Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Play-off řečí čísel: Michal Birner vítěz bodování či další dominance na buly

06. 05. 2021 | 6:52

Formálně už sice začala nová sezóna, vzpomínka na uplynulé play-off je ale stále ještě hodně čerstvá. Pojďme si nyní vyřazovací boje, v nichž Tygři vybojovali stříbro, připomenout statistickým pohledem. V jakých aspektech se libereckým hráčům dařilo?

bulíř 2 PP 4761
Foto: www.hcbilitygri.cz

Tygr poprvé na čele

Útočník Michal Birner ve vyřazovacích bojích naplno potvrdil roli lídra a táhl mužstvo výrazným bodovým přísunem. Nakonec zaznamenal čtyři branky a dvanáct nahrávek, tedy šestnáct kanadských bodů. S touto bilancí se nakonec zkušený forvard stal nejproduktivnějším hráčem bojů o titul, když o pouhý jeden bod porazil třineckého Martina Růžičku. Zároveň se tak stal historicky vůbec prvním Tygrem, který ovládl bodování extraligového play-off!

Velmi se dařilo také Radanu Lencovi, jenž byl ve vyřazovací části ligy společně s Birnerem a Michaelem Špačkem z Třince nejlepším nahrávačem. Zajímavé je, že hned devět z dvanácti přihrávek si připsal v semifinálové sérii proti Spartě. Střelecky se naopak činil Michal Bulíř, který se trefil osmkrát a společně s již zmíněným Růžičkou ovládl tabulku střelců. Zároveň překonal jeden z historických rekordů Petra Nedvěda.

Foto: www.hcbilitygri.czV individuálních měřeních ještě výrazně vynikal obránce Ronald Knot. Ten se úspěšně zhostil role zraněného Ladislava Šmída, včetně vysokého ice-timu. Průměrně strávil liberecký bek na ledě více jak 27 minut za zápas a stal se tak nejvytíženějším hráčem play-off. Mimo to se také umístil na druhém místě mezi blokaři, když úspěšně vykryl 31 ran soupeře!

Přesilovky jako klíč k úspěchu

Je to sice klišé, ale play-off rozhodují přesilové hry, což potvrzují i statistiky. Na prvních dvou místech v procentuální úspěšnosti se totiž nachází oba finalisté. První je Třinec s téměř 30 %, Tygři využili 24,53 % procent početních výhod, přičemž gólově se v nich prosadili třináctkrát.

Opět lídři na buly

Vhazování je velmi důležitou částí hokejových zápasů a Severočeši v něm již dlouhodobě patří k absolutní extraligové špičce. To ostatně potvrdili i v uplynulém play-off, neboť byli s 56% úspěšností druzí nejlepší. Na prvním místě se umístil Litvínov, který však vypadl již po třech zápasech v předkole.

Lídrem vhazování byl opět kapitán šelem Petr Jelínek, který vyhrál přes 63 % soubojů uprostřed jednoho z kruhů. Oproti tomu Adam Musil byl byl nejlepší v počtu vyhraných bulí, kterých ovládl 170.

Grafikawww.hcbilitygri.cz