři. Dělíme se o čtvrté místo společně s Ostravou, Bohemians a Opavou. Naši hráči byli vystaveni do 61 ofsajdů, předehnali nás pouze hráči Teplic. Další zajímavostí může být třeba série, kdy jsme nedostali žádnou kartu. Ta u nás čítá 190 minut a je pátá nejdelší.

Naši hráči za podzim kopali hned čtyři penalty a všechny dokázali proměnit, stejně jako třeba Sparta nebo Plzeň. Proti nám byly nařízeny tři penalty a z toho proměněna pouze jedna.

Podstatnou kapitolou jsou také samotní rozhodčí. Koneckonců jsou to oni, kdo posuzují fauly a rozdávají tresty. Velkým milníkem byl v tomto oboru videorozhodčí, tak zvaný VAR. V naší lize ale není VAR dostupný na každém zápase, u nás konkrétně byl na osmi z 20 zápasů. Nicméně ani VAR nezajistí úplnou spravedlnost. Příkladem může být třeba 16. kolo v Plzni, kdy byl Baluta vyloučen (druhou žlutou kartou) za zákrok, který byl velmi podobný se zákrokem Romana Hubníka (Plzeň). Hubník již měl jednu žlutou kartu, ale rozhodčí to vyřešil pouze domluvou. Když se právě Baluta přimlouval za napomenutí, byl sám „odměněn” žlutou kartou. Nutno dodat, že mezi oběma fauly neuběhly ani dvě minuty... Celkem udělali rozhodčí dle příslušné komise vážné chyby „proti" Slovanu v pěti kolech a ve dvou zápasech zase chyby „pro" Slovan. Nejnovější chyba rozhodčích byla hned v posledním kole proti Karviné a její přehlédnutá ofsajdová past při našem druhém gólu.

archivní foto: Artur Irma

Pohled na tabulku

Všechny statistiky stranou, nejdůležitější pro tým je bezesporu bodový zisk, který rozhoduje o všem. Po 20 zápasech máme na kontě 27 bodů a to znamená devátou příčku. Stejně jako minulý podzim ztrácíme na první šestku 5 bodů, na skupinu o udržení máme náskok 4 bodů. Naši sousedé v tabulce jsou České Budějovice a Sigma Olomouc. Celkem se nám podařilo 8x zvítězit, 3x zremizovat a bohužel 9x prohrát.

Kdyby se pouze brala tabulka z venkovních zápasů, tak se posuneme o dvě pozice výš. Z venkovních zápasů jsme vytěžili deset bodů, neboli jeden bod na zápas. Zbývajících 17 tedy máme z domácích zápasů. Pravěpodobně kvůli tomu, že jsme v nich dali dvakrát tolik branek. Kromě ligy nás čeká i čtvrtfinále MOL Cupu, kdy budeme v březnu hrát venkovní utkání se Slováckem.

www.fcslovanliberec.cz