Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Před dvaceti lety Slovan Liberec vybojoval první titul. Získal ho tým pod vedením trenérů Škorpila a Csaplára

10. 05. 2022 | 19:28

Zdá se to až neuvěřitelné, ale už tomu je 20 let. 10. května 2002 jeli fotbalisté Slovanu do vršovického Ďolíčku a spolu s nimi i několik tisíc příznivců. Bylo to poslední kolo sezony 2001/02 a o titul už bojovaly jen dva týmy - kromě toho našeho to byla Viktoria Žižkov.

20letSlov2
archivní foto z twitteru FC Slovan Liberec

Tým pod vedením trenérů Škorpila a Csaplára měl za sebou úspěšnou pohárovou jízdu, kdy došel až do čtvrtfinále Poháru UEFA, v němž vypadl s Borussií Dortmund. Ligový titul mohl slavit už v předchozích kolech, ale kvůli několika zbytečným ztrátám došlo na drama posledního kola, které se odehrávalo souběžně na dvou pražských stadionech, a to ve vršovickém Ďolíčku, kde bojoval Slovan proti domácím Bohemians, a na Strahově, kde hrála pražská Slavia proti Viktorii Žižkov. Trenéři Slovanu dali důvěru této základní sestavě: Kinský – Johana, Pilný, Holeňák, Janů – Zbončák, Langer, Koloušek, Čapek – Nezmar, Štajner.

A jak na tento dramatický závěr sezony vzpomíná Tomáš Janů? „V posledních třech kolech jsme zažili to, co nikdy předtím. Najednou máte náskok šest bodů, začnete počítat a spekulovat, kolik stačí k titulu. A najednou vás zradí hlava a děláte na hřišti věci, které byste v životě neudělali. V posledním kole na Bohemce jsme prohráli 1:2 a běželi jsme slavit k lavičce. Někdo totiž během zápasu přišel s tím, že Slavia vyhrála nad Žižkovem 1:0, takže jsme mistři. Jenže v té době to bylo na Slavii 0:0 a pořád se hrálo. Až pak Kuka v 85. minutě vstřelil vítězný gól Slavie a mohli jsme se začít radovat. Bylo to něco neskutečného,“ říká ve vzpomínkovém rozhovoru pro MF DNES dlouholetá opora našeho týmu a trojnásobný mistr ligy.

Na našem webu najdete přehled všech zápasů této první mistrovské sezony, na ligovém webu jsou dostupné kompletní statistiky.

www.slovanliberec.cz